O SĂ LAS FEREASTRA DESCHISĂ. POATE CENUȘA LUI ANDREI GHEORGHE VA AJUNGE ȘI LA MINE…

O SĂ LAS FEREASTRA DESCHISĂ. POATE CENUȘA LUI ANDREI GHEORGHE VA AJUNGE ȘI LA MINE…(6476)


Andrei Gheorghe va fi incinerat. Se spune că aceasta a fost dorința lui…

Sau, cel puțin, așa au spus rudele sale. Poate că, transformându-se în cenușă, vrea să ajungă mai repede la stele. În definitiv, nu aceasta este dorința supremă a celor mai mulți dintre noi?

De ce, cât suntem pe pământ, ne uităm cu curiozitate după carul mare și carul mic, ca principale repere pentru cei care merg direct în ceruri. Nu noi invocăm Luceafărul lui Eminescu, căutându-l pe al nostru!? Și cât de dezamăgiți suntem, constatând că totul este o iluzie…

Andrei Gheorghe își schimbă identitatea în cenușă.
Parcă-i și văd zâmbetul ironic întipărindu-i-se pe fața senină, ca atunci, când ne priveam prin oglinda mare de la Frizerie, puși pe șotii, gata să regizăm o nouă farsă.

Sorin Ovidiu Vântu relatează, cu mult umor, episodul în care l-a cunoscut pe Andrei Gheorghe, publicat zilele acestea. Merită să-l citiți. Este cea mai realistă prezentare a enigmaticului Andrei, care vă scutește de o bibliografie stufoasă și vă ajută să înțelegeți filozofia sa de viață.

Cum l-a tratat el pe SOV, un personaj căruia îi afli cu greu cifrul de la tabloul inteligenței, pentru că este o capacitate, un monument de deșteptăciune, așa l-a tratat și pe Dumnezeu.
Cu respect, dar decis în hotărârea lui de a se transforma în cenușă.

Așa și-a imaginat Andrei sfârșitul. Călătorind o veșnicie spre toate punctele cardinale adunate într-o clepsidră, jucându-se amuzat cu stelele la ele acasă. Mai ales de când a auzit că cei dragi plecați înaintea lui de pe pâmânt se identifică cu câte o stea!

Andrei Gheorghe nu se dezminte. A fost un jurnalist complex, plin de imaginație, curajos și vertical, dar, repet, mai ales inventiv, pentru că avea de unde și îi mergea mintea. Ca atare, nu i-au plăcut abandonul și nici rezolvările simpliste.
Ca moderator și inventator de emisiuni radio și TV, da, am spus bine, s-a ferit de rutină și de formulele tocite de alții din branșă.

Așa și-a imaginat și sfârșitul. A ales să își schimbe identitatea în cenușă! Ca formă de manifestare, nu ca timp. Aici, sunt sigur, chiar dacă se spune că este perfect, Dumnezeu a comis o eroare. Nu e cinstit ca Andrei Gheorghe să moară atât de tânăr! De fapt, nu moare, ci își schimbă identitatea în cenușă...

Pentru că boala care mă macină încet, dar sigur, nu mă lasă să ajung prea departe de casa mea, în noaptea asta, voi sta la priveghiul organizat de mine în memoria prietenului meu Andrei Gheorghe. Eu, Claudia și restul de lumânare, care ar arde veșnic, dacă aș lăsa-o de capul ei, vom face o noapte albă, ca și cum Andrei Gheorghe s-ar afla lângă noi! Spun priveghi, pentru că Andrei Gheorghe a murit, dar, în realitate, am petrecut multe astfel de nopți, ascultând la radio emisiunile sale nocturne…

Constat cu tristețe că la masa tăcerii sunt multe locuri libere. Chiar atât de mulți prieteni au plecat dintre noi? Chiar atât de mulți au murit? Unii au dispărut de la masa tăcerii într-un deplin anonimat.

Într-o zi, mergând la cimitir, la tatăl meu, am descoperit pe o alee mormântul cu fotografia unuia dintre colegii noștri de breaslă!!! Am rămas mut de uimire...Cum, a murit? Când?

În astfel de situații, chiar ridicole, pot spune, rămâi cu privirea în gol. Se ajunge aici dintr-un motiv cât se poate de simplu. Breasla gazetarilor continuă să fie dezbinată și neorganizată, fiind o pradă ușoară pentru sistemul criminal de la noi.

Andrei Gheorghe a murit. Spun medicii că avea inima praf!

Credeți că lui Andrei i-a fost ușor?
Adio. Cine o să ne mai apere de acum încolo?

De sâmbătă, voi lăsa una din ferestrele casei mele deschisă. Poate că, purtată de vânt, cenușa lui Andrei Gheorghe va ajunge și la mine…

Andrei, te aștept.
 
jooble.org