Pentru Decebal Făgădău , cu drag

Pentru Decebal Făgădău , cu drag(10041)


Duminică seară, butonam telefonul înainte de culcare când am descoperit un fragment din emisiunea ,,România, te iubesc!”. În 9 minute prezentau reușitele administrației locale din Oradea, nu puține la număr, spectaculoase pentru țara noastră, dar lucruri probabil banale pentru majoritatea centrelor europene. Atât de bine am dormit, atât de frumos am visat, încât fără să fiu un partizan al PSD-ului m-am decis să vă fac o promisiune: Domnule Primar, dacă va arăta Constanța în viitorul apropiat, ca orașul lăudat în reportajul menționat mai sus, datorită dumneavoastră, promit că voi găsi un loc unde să vă ridic o statuie!

,,Descoperirea” de pe rețeaua de socializare m-a condus intuitiv către cele 2 pagini personale pe care le aveți pe internet: Decebal Făgădău vs Ilie Bolojan… 40 și ceva de ani amândoi, bărbați bine amândoi, lăudați și premiați. Sunteți preocupat de postările pe internet, deci automat vă pasă! Atunci vă rog să vă întrebați: cum se face că primarul unui oraș mai mic decât cel pe care îl conduceți, are de 3 ori mai multe aprecieri la pagina de facebook??? Cred că e simplu, reușitele au atras simpatia și votul orădenilor în ultimii 10 ani de când acest domn conduce Oradea.

Se laudă ei că au cele mai frumoase clădiri construite în stil Art Nouveau, iar la felul în care au fost restaurate tind să le dau dreptate, dar de ce să uităm de Cazino-ul nostru? Ei le repară, noi facem chestionare… Soluția de a mări impozitele celor care nu refac fațada sau menajarea lor prin credite fără dobândă și consiliere în reamenajare cred că le-a grăbit reabilitarea centrului vechi. Primarul lor vorbește despre oferta de tip mall pe care trebuie să o aibă centrul orașului, dar noi avem 5 cafenele în Piața Ovidiu și un Stefan cel Mare anost…

Acest Ilie Borojan recunoaște că nu este un inovator al administrației, dar totuși vă prezintă rețeta succesului, copiază și implementează ferm modelele occidentale testate de alții. În timp ce orașul Constanța stagnează împotmolindu-se la nivel de proiecte și consilieri cu Banca Mondială sau alte entități cu răsunet puternic, orădeanul acesta simplu prezintă în reportaj cărți precum ,,Cum se administrează un oraș” – Michael Bloomberg – fost primar al New York-ului. Dacă nu o aveți în bibliotecă, cred că e un must-have, nu sunteți primar de ieri, de azi, chiar dacă va plângeți că e primul mandat (vice și interimar)…

Se lucrează de zor de-a lungul Crișului la o faleză pietonală cu pistă pentru bicicliști. Aici s-a nimerit că îmi place mersul pe jos, alerg ocazional și pedalez des… ce ne pregătiți domnule Făgădău, încă 1km de pistă, momeală înainte de alegeri? În 2016 ați făcut ,,tronsonul” Capitol – Lupoaică… cred că până în 2018 meritam și noi o pistă în jurul lacului, dacă nu în tot orașul. De altfel păreți încântat să postați pe net reușitele la tenis de masă, de câmp, handbal, dar ce faceți pentru infrastructura sportului constănțean… sala polivalentă, pe când ?!?!

Se laudă orădenii cu parcări supraterane, iar noi ne dăm “smart city” că avem același număr de locuri de parcare, dar putem plăti prin SMS. Ei au transport electric, noi ne lăudăm că putem să plătim prin SMS pentru mijloacele de transport în comun care poluează…

,,Administrația din Oradea a construit un parc acvatic cu 22 milioane de euro, jumătate din Fonduri Europene, jumătate de la Primărie.” 2016 – 41 000 pasageri, 2017 – 162 000 pasageri … pe colosalul aeroport din Oradea… Nu merită ei să fiu eu ironic, dar poftiți creștere bruscă a interesului față de un oraș care nu dispune de oferta noastră. Mă doare să o spun, dar Constanța este moartă în afară de cele 2 luni de sezon estival. Cu ce ne putem lăuda dacă avem musafiri, căci în câteva ore ai epuizat promenda și muzeele ?!

Despre dezvoltarea celor 3 parcuri industriale, angajarea a 8000 de oameni, producția de piese auto pentru nume mari nu trebuie să vă spun că nu s-au întâmplat în Constanța, ci din nou în Oradea.

Cel mai nou proiect al lor este legat de transportul și cazarea gratuită pentru elevii care optează pentru școli profesionale, pentru că ei încurajează tinerii harnici și îndemânatici, nu construiesc cartiere pentru cei puturoși care votează pentru pomeni electorale…

Felicitări Alex Dima pentru emisiune și succes Decebal Făgădău pentru ce a mai rămas din acest mandat, iar domnului Ilie Borojan îi transmit că dacă vreodată orădenii o să aibă o altă opțiune, eu îl votez pe dânsul pentru Primăria orașului meu mult iubit, Constanța.
jooble.org