Misterul pulberei portocalii de la Constanţa pare a fi dezlegat: praf saharian şi anomalie meteo!

Misterul pulberei portocalii de la Constanţa pare a fi dezlegat: praf saharian şi anomalie meteo!(1170)


Ipoteza lansată ieri, în mod neoficial (din cauza restricţiilor de comunicare directă impuse de regulamentul de funcţionare, normativ care exclude orice informaţie furnizată fără avizul de la "Centru", din Bucureşti...), de către autorităţile de mediu constănţene, în legătură cu praful galben-roşiatic depus în zona litoralului, luni noaptea, pare a se îndrepta spre statutul de certitudine. Studierea la microscop a particulelor prelevate în dimineaţa zilei de marţi, 26 martie, arată că este vorba despre un inofensiv... nisip. O primă confirmare a venit de la ONG-ul local "Oceanic Club",care a analizat depunerile şi a difuzat un scurt comunicat.

Pentru a avea o confirmare suplimentară, am contactat surse din cadrul autorităţilor meteorologice. Tot în mod neoficial, pentru că încă nu s-au finalizat necesarele analize complexe de laborator, în special cele efectuate de către Agenţia pentru Protecţia Mediului, cea care dispune de dotările corespunzătoare, meteorologii constănţeni ne-au spus că, mai mult ca sigur, este vorba de nisip foarte fin, provenit din zona central-nordică a Saharei (Algeria şi Tunisia)! Exact ceea ce am informat şi noi, ieri, în premieră. Fenomenul este foarte rar, pentru zona noastră geografică. S-a mai înregistrat acum cinci ani în Constanţa.

Cauza este o perturbaţie majoră a circulaţiei normale a curenţilor de aer, la mare altitudine, datorată contactului dintre cei foarte calzi, originari din Nordul Africii, şi cei extrem de reci, atipici pentru această perioadă a anului, din Europa de Sud şi Sud-Est, cu accent pe cei din aria Mării Negre. Practic, aerul încărcat cu praf saharian, este, pur şi simplu, preluat,... "sechesrat" sau "capturat", de curenţii care ajung deasupra acestei mări, fiind apoi filtrat şi eliberat de aceste particule, în zonele în care se produc precipitaţii. Cum a fost cazul şi la Constanţa, în ultimele zile.

O altă informaţie în premieră este că acelaşi fenomen s-a înregistrat, în aceeaşi noapte, şi pe întreg litoralul bulgăresc, ca şi în partea europeană a Turciei. Dar acolo aceste fenomene sunt înregisrate mai des decât la noi, nemaistârnind, deja, îngrijorare sau nedumerire.
jooble.org