ALDE - ÎN CĂUTAREA UNUI LIDER AUTENTIC. CUM A ÎNVĂȚAT PMP SĂ TRAGĂ AER ÎN PIEPT CU BEȚIȘOARELE

ALDE - ÎN CĂUTAREA UNUI LIDER AUTENTIC. CUM A ÎNVĂȚAT PMP SĂ TRAGĂ AER ÎN PIEPT CU BEȚIȘOARELE(2828)


Se spune că cine se aseamănă se adună. Așa este. Sunt însă și situații când speri ca lucrurile să nu se potrivească întocmai ca după proverb. Îți scuipi în sân, ca să scapi de superstiții, și aștepți minunea care să infirme regula.

Chiar dacă nu poți aștepta prea multe de la o alianță de genul PSD-ALDE…

Și, totuși, la început, am fost optimist. Prezența lui Mircea Banias în fruntea ALDE, a cărui prestație politică o urmăresc din perioada în care conducea P.D. de la Constanța, m-a determinat să cred că ALDE va fi un alt partid. Da, chiar și în condițiile în care s-a aliat cu PSD!

Mă rog, dacă obiectivele stabilite vizează bunăstarea și alte beneficii destinate alegătorilor, înțeleg ca o astfel de alianță să fie acceptată cu o oarecare indulgență.

Al doilea moment dătător de speranțe, care m-a făcut să cred că alianța cu PSD nu alterează structura ALDE, că se poate ridica de unul singur, fără influența nefastă a pesedereilor, l-a constituit perioada de întărire a structurilor partidului cu noii veniți, unii dintre ei independenți din punct de vedere politic.

Indiscutabil, la vremea respectivă, înscrierea în partid a domnului Valentin Vrabie, primarul orașului Medgidia, a reprezentat un pas important pentru ALDE. Dovadă entuziasmul cu care unii au aplaudat mutarea făcută.

Ținând cont de rezultatele obținute în perioada cât a fost primar la Peșera, când era adulat de cei care acum îl înjură, și se înțelege lesne de ce, s-a pus mare preț pe experiența sa în administrația publică.

Din păcate, orgoliile unora au generat o veritabilă criză în interiorul partidului. Mă refer, desigur, la organizația județeană a ALDE, care a alunecat vertiginos pe panta intrigilor pesediste.

De parcă nu erau suficiente scandalurile din PSD Constanța, cu rivalități greu de înțeles datorită efectelor lor distructive, și în tabăra ALDE au început să apară mari conflicte, care au dăunat la capitolul imagine.

Cum se auzea zăngănitul armelor în PSD, ca un ecou, la scurt timp, se încingeau spiritele și în ALDE! La un moment dat, lupta pentru putere din partid a întrecut, în materie de ridicol, conflictele din PSD, fratele mai mare într-o alianță în care doar pesediștii au un cuvânt de spus…

Debarcarea aproape în forță a lui Mircea Banias de la șefia ALDE Constanța a reprezentat un episod care a afectat mult gradul de simpatie al celor care, repet, vedeau în ALDE un alt fel de patid… Chiar și cu povara PSD în spate.

În materie de “lovituri de partid”, pentru că palat e prea mult spus, episodul cu pricina a fost oarecum eclipsat doar de circul generat în PSD de încăpățânarea lui Grindeanu de a demisiona din funcția de premier.

E drept, un rol decisiv în întreținerea stării conflictuale și chiar în menținerea ei, pentru că stabilitatea ALDE este destul de precară, l-a jucat Călin Popescu Tăriceanu. Și în prezent, în lipsa unor conducători locali bine poziționați și cu sprijinul politic necesar din interior, ALDE are o prestație palidă în teritoriu, creând impresia că a rămas în umbra PSD…

Lipsa unui lider autentic, care să se facă auzit când trebuie, generează confuzia care ne face să credem că ALDE a fost asimilat de PSD!

Deși nu sunt un fan al domniei sale, trebuie să recunosc că PMP, un alt aliat al PSD, este luat în seamă prin prisma liderului său, Claudiu Palaz. Care știe deopotrivă să joace, atunci când situația creată o impune, când rolul de aliat, când rolul de intrigant.

Oricum, până acum, Palaz a reușit performanța de a-și antrena partidul ca, atunci când dă semne că se scufundă, să respire cu ajutorul bețișoarelor pregătite special pentru a înfrunta vitregiile unui posibil naufragiu.

Deocamdată, Claudiu Palaz a fost reales, după cum am mai consemnat, la ultimul Congres, cu bețișoarele cu însemne personale.

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp
Mohammad Murad Candidat CJ Constanța



jooble.org ziare, stiri