CUM A STINS ALDE SPERANȚELE LOCUITORILOR DIN MEDGIDIA

CUM A STINS ALDE SPERANȚELE LOCUITORILOR DIN MEDGIDIA(4371)


Călin Popescu Tăriceanu este unul dintre politicienii rasați de la noi, din păcate, foarte puțini la număr, cu sânge de autentic european în vene, cult, educat… Paradoxal, unul dintre la fel de puținii politicieni autohtoni cărora le stă bine cu papion la gât! Ceea ce, într-o emisiune televizată, l-a scos din minți pe Traian Băsescu, care nu își găsea gâtul de european!

Într-un cuvânt, ca estetică, așa ar trebui să arate întreaga noastră clasă politică, dominată din nefericire de tot felul de nădușiți și de nuntași, pentru că cei mai mulți dintre ei vin îmbrăcați ca la nuntă în Parlamentul României. De altfel, pe unii îi dau de gol mimica feței și unsoarea nevindecabilă de pe palme, atunci când, ridicând mâna la vot, dumnealor se manifestă ca și cum ar da darul…
Lipsesc din peisaj doar țambalagiul de serviciu, batista de pe țambal și frapiera cu bani…

În ciuda ținutei sale deoebite, domnul Tăriceanu își pierde subit din bărbăția sa politică ori de câte ori se află în preajma lui Liviu Dragnea, partenerul său de coaliție. Partenerul-șef, zic eu, pentru că, uneori, Tăriceanu se comportă ca un “cățeluș” de companie! Urmează lesa imaginară a stăpânului, ca și cum ar aștepta cu lăbuțele pe sus comanda de joacă sau de răzbel “șo pe el”, deși domnul Tăriceanu nu are aptitudinile de buldog pe care le avea Blaga.

De cele mai multe ori, la diverse întâlniri, întâi apare Dragnea, cu nasul pe sus, tot mai sus, de când a mai îngropat un premier, urmat, la o distanță de un minut sau două, de liderul ALDE. Contrar felului său de-a fi, adică, mult prea cuminte, în banca lui, mult prea des în banca lui! Poate este o chestiune involuntară, cum li se întâmplă celor care fac scara măgarului fără voia lor, dar ca imagine contează!

Astfel de momente, incluzând aici și luările de poziție destul de palide, îl dezavantajează pe domnul Tăriceanu, care, în raport direct cu Liviu Dragnea, este mult mai disciplinat decât oricare alt pesedist, dovadă că nu-l contrazice nici măcar de formă!

Stau și mă întreb de ce Tăriceanu se metamorfozează așa de mult în prezența lui Liviu Dragnea, pentru că liderul ALDE nu are nimic în comun cu bălțile și pescuitul de Teleorman! O fi primit și domnia sa o undiță în dar...

Liderul pesedist a dat impulsul spre tupeul exagerat organizațiilor sale din teritoriu. La Constanța, cel puțin, ALDE nu suflă în fața liderilor PSD, manifestându-se preventiv după cunoscutul proverb “Capul plecat sabia nu-l taie”. Nu-l taie și nici nu-l îndoaie nici pe Felix Stroe, cunoscut pentru duritatea lui.

M-am întrebat de multe ori care sunt avantajele de care beneficiază ALDE Constanța de pe urma mult trâmbițatei sale alianțe cu PSD! Poate sunt unele câștiguri care nu se văd. Nu știu, întreb.
La general, însă, ALDE arată precum vagonul de poștă legat la coada trenului.

PMP e altfel la Constanța. Dă impresia că e băgat în seamă. Are și noroc că primarul Decebal Făgădău este de mai multă vreme în dizgrația conducerii PSD și și-a găsit cal de bătaie.

ALDE funcționează ca o mașină de vot în miniatură, care nu se gripează și nici nu o apucă aiurea în tramvai.

Nu am reținut, de când funcționează Alianța PSD-ALDE, vreun vot “contra” al aldiștilor, disciplina oamenilor lui Tăriceanu fiind exemplară până la sacrificiul suprem.
Mai mult, ALDE a preluat rolul de “anticameră” la PSD pentru cei care vor să ajungă la mai marii partidului. Este clar pentru toată lumea că PSD cenzurează tacit și solicitările celor care vor să devină membri de partid ai ALDE. Mai ales de când Liviu Dragnea a dat de înțeles că nu-i va ierta pe trădători!

Mă mir că, la experiența sa, Valentin Vrabie, primarul de la Medgidia, nu a luat în calcul, atunci când s-a înscris în ALDE, acest amănunt foarte important! Ca să fie acceptat, cu propunerile lui cu tot, trebuia să fie supervizat și de PSD, mai bine zis, de conducerea organizației județene, ceea ce era greu de crezut că se va întâmpla. În primul rând, pentru că a mai existat o experiență de acest gen care a eșuat în ușa PSD. În timp, disputele dintre domnia sa și mai marii pesediștilor constănțeni s-au amplificat pe diverse teme, cea mai arzătoare fiind relația cu RAJA.

Cum a acceptat totuși ALDE în rândurile sale un personaj care nu se află deloc în grațiile PSD?
Nu cumva, schimbând brusc macazul în privința lui Vrabie, ALDE a vrut să dreagă busuiocul? În aceste condiții, la care se adaugă stilul personal de lucru al primarului, unul destul de incomod, era de așteptat ca înțelegerile dintre cele două tabere să eșueze lamentabil.

Nu numai atât. Demisia lui Vrabie din ALDE a demonstrat, ca și alte exemple de acest gen, că, în politică, nepotrivirile de caracter dăunează grav stabilității.

Au existat și voci care au susținut că, în realitate, Vrabie a urmărit să intre prin ușa din spate în PSD… Eroare. Dacă ar fi intenționat să dea mâna cu PSD, ar fi putut să o facă, nu prin ușa din spate, ci prin față, atunci când a fost invitat de Felix Stroe în partid, dar a refuzat!

Valentin Vrabie și-a motivat gestul de a se politiza din nou, spunând că așteaptă sprijin de la ALDE pentru a realiza proiectele dedicate dezvoltării orașului Medgidia.

Păi, întreb și eu, le convenea pesediștilor ca tovarășul lor de drum, ALDE, să se afirme ca fiind coautor la transformările preconizate la Medgidia? Nu i-ar fi acuzat de concurență neloială?

Asta ar fi însemnat ca, dincolo de celelalte efecte colaterale, să-i lase pe consilierii anti-Vrabie fără obiectul lor de activitate, că doar nu are nimeni nevoie de unanimitate și înțelegere la Medgidia!

Cui îi folosește? Pesediștii, care au pus ochii pe Primărie, pe spital și cărora le stă în gât Programul de asfaltări, nu au avut niciun motiv de bucurie când au aflat de negocierile dintre primar și conducerea ALDE Constanța. Pentru domniile lor, satisfacțiile personale pleacă de la conceptul caprei vecinului, care trebuie nimicită pentru că dă lapte mai mult!

În cazul de față, în virtutea bunelor lor obiceiuri, pesediștii sunt fericiți că primarul este sabotat în permanență, bombardat cu tot felul de sesizări și procese, în speranța că, fiind plimbat prin tribunale, nu o să mai aibe timp de realizarea proiectelor promise localnicilor.

Cu atât mai mult cu cât, revenit la statutul de independent, are toate șansele să fie izolat și boicotat de către aliații ALDE!

Unii vor doar capul primarului Vrabie și nu doresc progresul orașului Medgidia! După ei, potopul!

Știți ce mă pune pe gânduri? Că foarte mulți dintre cei care tulbură apele nu au nici cea mai mică legătură cu Medgidia! Rezultă că, nefiind beneficiari, îi lasă rece orice schimbare în bine...

Indiferent de numele primarului și de culoarea sa politică, un lucru este cert. Medgidia, cândva, un oraș reprezentativ pentru Dobrogea, are nevoie de un sprijin real pentru a supraviețui. Pe localnici, nu lupta dintre diverse doctrine îi interesează, ci soluțiile viabile pentru ieșirea din sărăcie.

În definitiv, care este miza celor loviți acum de isteria de a-l hărțui în permanență pe primar? Ambiția facilă de a defila în spate cu un oraș aflat în moarte clinică pentru a demonstra NIMIC ?

Refuzând să-l sprijine pe primarul Vrabie, ALDE a ratat șansa de a fi poate salvatorul orașului Medgidia…

Când nu o să mai aibă nevoie de ei, pescarii PSD îi vor lăsa (în) baltă!

În politică, totul se plătește!
 
jooble.org