UNDE SUNT VECINII MEI DE ALTĂDATĂ ? (V)  BALUL OFIȚERILOR

UNDE SUNT VECINII MEI DE ALTĂDATĂ ? (V) BALUL OFIȚERILOR(2755)


În cartierul de la Gara Constanța, viața era simplă, dar frumoasă. Pe scara mea, vecinii știau să se bucure de fiecare clipă, fără pretenții sofisticate, dar, în schimb, cu o sinceritate pe care astăzi nu o mai întâlnești nicăieri!

Dacă nu erau evenimente care să-i adune la aceeași masă, inventau ei unul. Băieții mai mari organizau acasă la ei ceaiuri. În fapt, petrecerile la care visam. Practic, am crescut cu Beatles lângă noi.

Pentru aceste evenimente mult așteptate, preparam Florio în casă și lichior de cafea pentru fete. Deși nu fumam, cumpăram țigări selecte. La “Furnica”, pachetul de Kent costa 21 de lei. Cei săraci fumau “Papastratos”.
Din artileria grea mai făceau parte vinul la kilogram T.T. amestecat cu Pepsi, berea cehoslovacă “Okocim”.

Aveam un vecin, ofițer la grăniceri, căruia îi trimiteam câte o bere rece pe balcon. În contrapartidă, el ne trimitea nouă scrumbie afumată (de contrabandiști, glumeam noi). Un alt vecin ne ruga să-i montăm și lui o boxă în casă, meloman înrăit fiind, ca să simtă muzica mai bine...

Eram unul dintre cei mai tari în muzica disco, pentru că așa era moda pe atunci...Aveam un amic care vara ținea o discotecă celebră în Mamaia. Iarna vindea muzică, 100 de lei banda de magnetofon.

Unde sunt vecinii mei de altădată, care nu-mi băteau în perete niciodată!

În cartierul de la gară, s-au țesut cele mai palpitante povești de dragoste. Fără îndoială, cea mai frumoasă fată din întregul cartier era Mendy. O admiram cu toții ca pe ceva ireal. Generația mea era educată. Erau așa zișii șmecheri, dar nu atât de vulgari și de violenți precum astăzi...

În bătălia pe care o ducem cu viața și cu anii nemiloși care trec peste noi, Mendy, soția unui bun prieten de-al meu, a rămas la fel de frumoasă, tânără și spirituală. Când vorbești cuiva, dintre cei care au copilărit în vecinătatea Gării Constanța, despre vecinii de altădată, automat te întreabă: Ce mai știi de Mendy ?

Abia după aceea urmează ceilalți: Adrian Chivu, Eugen Bola, Iulian Popa, frații Vlad, Iulică Munteanu, Petrică Munteanu, Gabi Codrescu, Adriana și Sandu Mezei, Orzu Viorel, Tiberiu Dorobeti, Zeno etc.

Alt gen de petreceri erau cele bătrânești, așezate, cu bucate ca la nuntă și muzică lăutărească adevărată.
Deși zicea, referindu-se la mine, că nu vrea să aibe lăutar la ușă, tata obișnuia să dea bani muzicanților la petreceri! Știa și el un mic fragment din refrenul unei cunoscute melodii de inimă albastră: “Lume, lume, soro lume”. Dar idolul lui, ca și pentru toți ceilalți din generația sa, era Gică Petrescu.

Ne aflam în perioada istorică în care haina militară era respectată. De altfel, pe scara noastră locuiau numai ofițeri. Pe atunci, se respecta frumoasa tradiție a balurilor ofițerilor organizate frecvent la Casa Armatei, când invitații, mă refer la bărbați, erau îmbrăcați în civil sau în ținuta militară de gală. Păstrez și acum stiletul tatălui meu, unul din însemnele onoarei militare.

Noi, copiii, care eram ținuți într-o cameră alăturată din incinta Casei Armatei, deschideam ușor ușa și priveam cu nesaț spectacolul din salonul mare. Acolo am văzut-o pe mama mea dansând ca o zână.

Într-o zi, am trecut pragul Casei Armatei, în speranța că o să o revăd dansând pe notele “Valurilor Dunării”.

Am găsit doar câteva flori de mucegai …
Cineva, drag mie, cânta în surdină “Lume, lume, sorooooo, lume...”

Apoi, tăcere, și din nou am auzit vocea tatălui meu întrebând: “Ce faci, mânzule ?”
Așa o alinta el pe sora mamei mele ori de câte ori o luau și pe ea la bal... 
jooble.org