ANONIMUL MINISTRU AL TURISMULUI

ANONIMUL MINISTRU AL TURISMULUI(1543)


În opinia mea, indiferent de culoarea politică, ministrul Turismului ar trebui să fie un personaj cunoscut, simpatic și popular, cu priză la investitorii străini, dar și la oamenii muncii din patria noastră Românica.

Indiferent de anotimp, ar trebui să își petreacă mai mult timp pe teren, printre turiști, dar și printre constructorii care efectuează reparații în dorul lelii și nu respectă termenele stabilite. Cel puțin, cât își petrece actualul ministru al Agriculturii la firul ierbii, cel care, mai nou, în lipsa lui Alecu, tunde singur oaia și berbecul

Ca să nu spun că există destule puncte comune în activitatea celor doi miniștri care justifică organizarea unor acțiuni în comun. Nu mă refer la contradicțiile sterile pe tema oii ca simbol, fie pentru Turism, fie pentru Agricultură, fie pentru întreaga națiune, ci la inițiative care să pună în valoare potențialul existent.

Prin prisma activităților pe care ar trebui să le desfășoare în tot timpul anului, ministrul Turismului ar putea să fie la fel de popular, cel puțin, zic eu, cât președintele României! Și dacă ai un președinte “moale” ca Iohannis, chiar mai mult decât el…

Din nefericire, lucrurile stau exact invers. Adică, dacă faci un test, constați cu stupoare că foarte mulți români, în special tineri, habar nu au cine este, ce vrea și ce face ministrul Turismului!

Ca să rămânem în nota de nostalgie generată de neputința guvernanților noștri de a schimba ceva în bine în țărișoara asta, constatăm că, la noi, s-a trecut de la anonimul venețian la anonimul sibian! Ultimul, cel sibian, în persoana actualului ministru al Turismului.

Ne-am bucurat ca proștii cînd, cu prilejul unor remanieri guvernamentale, am aflat că ministrul Turismului va fi un constănțean! Credeam că domnul Dobre - fiul va sparge norii în această funcție. Constănțean fiind, nici nu concepeam ca, pe întreaga durată a mandatului său, turismul de pe litoralul românesc să nu scoată fum și să duduie ca tot restul economiei noastre naționale!

De scos a scos fum, și încă unul gros, după ce ne-am ars și cu ministrul Dobre! Tânăr, nu spun, dar fără talent și fără tragere de inimă față de turism, în general, activitate care presupune, pe lângă cunoștințe profesionale temeinice, o anumită stare de spirit.

În turism e ca în muzică. Nu ai ureche muzicală, nu ai nicio șansă să ieși din anonimat. Întrebați cine este noul ministru al Turismului. Nu o să aflați prea repede un răspuns exact, pentru că nimeni nu l-a văzut și nici nu l-a auzit!

Am petrecut, recent, un sfârșit de săptămână la Balcic, în Bulgaria, și am fost impresionat de faptul că aici se lucrează intens la pregătirea sezonului estival. Deja, la această oră, găsești cu greu locuri de cazare pentru perioada sărbătorilor pascale și de 1 mai. Și pentru vacanța de vară, hotelurile de calitate au fost arvunite încă din iarnă!

Antena 3 a difuzat un reportaj realizat, tot în Bulgaria, la Bansko, deja o stațiune montană de renume, unde ponderea turiștilor străini este reprezentată de români! Cu Poiana Brașov și alte stațiuni, unde se practică sporturi de iarnă, la picioare!

Am constatat că, vorbind cu mândrie despre transformarea unui fost sat de oieri în stațiune montană de lux, bulgarii au ținut să sublinieze că, atât ei, cât și investitorii străini, au fost încurajați și ajutați de primul ministru al Bulgariei și de ministrul Turismului.

La noi, schimbul de ștafetă dintre cei doi miniștri s-a făcut cu ușile închise, ca nu cumva să se rătăcească pe la bulgari vreo strategie de-a noastră! Dacă nu ne-a prezentat nimeni nici o strategie, tragem concluzia că ne complacem, mă refer la litoral, în mult învechita stare de mediocritate.

De aia ne părăsesc firmele, reprezentative de turism din Europa, care fug în Bulgaria!

La noi, practic, nu se întâmplă nimic!
Se știe că suntem deficitari la capitolul servicii, că, în mare, tragem targa pe uscat din cauza lipsei de oameni calificați…

Și, cu toate acestea, nu se ia nici o măsură!
Eu am absolvit Liceul economic din Constanța, secția “Economia turismului”. În anul IV, ultimul trimestru, am urmat suplimentar cursurile de perfecționare a cadrelor din turism. Deloc întâmplător, cu câteva mici excepții, întreaga clasă a intrat la ASE, secția Turism.

Acum se bate pasul pe loc!

În ciuda faptului că oameni avizați au tras numeroase semnale de alarmă! Deși lipsa de profesionalism este atât de evidentă, încât, comentariile sunt de prisos!
jooble.org