CUM A  AJUNS PENEȘ CURCANUL MINISTRUL TURISMULUI

CUM A AJUNS PENEȘ CURCANUL MINISTRUL TURISMULUI(4072)


Teoria conform căreia hoțul strigă “hoții” se bazează pe realitățile înconjurătoare din patria noastră, pe obiceiurile dobândite cu o oarecare rigoare de la moșii și strămoșii noștri, care s-au stins, unii dintre ei, furând din căruțe. Târziu, am înțeles de ce căruțașul striga mai tare decât necheza calul...

Înainte de epoca modernă, asta în care ne bălăcim, hoțul era un personaj educat în felul său personal. Stăpânea porțiuni din tabla înmulțirii. Cunoștea la perfecție metodele utilizate de lupul care a pătruns cu chei potrivite în casa caprei cu trei iezi. Îi imita fără cusur din frunză pe distribuitorii de gaze, pe cei de la ENEL, cu un ușor accent italo-peltic, pe cei de la gunoaie, deși, după miros, nu mai era necesar, o imita cu succes pe poștăriță, strigând pițigăiat “pensia!”. Nu dădea buzna în casele oamenilor, aștepta să pleci ca să poată fura în liniște, așezat, ca un profesionist, lucra fin și silențios. Nu ca ăia care au dat buzna în casa doamnei Roman, fosta soție a premierului de la APACA. Într-un fel, îți ordona viața. Te obliga să mănânci la ore fixe, ca să nu faci ulcer, îți reamintea tot timpul prin diverse semne că trebuie să pleci în concediu. Fura ordonat, cu mănuși, pe bază de liste și nu lăsa urme, chiar dacă nu existau metodele sofisticate de astăzi și nici firme specializate în bătutul covoarelor. Când acționa noaptea, hoțul te învelea părintește, îți stingea televizorul, ceea ce aducea un plus la economiile casei. Cunosc cazuri în care diverși bogătani au constatat abia după un an de zile dispariția unor podoabe sau diverse obiecte, mai puțin bani, pentru că pe ăștia îi numărau în fiecare zi... Și, atunci, cu spiritul otrăvit că au fost furați și loviți în orgoliul personal, au dat vina pe menajeră!

Încoace, târziu, când concurența și-a făcut loc cu coatele și pe tărâm infracțional, a apărut teoria conform căreia hoțul strigă “hoții”. Practic, din cauza celor care se furau între ei! Se furau între ei și strigau preventiv unii la alții, dar prevenția nu mai avea deja niciun efect.  “Nu puni mâna!”

În ecuația asta nu intră cei din politică, indiferent de funcție, care își fură singuri căciula. Asta nu se pune. Ei, dar și alții ca ei, din diverse domenii de activitate, continuă să strige cât pot de tare în anumite conjuncturi, fără nicio legătură cu hoția. Ei țipă ca să se afirme, ca să se laude cu ce au făcut și au dres, să-i știe lumea. Se cunoaște faptul că cel care țipă cel mai tare reușește să atragă atenția opiniei publice. Poți să nu faci nimic concludent, nici măcar apă de ploaie, dar, dacă știi să țipi tare de tot, cu cât mai multe consoane în cerul gurii, pentru că există și un asemenea cer, ai toate șansele să intri în istorie.

În această chestiune, ministrul constănțean al Turismului, are o altă viziune. Referindu-se direct la spectacolele generate de controalele OPC Constanța, domnul ministru le cataloghează ca fiind un mare și ieftin TAM-TAM! Puțin invidios pe succesul de casă al celor de la OPC, Dobre a ținut să precizeze, ca tot omul supărat pe viață, că și ministerul domniei sale a anulat nu știu câte autorizații, a dat amenzi etc., dar nu a făcut atâta TAM-TAM pe subiectul ăsta!

Nu a făcut? A pierdut! A auzit cineva de acțiunile Ministerului Turismului? Cum ar răspunde omologul chinez al domnului Dobre? Citez: “ÎNȚÂȚ”.

A auzit cineva de vreo acțiune de promovare a turismului de pe litoral organizată ca la carte în această vară? ÎNȚÂȚ. Nu au auzit nici măcar cei din Guvern! Deunăzi, pe tema asta, lui Tudose, cât o fi el de premier, îi venea să-și ia Balta Brăilei în cap!

Apropo de bălți, nu face și domnul prim ministru o “manglă” ceva, că are o grămadă de bălți în județul Brăila, unde își are domiciliul natal? Să le dăm pe toate la Teleorman, ca și cum județul ăsta ar fi Oceanul Indian... Sau se pregătește să se confrunte cu protestatarii ieșiți în stradă, cărora le-a promis, în loc de revendicări, o M-IE! Să-l ia consilier pe Terente.

Nici TAM-TAM nu poți să faci doar pocnind din bici! Domnul ministru al Turismului și fiii seamănă din punct de vedere conceptual cu Peneș Curcanul. De câte ori vine la o acțiune organizată pe litoral, pare că își trage cu greu un picior în urma lui!

S-o fi jucat cu săgețile lui Horia! Degeaba, pentru că nu poate acoperi piciorul lui Dan Matei Agathon. Ăsta când punea piciorul în prag, tremura până și Mohammad Murad, cât era el de mare investitor!

Ce a mai luat ministrul Dobre de la Peneș Curcanul? Acea senzație că, la întors acasă, drumul e mai greu... Și fără prea mare TAM-TAM, pentru că și guvernul ăsta, cu Sevil Shhaideh și Rovana Plumb, cu interzis de la DNA, se clatină serios. Măcar de-ar mai avea timp premierul să scoată Legea vântului, după cum a promis după dezastrul de la Timișoara. Și dacă tot ajustăm din nou legile în care ne încurcăm în fiecare zi, să clarificăm și statutul TAM-TAM-ului și a celor care strigă cel mai tare...

Dacă gura mare are întâietate în toate cele ce sunt, atunci, recunosc că, în această privință, Corina Martin este mult mai eficientă în materie de TAM-TAM PE LITORAL...Nu știu dacă mai este sezonul castraveților, dar de la doamna Martin îți vine să cumperi orice, chiar dacă nu ești grădinar! Măcar dummneaei se îmbracă frumos, are o voce adecvată TAM-TAM-ului estival, dansează grecește, lipovenește, machedonește Margareta, spune drept...

Ministrul Turismului nu a făcut TAM-TAM.
Nici măcar, acum, la sfârșitul sezonului estival, când ar fi trebuit să prezinte presei un soi de bilanț, dacă nu cumva chiar un bilanț ca lumea! Nu este prima dată când domnia sa vine nepregătit la întâlnirea cu ziariștii...

Și, pardon, pot să fac și eu puțin TAM-TAM pe chestia asta?!
 
jooble.org