PNL - Comunicat de presă

PNL - Comunicat de presă(2546)


Consilierii județeni ai Partidului Național Liberal Bogdan Bola și Stelian Gima au transmis, ieri, către toate administrațiile publice locale din județ o adresă oficială prin care li se solicită informații cu privire la capacitatea de funcționare a rețelelor de electrificare în vederea preîntâmpinărilor situațiilor de urgență din perioada sezonului rece.
Potrivit declarațiilor consilierului județean liberal Bogdan Bola, „succesul acestei inițiative depinde și de răspunsul rapid al primarilor. Această inițiativă, care nu are culoare politică, este menită să ne dea o viziune globală în ceea ce privește problemele pe care le au comunitățile locale cu rețelele electrice, astfel încât să putem acționa coerent în rezolvarea acestora, împreună cu ENEL și Consiliul Județean Constanța”.


Adresa trimisă tuturor primarilor din județul Constanța o puteți citi integral mai jos:

 

Domnule Primar,
Domnilor Consilieri Locali,


În calitate de consilieri județeni în Comisia Juridică, Ordine Publică și Situații de Urgență din cadrul Consiliului Județean Constanța, dorim să vă sprijinim în preîntâmpinarea unor situații de urgență care pot apărea în iarna aceasta și în cele care vor urma.

În ultimii ani, în județul nostru am avut parte în timpul anotimpului rece de fenomene meteorologice extreme: viscole, ninsori abundente pe perioade mai lungi de timp, episoade de ger năprasnic. Având în vedere și declarațiile directorului executiv al Agenției Naționale de Meteorologie, se pare că nici în acest an nu vom avea o iarnă ușoară sau lipsită de astfel de fenomene meteo extreme, fapt ce va duce la apariția codurilor portocalii și roșii de vreme rea. Aceste evenimente au condus, de multe ori, la blocarea localităților, la izolarea cetățenilor și la căderea rețelelor de electricitate. Unele dintre aceste rețele au o durată de funcționare îndelungată, puține dintre acestea fiind reabilitate sau modernizate. 

De asemenea, din discuțiile purtate până în acest moment, rezultă că majoritatea intervențiilor echipelor de la ENEL la rețelele de tensiune medie și joasă (iluminat stradal și iluminatul locuințelor) au fost făcute la solicitările cetățenilor și nu a administrațiilor locale. Acest fapt a condus, în majoritatea cazurilor, la efectuarea de lucrări de reparații și nu la schimbarea/modernizarea echipamentelor de distribuire a energiei electrice.
Potrivit Agenției Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, întreruperile de curent în rețeaua administrată de E-Distribuție Dobrogea în anul 2016 au însumat 217 minute per consumator. De asemenea, tot anul trecut, potrivit aceleiași agenții, numărul de întreruperi a serviciului de alimentare cu energie electrică per consumator a fost de 5,13 în rețeaua administrată de E-Distribuție Dobrogea.
Având în vedere aceste date statistice, previziunile meteo pentru această iarnă dar și istoricul fenomenelor meteo extreme din ultimii ani, domnule Primar, domnilor consilieri locali, dorim să facem tot posibilul să vă sprijinim în prevenirea situațiilor grave cu care s-ar putea confrunta localitățile dumneavoastră și cetățenii săi. De aceea, vă rugăm ca în termen de șapte zile să ne comunicați dacă:

- există în comunitatea pe care o conduceți probleme cu tensiunea mică a rețelelor electrice, fluctuații sau întreruperi dese ale curentului electric? 

- sunt necesare posturi de transformare electrică noi? Aici ne referim la înlocuirea celor foarte vechi sau la posturi de transformare adiționale.

- rețelele de curent electric sunt modernizate și izolate?

- în anii anteriori (cel puțin trei ani) au existat probleme ale rețelelor de curent electric medii sau joase?

Menționăm că orice detaliere a locației unde au apărut problemele va ajuta mult (ex. satul unde a apărut problema, cartierul sau strada/străzile).

După ce toate datele vor fi comunicate și centralizate, vom înainta o adresă către conducerea Consiliului Județean Constanța pentru a lua act de problemele semnalate de dumneavoastră. Ulterior vom solicita conducerii ENEL Dobrogea o audiență în care să prezentăm această situație și vom depune toate diligențele necesare rezolvării eventualelor probleme înainte ca acestea să apară. De asemenea, răspunsul dumneavoastră este foarte important atât pentru noi cât și pentru conducerea ENEL pentru ca lucrările de mai mare anvergură să fie cuprinse în planul lor de investiții pentru anul viitor, o situație cât mai clară transmisă direct din teren putând face diferența într-o astfel de previziune.

Domnule Primar, domnilor Consilieri Locali, vă asigurăm de întreaga noastră susținere în proiectele dumneavoastră, indiferent de culoarea politică. Considerăm că doar prin acțiuni comune putem schimba în bine viața locuitorilor județului nostru și îi putem scuti de evenimente neplăcute în iarna care vine și în cele viitoare.

 

08.12.2017


                                                                                                Consilier județean
                                                                                                Bogdan Bola

                                                                                                Consilier județean
                                                                                                Stelian Gima
 
jooble.org