PRIZONIERUL SERVICIILOR SECRETE

PRIZONIERUL SERVICIILOR SECRETE(1141)


Decizia președintelui Iohannis în cazul Kovesi era previzibilă chiar din momentul în care conflictul s-a extins și se știa că își va găsi izbăvirea la Cotroceni. În această speță, președintele a fost ferm de la început și până la sfârșit, anunțând, chiar cu mult înainte de a lectura, dacă nu cumva a sărit și peste acest pasaj, raportul ministrului Justiției, punctul său de vedere. Fără a lua în calcul vreun element, cât de mic, din critica lansată de adversarii șefei DNA, domnul Iohannis și-a menținut tot timpul prima impresie despre doamna Kovesi, declarând că este mulțumit de prestația acesteia.

În acest context, ministrul Justiției a fost ciuca miștourilor nemțești, președintele ștergând pe jos cu el. Doar că nu l-a catalogat drept incompetent, direct proporțional cu zâmbetul său malițios.

Acum, ce-i drept, și ministrul Justiției nu a fost concis și la obiect cu raportul său. Nu a avut curajul să dea un verdict. I-a plăcut să țină conferințe deștepte și să păcălească presa!

Până la urmă, totul s-a întors împotriva sa! Dacă a considerat că raportul lui Tudorel este știft, atunci, întreb, pe ce s-a bazat președintele când a lăudat-o pe doamna Kovesi, făcând din aceasta o martiră! Nu poți, totuși, să emiți niște judecăți de valoare bazându-te pe voluntariatul agentului Mafalda!

Șeful statului s-a ținut departe de scandal. A evitat o vreme întâlnirile cu presa și reprezentanții nucleului implicat în limpezirea acestui caz deosebit de sensibil și de complex. De cele mai multe ori, forțat de împrejurări, a vorbit lapidar de la distanță, invocând existența altor priorități. A plecat în vacanță și a lăsat totul vraiște, ceea ce contravine disciplinei și rigorii nemțești.

În tot acest război psihologic, de la un capăt la celălalt, a tratat cazul Kovesi ca pe o problemă oarecare! Ca să scape de presiunea exercitată asupra sa, a bagatelizat situația existentă la nivelul conducerii unei instituții extrem de importante. A și precizat, la un moment dat, că nu îl interesează comentariile apărute pe subiectul cucuvelei și că nu este obligat să citească întreaga biografie ce i-a fost pusă la dispoziție!

Era evident că președintele se joacă destins, ca unul fără griji, cu nervii lui Dragnea, ofticat la culme că nu poate declanșa procedeele care pun în mișcare acțiunea de suspendare din funcție a președintelui! Aflat, din punct de vedere tactic, în superioritate, domnul Iohannis a continuat să temporizeze și implicit să amâne verdictul în cazul Kovesi.

Decizia luată întărește poziția șefei DNA, dar și a președintelui Iohannis, interesat să își îmbunătățească din mers platforma electorală pe tema luptei împotriva corupției. Asta ca să nu credeți cumva că Iohannis moare de grija altuia!

În tot acest timp, am avut senzația că președintele pendulează ca un prizonier al serviciilor, principalul său furnizor de informații. Tragerea de timp nu a fost o chestiune întâmplătoare, ci o tactică bine pusă la punct care poartă pecetea serviciilor specializate în astfel de diversiuni menite să țină opinia publică într-un prelungit suspans.

Sunt convins că, în perspectiva alegerilor prezidențiale, relațiile dintre președinte și servicii s-au armonizat din nou. Debutul, dacă vă amintiți, nu a fost unul prea fericit. M.R.U. și-a prezentat demisia, printr-un gest ușor obraznic și chiar de sfidare în toată splendoarea sa. Nu s-a prezentat în fața comandantului suprem, cum îl obliga regulamentul, ci a apelat la procedeul vechi din perioada domniei lui Baiazid. Mă refer la năframa prinsă în vârf de băț.

Deși a avut o tentativă de a-și arăta mușchii, președintelui nu i-a mers nici cu generalul Coldea, pe care a vrut să-l destituie în cadrul unui spectacol de sunet și lumini!

Eșec total.
Din motive tehnice și meteo, “execuția” generalului Coldea a fost anulată!
Nici destituit, nici pensionat, Coldea promovat!
Finalul a fost unul cu cântec.
“Coldeo, să ne ierți, ne-am purtat ca niște precupeți!”

În privința relațiilor președintelui cu SRI, e limpede că domnului Dragnea îi tremură pantalonii pe acest subiect. De când cu bănuielile lui Liviu Dragnea, care se simte spionat de Pahonțu, șeful SPP, o sperietoare care se asortează cu cucuvelele din colecția doamnei Koveși, sunt semne clare că alianța dintre președinte și servicii a fost refăcută.

Dacă ați sesizat, președintele Iohannis nu are nici măcar o tresărire de fațadă atunci când se vorbește despre existența unor protocoale între DNA și SRI, chestiuni pe care prezidentul le-a clasificat la rubrica “și altele”.

Toate aceste mișcări sunt semne clare că domnul Iohannis se pregătește de un nou mandat prezidențial. Chestiune care îi indispune clar pe pesediști, chiar mai mult decât cazul Kovesi…
 
jooble.org