Hai să fim mai des români

Hai să fim mai des români(4588)


A trecut și 1 decembrie… observații imediate? S-au schimbat pozele de profil cu efecte de tricolor, fotografiile în ie, s-a așternut iarna și până la anul suntem din nou în letargie ca reacții și ne preocupăm doar verbal de toate evenimentele cotidiene care ne amintesc că lucrurile merg din rău în mai rău.

Critic vehement orice stângăcie a administrației locale, dar trebuie să recunosc că parada organizată la Constanța cu ocazia Zilei Naționale a avut un efect benefic, un impact puternic și cu toate zilele premergătoare de repetiții care au supărat participanții la trafic, consider că a meritat efortul, felicitări!

Aș exclude din vocabular verbul ,,a arbora” pentru că nu ar trebui să înălțăm steagul doar la evenimente speciale ci ar trebui să fie nelipsit, la loc de cinste, în orice curte, pe orice clădire și în orice instituție, ne definește ca națiune și spre bucuria noastră reunește cele mai frumoase 3 culori.

Întrebarea este… ce facem în restul anului prin care să dovedim că suntem patrioți și naționaliști moderați ?
Am putea începe cu procurarea alimentelor, materiilor prime și al altor consumabile de la producătorii autohtoni. Așadar… din câștiguri, magazinele românești chiar și cele de cartier ar ,,hrăni” un compatriot nu un lanț de supermarketuri! Am putea cumpăra un Logan nou decât o ,,nemțească nouă” din Germania condusă timp de un deceniu de o ,,bătrânică”.

Ar trebui să începem să fim suporteri adevărați, să învățăm să încurajăm necontenit și necondiționat favoriții pe care nu ni-i impune nimeni. Am fost la meciuri de fotbal când odată conduși spectatorii români au început să părăsească arena sau să strige împotriva propriei echipe, lucru de neînchipuit pentru fanaticii din alte țări. Ar fi bine să înțelegem că Simona este a noastră indiferent că pierde finala sau o câștigă și că Gică a condus ca jucător naționala de fotbal cum n-a mai reușit nimeni după el !

M-aș bucura să fim recunoscuți internațional pentru tinerii poligloți care ne fac cinste pe la concursuri sau conferințe, dar care se întorc să își desfășoare activitatea și cercetarea acasă, dar cel mai important, înainte să învețe limbile străine să stăpânească la perfecție limba maternă. Rețelele de socializare, mesajele telefonice, neologismele și absenteismul acut din unitățile de învățământ produc dezechilibre majore În stăpânirea corectă a limbii române de către generațiile postdecembriste.

Pe 29 octombrie anul curent am fost invitat la Ziua Națională a unei țări vecine. Evident eram majoritari români, dar la intonarea imnurilor, răsunetul glasurilor a fost invers proporțional cu prezența. Sărbătoriții au cântat din toți rărunchii în timp ce noi, românii, ne-am mimat versurile pe silențios.

Ne grăbim să rezervăm anticipat bilete la cinematograf la orice producție nouă cu supereroi străini, dar evităm filmele românești premiate la cele mai mari festivaluri europene. Știați că în multe alte țări, din diverse motive, orice lungmetraj sau serial este dublat în limba de circulație locală ?

Lista de obiceiuri simple care ne-ar putea defini drept o nație mai unită, mai solidă și mai mândră este lungă și nu sunt în măsură să țin lecții nimănui, dar m-aș bucura să conving măcar un cititor să fie mai patriot începând de mâine dimineață! Mesajul nu este unul politic, dar felicitări celor care rezistă de aproape 1 an la proteste din convingerea că România merită o clasă de conducere mai curată și mai competentă.

Până la proxima întâlnire, vă urez hai să fim mai des români !
jooble.org