ȚUȚUIANU ȘI DONȚU, METEHNE PESEDISTE

ȚUȚUIANU ȘI DONȚU, METEHNE PESEDISTE(1814)


Indiferent de culoarea politică pe care o are, mă bucură promovarea unui tânăr politician într-o funcție importantă. Chiar mai mult decât atât, îmi produce o oarecare stare de speranță și optimism.

Speranță? La vârsta mea? La ce îmi servește? Mie, personal, la nimic...Mă bucur însă la gândul că s-ar putea schimba ceva în țara asta. Măcar ca mentalitate, dacă mai mult nu se poate…

Cer prea mult? Atunci, rectific și spun, măcar în județul nostru. Merită, după atâta așteptare, și constănțenii politicieni mai buni, din toate punctele de vedere, mai apropiați de ei, mai comunicativi cu cetățenii, chiar mai răbdători și de cuvânt…

Să fie oameni de cuvânt. Asta înseamnă că nu trebuie să preia, într-o manieră nocivă, și să perpetueze vechile metehne și obiceiuri cu care ne-au obișnuit foștii și actualii activiști de partid, ponosiții care se cred niște Dumnezei, fără nici un merit, doar pentru că ocazional ocupă o funcție de conducere efemeră.

Pe domnul Țuțuianu, președintele Consiliului Județean Consanța, l-am cunoscut cu ocazia unei acțiuni organizate de RAJA. Cu sprijinul lui Traian Băsescu, când era ministrul Transporturilor, am avut șansa să particip la câteva reuniuni, conferințe etc. în Europa. De fiecare dată, am fost impresionat de ținuta impecabilă, inclusiv discursul participanților și mi-am dorit ca și țara mea să fie reprezentată la acest nivel.

Ei bine, cu prilejul amintit mai sus, momentul RAJA, președintele Țuțuianu m-a încântat prin întreaga sa prestație. În acest context, am îndrăznit, chiar mi-a făcut plăcere, să port o discuție cu domnia sa. Urma să ne reîntâlnim, pentru o discuție mai largă, la o dată pe care domnia sa urma să o stabilească, în funcție de prioritățile de pe agenda domniei sa.

În general, sunt un tip răbdător și înțeleg pe oricine înaintea mea și a priorităților din viața mea, dar nu îmi place să fiu mințit și dus cu vorba, ca și cum persoana în cauză m-ar trimite, cu un aer șmecheresc, să cânt la o altă masă…

Au trecut mai bine de două luni de zile, poate chiar trei, și nu am primit nici un răspuns concret, fie el și un refuz, însoțit de o motivație oarecare, oricum, nu mai conta, ca să-mi iau gândul de la întâlnirea promisă. În toată această perioadă, am mai sunat de mai multe ori cu sfiala celui care nu vrea să deranjeze, dar nici să abdice ușor, doar pentru că Țuțuianu vrea să-mi facă o hilară demonstrație de forță, uitând că domnia sa e plătit din banii contribuabililor, deci și ai mei, ca să răspundă și întrebărilor presei, în fapt, opiniei publice!

Zilele trecute, am publicat în ziarul “Timpul” un material care reflectă starea de prelungită letargie existentă în PSD Constanța, în contextul dat de conflictul cu Liviu Dragnea. Pentru că aveam mai multe informații în legătură cu mișcările de trupe din PSD și cu tendința unora de a da “o lovitură de stat” în interior, pentru a-i lua locul lui Felix Stroe, am încercat din nou să-l contactez pe președintele CJC, dar și de data asta am fost rejectat, ca de fiecare dată, pentru a doua zi.

Cum subiectul era foarte fierbinte, nu mi-am permis, profesional vorbind, să-l amân până când domnul Țuțuianu catadicsește să mă onoreze măcar cu un răspuns la telefon! Ca atare, l-am publicat. După câteva ore de la postare, am primit de la domnul președinte un mesaj pe cât de simplu, pe atât de malițios, “MULȚUMESC!”

Am sunat imediat, convins că vrea să stăm de vorbă pe subiect. I-am trimis mesaj. Degeaba. Domnul Țuțuianu s-a culcat din nou pe urechea PSD, lăsându-mă atârnat de mesajul lui.
“MULȚUMESC!”
Ce concluzii să trag?
E un “Mulțumesc” pe bune, ca dovadă că este un tip cerebral căruia îi pasă de situația în care a ajuns partidul său? Avertisment sau bătaie de joc?

Eu cred că este vorba de o mentalitate păguboasă moștenită în PSD Constanța, conform căreia pesediștii sunt mai presus de orice și de oricine. Ne-a dovedit acest lucru, la scurt timp, și domnul Donțu, reactivat din nou pe o funcție importantă în PSD, care a găsit de cuviință să flituiască, în stilul său consacrat, o jurnalistă care s-a interesat de viața lui, cum se spune într-un limbaj mai puțin licențios!

Vă dați seama de situație? Nici nu a fost bine instalat în funcție, pentru merite deosebite în câștigarea alegerilor locale, și Donțu și-a și reluat vechile sale obiceiuri, în relația cu presa.

În cazul președintelui Țuțuianu, nici măcar nu am apucat să-i pun o întrebare! O fi plecat iar în vreo deplasare în CHINA? Ultima oară, din câte îmi amintesc, nu avea semnal.

Donțu procedează la fel. Și dacă îți răspunde, pentru că se mai întâmplă să mai încurce numerele, te duce cu zăhărelul... Cazul meu.
 
jooble.org