LA MEDGIDIA, ÎNGERII AU COBORÂT DIN CERURI COLINDÂND...

LA MEDGIDIA, ÎNGERII AU COBORÂT DIN CERURI COLINDÂND...(4268)


În pragul sărbătorilor de iarnă, primarul Valentin Vrabie umblă la lada cu zestre a orașului Medgidia și reînnoadă șirul unor obiceiuri uitate sau ignorate de cei care au avut vreme de patru ani cheia la ei.

Deloc întâmplător, orașul se consolidează mai întâi din punct de vedere cultural, ca verigă de bază a oricărui program economic de dezvoltare. Cu atât mai mult cu cât Medgidia dispune de suficiente talente remarcabile în rândurile tinerilor, în mod deosebit, a copiilor.

Talente care, cu totul de neînțeles, au fost ignorate atâta amar de vreme, fiind ținute departe de ochii publicului, chiar a părinților, care nu au înțeles scopul cluburilor și al cercurilor dedicate, chipurile, acestora!

Cei care au păstorit orașul până acum s-au mulțumit cu diverse și numeroase improvizații. În loc să încurajeze și să promoveze zestrea culturală a orașului Medgidia, cu o istorie interesantă și consistentă din acest punct de vedere, au preferat să apeleze la tot felul de “importuri”!

Deși Medgidia are o frumoasă tradiție în promovarea, cu ani în urmă, a obiceiurilor de iarnă la români, foștii edili invitau tot felul de trupe și ansambluri din țară, locul Medgidiei fiind luat de diverși anonimi! Era mai comod sistemul “Mură-n gură” decât susținerea propriilor talente pe scenă, ceea ce a făcut ca Medgidia să rămână în urmă din acest punct de vedere!

Păcat de timpul irosit degeaba! Păcat de talentele pierdute pe drum sau condamnate din start la uitare! Dar, cum spune un vechi colind, primarul Vrabie a dat semnalul ca “Cele rele să se spele!” După o lungă așteptare, colindătorii din Medgidia s-au reunit din nou pe aceeași scenă. Nici că se putea, în pragul Crăciunului, ca locuitorii orașului să primească un cadou mai minunat, un dar cu adevărat de Dumnezeu lăsat!

Am asistat, practic, la un veritabil festival de datini și obiceiuri, motiv de bucurie pentru cei mici și pentru cei mari. Dacă ar fi nins! Ce cadru natural minunat pentru amintirile din copilărie ale lui Ion Creangă, pentru eroii de basm din viața micuților artiști care au evoluat cu o naturalețe pe care doar puritatea copilăriei ți-o poate da.

La Medgidia, s-a renunțat la “importul” de colindători! Au colindat copiii care fac parte din toate cercurile artistice ale Casei de Cultură “I.N. Roman” din Medgidia. Cu o paletă impresionantă de domenii-canto, pictură, dansuri sportive, moderne și populare, teatru, pian, vioară, balet.

Conform tradiției, s-au împărțit colindătorilor și celorlalți copii prezenți la acest veritabil festival de iarnă tot felul de dulciuri, fructe și diverse alte surprize.

Scena propriu zisă a reprezentat-o orașul, colindătorii parcurgând diverse trasee pentru ca urările lor de bine să ajungă în casele tuturor locuitorilor din Medgidia.

Urările de bine și licărul acela dătător de speranțe că viața noastră s-ar putea schimba după colinde!

Un alt motiv de speranță îl constituie puritatea copiilor- colindători, care merită să trăiască într-un oraș curat, modern și prosper. Și se pare că au această perspectivă.

Programul colindătorilor a cuprins un repertoriu divers de colinde, cântece tradiționale, jocuri, scenete și obiceiuri de iarnă:

DESCHIDE UȘA CREȘTINE!
MOȘ CRĂCIUN
DOMN DOMN
MARIA ȘI IOSIF
Sceneta NAȘTEREA DOMNULUI
O, CE VESTE MINUNATĂ!
PROCLAMAȚIA LUI MOȘ CRĂCIUN
Jocul MERSUL PITICULUI CU CLOPOȚEL PE CAP
Jocul PRINDEREA COVRIGULUI DE LA ÎNĂLȚIME
TRADIȚII ȘI OBICEIURI ale grupului de colindători DAN MITITELU


și la final, tradiționalele urări de bine adresate locuitorilor orașului Medgidia.
jooble.org