PRIMARUL FĂGĂDĂU, ÎNGHIȚITORUL DE PANGLICI,  SAU CUM A FOST INAUGURAT DIN NOU DROBUL DE SARE

PRIMARUL FĂGĂDĂU, ÎNGHIȚITORUL DE PANGLICI, SAU CUM A FOST INAUGURAT DIN NOU DROBUL DE SARE(3290)


L-am văzut, recent, la RAJA, în componența unui prezidiu, țeapăn de parcă ar fi avut un băț înfipt undeva, pe primarul Decebal Făgădău. Sobru, bățos și rece, plin de importanță, ca și cum ar fi făcut o mărgică în pălărie, și-a luat ca reper un punct de pe harta Regiei și a stat aproape tot timpul cu ochii pe el.

Astfel de prezențe festive în locuri și pe domenii de care nu au habar fac parte dintr-un vast program de luminare a marilor noștri conducători.

Decebal Făgădău provine din categoria înghițitorilor de panglici festive, fiind cu mult superior, ca productivitate, înghițitorului de săbii, care se mai și înțeapă prin părțile dorsale...

Practic, unde se taie o panglică, chiar și prin mimică, într-un cadru festiv, ca să vadă tot poporul și să țină minte eroul principal, hop și domnul primar în primul rând, cel cu plăcinte!

Nu am reținut pe parcursul conferinței de presă care este contribuția domnului primar la dezvoltarea RAJA, cum și în ce fel a ajutat domnia sa la extinderea și modernizarea rețelei de aprovizionare cu apă a mai multor județe... Privit din lateral, exact de pe locul pe care mă așezasem, Decebal Făgădău arăta, cu freza lui împietrită de prea mult fixativ, ca un mire gâtuit de emoție.

Din fericire pentru domnia sa, lipsea artizanul principal a ceea ce înseamnă astăzi RAJA Constanța.
Se știe că Felix Stroe, printre multe alte funcții cunoscute și mai puțin cunoscute, liderul PSD Constanța, nu este, în ciuda faptului că fac parte din același partid, un susținător al primarului Constanței!

Se citește asta pe fața lui și din ultimele reacții publice, când a dat de înțeles că, decât un primar ca domnia sa, mai bine lipsă! Plus grimasele la auzul numelui său.

Pesediștii au o formulă cinică de a scăpa de cineva.
Îi administrează un șut în fund ca să-l ajute să ajungă cât mai sus și, având rău de înălțime, să-și rupă singur gâtul.

Țineți minte câte posturi tentante de conducere îi promitea Liviu Dragnea lui Grindeanu, pentru a-l convinge să elibereze fotoliul de premier, după ce a făcut-o de oaie cu miniștrii lui cu tot...Te pun director acolo, te numesc șef dincolo, unde vor plămânii tăi!

Că tot veni vorba, mă întreb de ce un singur om, cum este cazul lui Dragnea, de pildă, deține monopolul tuturor funcțiilor de conducere de pe tarlaua lui și le împarte de unul singur, după cum vor mușchii săi!

Mă întorc la panglici, pentru că ele fac parte din politicul nostru autohton. La RAJA Constanța, am asistat la un moment oarecum hazliu, fiind rezultatul unui carambol care demonstrează că viața e plină de întâmplări și situații imprevizibile.

Decebal Făgădău a fost beneficiarul direct, ca imagine, evident, a muncii prestate de Felix Stroe și echipa sa pe o perioadă de câțiva ani! Din poza de grup lipsește exact domnul Stroe, numit, între timp, ministrul Transporturilor!

Din nefericire, cei care nu cunosc realitatea se iau după pozele în care apare cel cu foarfeca și cu panglica!

În cazul nostru, primarul Făgădău, pentru că Țuțuianu, președintele Consiliului Județean Constanța, își avea rostul acolo...

Nu spun că a fost o acțiune premeditată și înțeleg că așa prevede protocolul gândit de gazde. Dar tot protocolul, cel moral, spune că Felix Stroe ar fi trebuit să fie prezent la acest bilanț, incluzând în program și trecerea simbolică a actului de conducere noului director general, fie și printr-un gest formal.

Am avut impresia că Felix Stroe a fost deja uitat, în timp ce primarul Făgădău își fixa bine bucuțele pe scaun. Parcă am participat la o aniversare fără sărbătorit... Mă rog, impresia mea.

Episodul de la RAJA nu e un caz izolat. Este știută pasiunea unor politicieni, care nu au făcut mare lucru la viața lor, pentru panglicile inaugurale. Dumnealor s-au specializat în a trage turta pe partea lor.

Sunt indivizi care circulă cu foarfeca la ei, pândind un tronson de autostradă, orice altă lucrarea începută de cei cărora le-au luat locul în diverse funcții de conducere. Paranteză. Autostrada e ca pizza. Poate fi servită (inaugurată) felii.

Așa se explică de ce, la scurt timp după începerea mandatului, ne trezim cu o ploaie de inaugurări în palmaresul noilor aleși! Cum e și cazul Gabrielei Firea, care uită uneori să-i amintească pe adevărații ctitori ai unor mari investiții. Evident, din cauza excesului de panglici inaugurale.

S-au grăbit unii să dea din nou în folosință drobul de sare, lucrare finalizată în perioada când Ion Creangă era un tânăr învățător!
 

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri