Care sunt temerile românilor

Care sunt temerile românilor(1793)


Unul din trei români cu vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani se teme că n-o va duce prea bine cu banii, în viitor.

Riscurile financiare pe care le resimte îi ameninţă traiul şi munca, potrivit unui sondaj făcut public marți de reprezentanţii unui fond de investiţii.

Faţă de anul 2016, acum românii se tem din cauza majorării cursului de schimb şi a ratelor la credite. Şi pe bună dreptate: analiştii prevăd că anul acesta ratele în lei vor creşte cu 25%, iar un euro va ajunge la 4,75 de lei.

Când sunt întrebaţi cum se descurcă zi de zi cu banii, peste 30% dintre români susţin că îşi văd statutul financiar ameninţat de riscuri mari şi foarte mari. Asta înseamnă că faţă de acum doi ani procentul aproape s-a dublat, potrivit unui studiu făcut pentru un fond de investiţii.

Dragoş Neacşu, preşedinte Erste Asset Management: “Populaţia activă a Românie percepe la momentul februarie 2018 un risc mai mare asupra statutului lor financiar decât îl percepea în aprilie 2016.”

Se pare că sperietura pe care românii au tras-o în criza din 2009 nu s-a şters - 2 din 5 încă se tem de o nouă criză. Teama că îşi pierd locul de muncă este în scădere, la fel şi cea de îmbolnăvire. Pe de altă parte fricile care s-au amplificat cel mai mult faţă de acum 2 ani sunt cele legate de cursul de schimb şi de majorarea ratelor la credite, potrivit sondajului. Şi chiar au motive serioase să se sperie, spun analiştii.

Alexandra Smedoiu, vicepreşedinte CFA Society România: “Majoritatea analiştilor prevăd că cursul de schimb va creşte undeva la 4,75 de lei pentrru un euro până la finalul acestui an. Ratele de dobândă, previziunile merg chiar spre 4%, vorbim de indicatorul ROBOR. O creştere de 1 punct a ROBOR, înseamnă o creştere de 25% a ratei.”

Cu alte cuvinte, pentru o rată de 1.000 de lei pe lună la un credit Prima Casă de exemplu, creşterea ar fi de 250 de lei la finalul anului. Cum se gândesc românii să se pună la adăpost de aceste riscuri? Cei mai mulţi vor să îşi planifice mai bine cheltuielile, dar din ce în ce mai puţini vor să-şi ţină banii în bancă. Un al doilea serviciu care să aducă venituri suplimentare e o soluţie tot mai prezenta în răspunsurile oamenilor. Pentru prima dată într-un sondaj de acest fel apare însă investiţia într-o pensie privată.

Dragoş Neacşu, preşedinte Erste Asset Management: “Probabil că este o reacţie la atacurile vizavi de ideea de pensie privată pilon 2 - aici vorbim de pensie privată incluzând şi pilon 2 şi pilon 3 după cum au fost puse întrebările.”

Studiul celor de la Erste Asset Management a fost făcut pe 2.100 de români cu vârste între 18 şi 60 de ani, luna trecută şi are o marjă de eroare de 2,1%.

 

Sursa: stirileprotv.ro  

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri