Grecia sărbătorește ZIUA DEMNITĂȚII

Grecia sărbătorește ZIUA DEMNITĂȚII(2970)


                                                                     Comunicat de presă

Pe data de 28 Octombrie Republica Elenă sărbătorește cea de a doua Zi Națională.

Aceasta, în amintirea dimineții zilei de 28 octombrie 1940, când ambasadorul italian la Atena, Emmanuelle Grazzi, i-a înmânat premierului grec Ioannis Metaxas un mesaj ultimativ din partea lui Mussolini. În acest mesaj, Il Duce pretindea libera trecere a trupelor italiene prin Grecia către „puncte strategice” nespecificate din interiorul țării. 

Grecia menținuse relații prietenești cu Germania Nazistă, în special în domeniul economic și premierul s-a așteptat poate la o reacție în sprijinul țării sale din partea aliatului Italiei. Metaxas a respins ultimatumul cu cuvintele „Alors, c'est la guerre” („Ei bine, acesta e războiul”). Dorința grecilor de a rezista a putut fi rezumată într-un singur cuvânt: Οχι (Ohi), „Nu” în limba greacă. După numai câteva ore, armata italiană a declanșat atacul împotriva Greciei din bazele deținute în Albania.

De la evenimentul din 28 octombrie 1940, Grecia sărbătorește "Ziua demnității", comemorând eroii căzuți în lupta antifascistă. Se organizează parade militare și manifestații cultural-artistice, iar traficul este oprit. Orașele de coastă organizează parade navale însă cel mai mult se sărbătorește în Atena și Salonic. În acesta din urma mai cu seamă pentru că este o triplă sărbătoare: ziua Sfântului Demetrios – patronul orașului, ziua în care a ieșit de sub dominația otomană și nu în ultimul rând, Ziua marelui Nu.

Pentru Grecia această zi are, pe lângă însemnătatea istorică, o importantă morală aparte. Amintește de valorile elene și, dintre toate, cel mai mult, de demnitate.


Cu aceasta ocazie, în Constanța, Uniunea Elenă din România şi Comunitatea Elenă „Elpis”, vor organiza un serviciu religios și două reprezentații de excepție, în premieră pe scena Teatrului Național de Opera și Balet „Oleg Danovski”.

Programul manifestărilor va fi :


- Sâmbătă, 28 Octombrie 2017, ora 14.00 serviciu religios la Biserica Greacă Metamorphosis 

- Sâmbătă, 28 Octombrie 2017, ora 19,00 un concert extraordinar de harpă antică în cadrul căruia vor fi interpretate creații ale marilor compozitori Sergei Rahmaninov, George Enescu, Theodoros Matoulas, Manuel de Falla și John Thomas.

- Duminică, 29 Octombrie tot la ora 19.00 un spectacol extraordinar cu participarea Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești și a Ansamblului Kymata al Comunității Elene Prahova


Comunitatea Elenă Elpis Constanța
Președinte
Anton Antoniadis 
jooble.org