Un Concert simfonic  de Crăciun la Constanța fără Ciorei este o EROARE

Un Concert simfonic de Crăciun la Constanța fără Ciorei este o EROARE(2403)


Uneori cei ce ne înconjoară sunt idioți, societatea, pentru care tot ai făcut lucruri bune, e de cele mai multe ori nedreaptă, ce urmează nu depinde numai de mine sau de tine. Când comiți greșeli impardonabile în prag de sărbători creștine, acum, când toți ne străduim să fim mai buni, când am putea să mai îndreptăm din prostiile deja făcute, când nu știi ce faci, ceea ce urmează ar putea avea efecte imprevizibile. Cel de sus ar putea fi neîngăduitor.

De mai bine de 20 de ani o izbândă artistică de mare valoare și de mare succes la public, de altfel foarte pretențios, are loc la Teatrul de Operă din Constanța: Concertul simfonic de Crăciun inițiat, susținut, pregătit și prezentat cu talent și dibăcie de domnul Radu Ciorei. Cu mereu multe noutăți cu tot felul de apariții năzdrăvane și de glume care mai de care gustate de un public entuziast au făcut din acest eveniment o sărbătoare a noastră, a constănțenilor. Concertul de Crăciun nu mai era doar al domnului Ciorei, era deja al nostru, al constănțenilor.
Au tot vrut de-a lungul anilor unul sau altul să îl imite, să facă și dânșii ceva similar și nu le ieșea ce trebuie sau ce doreau dumnealor. Copiile se văd imediat și în lipsa maestrului nu au valoare.
Domnul Ciorei avea farmec, avea inspirație, avea succes.

Iată că, din păcate, spre surpriza tuturor, anul acesta Concertul de Crăciun a devenit unul oarecare.
A avut colinde românești, minunății dumnezeiești ce confirmă fondul minunat al poporului român, excelent interpretate de acest cor excepțional al Teatrului de Operă bine condus ca întotdeauna și de multă vreme de mereu tânărul și tare priceputul maestru Adrian Stanache.
Sopranele Smaranda Drăghici, Ionela Duma, Laura Eftimie, Elena Rotari, Stela Sîrbu, mezzosoprana Lucia Mihalache, tenorii Doru Iftene și Răzvan Săraru și baritonul Marius Eftimie s-au străduit să ne încânte și să nu ne gândim că vor cânta din obligația unui contract de muncă. Măcar de data asta.

Au primit multe aplauze binemeritate. Orchestra teatrului impresionantă ca de obicei, acum și prin numărul interpreților. Este o mare bucurie să îi asculți cum cântă toți pentru unul și unulș pentru toți deși câteodată, rar de tot, câte o trompetă mai vrea să facă un solo nepermis.

Au lipsit glumele muzicale și farmecul binecunoscut al domnului Radu Ciorei.
O tradiție se construiește greu numai dacă se confirmă, rezistă și mai greu numai dacă are succes și iată că, din păcate, poate fi batjocorită fără milă și fără sens.
Ușurința cu care la noi la Constanța tradițiile se sfarmă cu atâta neglijență ar trebui să ne îngrijoreze.
A lipsit și ceva probabil dorit de toată lumea, un moment de reculegere pentru despărțirea de Regele Mihai, deși dirijorul Florin Totan tocmai ne vorbea de Credință și Cultură.

Miercuri 13 decembrie concertul ne-a fost dăruit de domnul Corneliu Amariei fost Decan al facultății de Stomatologie al Universității OVIDIUS din Constanța. Au fost prezenți colegi de ai dumnealui din lumea universitară din lumea medicală, mame și copii și frați.
Nu-mi ajunge Timpul să vă spun cine a fost prezent. Poate altădată.
Am văzut constănțeni bucuroși!
Sărbători fericite!
jooble.org