ALDE  CONSTANȚA: PREA MULȚI DAU INDICAȚII...

ALDE CONSTANȚA: PREA MULȚI DAU INDICAȚII...(1340)


În câteva rânduri, cu prilejul ieșirilor în doi în fața presei sau cu alte ocazii, Călin Popescu Tăriceanu a fost trădat de o oarecare stare de nervozitate. Ca unul călcat pe picior de partenera altuia de dans. Episodul respectiv mi-a readus în memorie scena balconului din PNL, când Vasile Blaga era obligat iasă în fața ziariștilor însoțit de o cunoscută doamnă din partid! Așa stipula algpritmul de ordine interioară. Blaga croșeta și doamna vorbea… Atât de mult, încât, la un moment dat, “buldogul” era roșu ca racul din cauza depășirii punctului de fierbere.

Situația descrisă de mine seamănă leit cu starea de fapt existentă în interiorul alianței PSD-ALDE, unde croșetează Călin Popescu Tăriceanu. Era de așteptat ca, la un moment dat, domnul Tăriceanu să nu se mai împace, fie și de dragul Puterii, cu statutul actual, care nu i se potrivește deloc - butonii de la cămașa lui Liviu Dragnea. Sunt prea multe diferențe între cei doi politicieni, pentru ca, într-un final apropiat, să se ajungă la concluzia că alianța dintre PSD și ALDE nu mai poate funcționa din cauza nepotrivirii de caracter.

Concluzia a fost deja însușită de parteneri, dar, deocamdată, nu este momentul deciziei finale. În PSD, bate vântul instabilității, se fac și se refac “liste negre”, se plătesc polițe la greu! Unde simte că pierde direcția.

Tăriceanu, însă, a declanșat o ofensivă menită să îmbunătățească vizibil imaginea ALDE pe plan național, precum și imaginea sa ca lider politic, începând cu papionul european și terminând cu limbajul mioritic.

M-am întrebat de multe ori care sunt oare subiectele comune care îl leagă pe fostul premier liberal al României de liderul PSD...
Un punct comun ar fi situația lor, oarecum asemănătoare, de la DNA, de care fac mare caz, susținând că sunt victime politice! O bună bucată de vreme, Tăriceanu a fost receptat, la capitolul impresie artistică, ca fiind butonii, unii au zis că din aur!, de la cămașa albă a lui Liviu Dragnea…

La prima vedere, fostul lider liberal părea că se subordonează disciplinat programului impus de PSD. Curând, însă, ne vom convinge dacă lucrurile stau chiar așa…

Tăriceanu a făcut deja un pas înaintea lui Dragnea, anunțând, peste moțul pesediștilor, că intenționează să-și depună candidatura la președinția României! “Cum, și tu Brutus?” au exclamat cei care s-au și grăbit să treacă o nouă trădare în biografia relațiilor cultivate de PSD, de la Gabriel Oprea încoace.

Călin Popescu Tăriceanu joacă tare. A trecut la “primenirea” organizațiilor județene ale ALDE, dovadă că este preocupat de imaginea lor.
Așa se explică rolul sondajelor triumfaliste vehiculate, în ultimele zile, pe plan național, în comparație cu locul pe care îl ocupă PNL în topul preferințelor electoratului.

Peticindu-se prin părțile sale esențiale, ALDE a căzut pradă beției de cuvinte, aruncând în eter procentele unor sondaje triumfaliste, în comparație cu un adversar, PNL, care, după cum am mai scris, continuă să hiberneze.

Dar scopul a fost atins. Tăriceanu poate trâmbița liniștit: “Suntem principalul partid de centru-dreapta”.

Cu alte cuvinte, e posibil ca datele alianței cu PSD să se schimbe radical, în sensul că ALDE poate emite cu totul și cu totul alte pretenții. Desigur, mai mari. Deja a anunțat că vrea să meargă pe contul său la președinție! Ceea ce a declanșat o mare supărare printre pesediști, loviți direct în amorul propriu…

Revin la sondaje. În cazul ALDE Constanța, lauda de sine funcționează bine. Deși, la nivel de județ, PNL bate de multă vreme pasul pe loc, ALDE nu a reușit să-l ajungă din urmă! Cu toată bunăvoința liberalilor, care, la nevoie, pentru credibilitatea sondajelor, sunt gata să se dea la o parte din calea ALDE, dacă chiar vor să-i întreacă!

Cu o condiție. Să alerge pe bune și să pună punct scandalurilor care au măcinat ALDE Constanța, pentru că foarte mulți se credeau îndreptățiți să ocupe funcția de președinte de partid. În loc să pună capăt experiențelor cu tot felul de cadre racolate de peste tot, s-a recurs la un nou interimat! În fapt, o continuare a unei stări de provizorat.

Numirea în sine a lui Gabriel Daraban în fruntea ALDE Constanța ar putea fi o mutare inspirată.
Cu o condiție. Să fie lăsat să lucreze.

Prea mulți dau indicații în ALDE Constanța!
 
jooble.org