EL DORADO

EL DORADO(2495)


 Să-i spună Petre Roman mutului mut şi nu fotbalistului că în regimul trecut orice bursier putea pleca la studii sau doctorat prin Europa! Avea tăticul Valter un tatuaj imens cu seceră şi ciocan ce deschidea orice uşă.

Pentru noi, revoluția, nu a deschis uşa ci a dărâmat gardul şi astfel am văzut şi noi oarece din lumea largă sau am arătat şi fața şi dosul caracterului nostru. Mamăă ce fese cu tupeu am arătat mai deunăzi premierului japonez care trebuie să ştie că a treia forță economică a lumii este sub şmecheria neaoşilor !!

Tare îmi place să cutreier atât pe la ei cât şi pe la noi şi azi mă apropii de matcă şi vorbesc de câteva unicate dobrogene. Mă fascinează ostrovurile Dunării cu caii ,,cazați" pe ele, pădurea de pini cu superbul lac din mijloc de la Albeşti, izvoarele termale din pădurea de lângă Hârşova sau chiliile de cretă de la Murfatlar foarte apropiate ca aspect de cele din Capadocia. Ați intrat vreodată de la Hanul Morilor spre Cernavodă ? Nici nu ştiți ce pierdeți ! Mă îndrept acum spre Deltă dar deviez spre Dunăre pe drumul de Măcin şi traversez cu viteză redusă Slava Rusă, Slava Cercheză sau Ciucurova, sate cu populație majoritar rusă dar vă rog din suflet nu-i asimilați cu cei sovietici de la ,,mama lor". Sunt oameni luminoşi, de toată isprava, muncitori, mulți apicultori, generoşi, un tezaur al multiculturalismului dobrogean. Au nişte bijuterii de biserici mici, cochete, albastre în care şi un musulman ca mine se simte ca în geamia din Babadag.

Vă recomand două perioade din an pentru vizitarea zonei şi anume fie Sf. Ion când între ruşi veți retrăi taina Crăciunului (pe vechi), fie în jur de 1 iulie când totul se transformă în tărâm de basm printre imensele păduri de tei înflorite. Soția o să fie foarte calmă iar dumneavoastră cam pasiv... Merită din plin !

În Ciucurova erau şi bunicii mei materni în timpul ultimului război mondial. Dacă nemții n-au ajuns chiar până aici ( în Mihail Kogălniceanu a fost o mare comunitate germană cu biserica important monument istoric) în schimb ajunseseră refugiați polonezi. Bunicii mei au găzduit, casă + masă, 2 tanchişti polonezi cu tanc cu tot care la sfârşitul războiului, drept mulțumire, au demontat ceasul din bord şi l-au transformat în suvenir aflat acum în posesia mea.

A venit armata eliberatoare şi au răpit avuția din fiecare ogradă şi -neinvitați- au ocupat fiecare casă. La bunicii mei au ajuns 3 ruşi beți cam 25 de ore pe zi, la fel de ,,bine" spălați ca toți camarazii lor.

Despre importurile de maniere ale poporului prieten ajuns în România ne povestea şi maistrul de atelier din şcoala generală, d-nul Berbescu, cum mâncau ei pasta de dinți pe pâine iar cea mai tandră metodă de cucerire a fetelor era violul.

Mă întorc în Ciucurova unde ca o paranteză vă spun că mai există casa bunicilor, şi-mi aduc aminte din poveşti că, la un moment dat, bătrâna îl întreabă pe unul dintre soldați cu ce se ocupă ? ETA INGHINER MAMAŞA răspunde acesta şi pentru că nu era lămurită specializarea se apleacă în glodul din ogradă şi cu o surcea schițează o locomotivă cu el în cabină... Inginerul era mecanic!

Apropiate meseriile prin profilul lor tehnic şi chiar în primii ani ai comunismului , țărani, lăcătuşi, activişti băgători de seamă cu ,,origini sănătoase" erau trimişi la facultăți la Moscova (Iliescu ştie !) în profile apropiate de cele 4,6 sau 8 clase de până atunci. În țară era o formă mai rapidă de învățământ superior numită ,,pe puncte". Terminate studiile deveneau nu doar foarte loiali ci baza economiei, şefi de secții, directori, ba chiar miniştri dacă performau.

Vineri dimineață a apărut o notă legată de primul ministru femeie din România şi anume d-na Florica Bagdasar, medic neurochirurg cu studii la Harvard! Informația legată de maxima competență a unui ministru e foarte importantă iar pentru diversitate pot aminti că Ana Pauker a fost primul ministru de externe femeie din lume între 1947 şi 1952 şi prima pe coperta revistei Time în 1948 !

Mai acum 2-3 ani îl stigmatizam permanent (nu regret) pe Oprea, generalul izmenelor iar acum mă gândesc că, în comparație cu actualii miniştri, ştia totuşi cum se poartă ,,caşcheta", cum se dă onorul sau se bate pasul de defilare.
D-nul Oprea dar mai ales Ana Pauker nu sunt tocmai personajele cu care să ne mândrim dar ... e-he-hei de d-na Carmen Dan ce putem spune ? Studii ? Abstracte ! Experiență ? Nulă ! În ograda ei subordonații pipăie copiii prin lifturi şi dacă muşamalizarea eşuează ministrul se afundă în fotoliu şi dă afară înalt specialişti pentru care statul a cheltuit mult să-i aducă la standardul de pregătire. Cutează cineva s-o contrazică ? Daddy lichidează şi premierul ! Ce contează că d-na ministru este un ,,Bulă" feminin în bancurile tuturor agenților ?!

Revelație; aflăm că în palatul de cleştar din Videle e o rezervă nesecată de somități... Dacă la parter locuieşte d-na de mai înainte, urcând până la 3 (deh, scara ierarhică) dăm de d-na Dăncilă, nu o pârlită secretară ci ditamai profesoara !!! La câtă carte a făcut dânsa de profesori de limbi străine tot n-a avut parte. Peste tot în lume de la cel ce-ți dă bilete la WC sau metrou până la oficialități, de la preşcolari la pensionari toți vorbesc engleza iar ,,a noastră " GIMNASTICA.... Dacă trimiteam un puşti isteț instalator la parlamentul european tot cam de când e şi dânsa pe acolo, sigur vorbea băiatul acela şi limba lui Shakespeare şi a lui Voltaire !

Să nu disperăm că pentru schimbarea de peste 6 luni , județul Teleorman mai are rezerve cu fustă şi nu-mi dau seama cum deputata de 23 de ani (acum poate 24-25), fost secretară (oare?) pe la preşedintele consiliului județean nu găseşte un pârlit loc de ministru conform calităților dumneaei !? Iată Tăriceanu (în cazul lui nu ne putem plânge că nu se pricepe la femei) dupa ce a uzat ca secretară de o casieriță o trimite la 26 de ani în consiliul de administrație la Rompetrol... Poate nu sunt bani pentru profesori, medici, pensionari căci în rest....Ne mai mirăm că ne prăbuşim !?
Până să găsesc răspunsul, promit să renunț temporar la turismul local, intern sau peste hotare şi mă duc să văd noul El Dorado al resursei umane feminine din Teleorman, mă cazez la hotelul Bombonicăi şi caut castelele cu sau fără felinar roşu ce produc genii ministeriabile ! Oricum pe la Alexandria, cică, cine (încă) nu este anchetat în dosarele Teldrum este ministru....

PS.  Îmi permit să supăr pe mulți şi-mi exprim opinia că trebuie găsite noi metode de zdruncinare a trădătorilor pentru că în piață nu vor mai ieşi atât de mulți oameni ca acum 1 an. Toate acestea prin gustul de peltea al mişcării rezist, prin formele de adresare, prin multitudinea de postări naive şi de prost gust ale profilelor ,,anti". Este părerea mea !
jooble.org