POLITICĂ ȘI MICROBUZE

POLITICĂ ȘI MICROBUZE(4633)


Când vine vorba despre interesul sau câștigul personal, politicienii noștri sunt excesiv de inventivi, serioși și punctuali.
În ce privește soarta afacerilor lor, pentru că sunt foarte puțini cei care fac doar politică, sunt extrem de sensibili.

Despre cei mai mulți dintre ei, se spune că alcătuiesc baza a ceea ce Ludovic Orban, liderul PNL, numea “Mafia PSD”, deranjată de insistențele celor care cer ca firmele private de transport în comun să fie controlate la sânge.

Consilierul liberal Victor Constantin deschide o nouă pistă. La Constanța, dai în firmele private de transport în comun, dai în diverși politicieni plasați strategic în spatele acestor afaceri deosebit de rentabile pentru domniile lor!

Dintre toate domeniile de activitate luate la puricat, pe bune sau parțial color, nu mai contează, de către OPC Constanța, cele mai multe polemici le-a stârnit transportul în comun privat!
Mai precis, microbuzele cu probleme tehnice, fără autorizații etc., care fac obiectul unor reclamații.
Aici, se potrivește de minune regula lui Pițigoi: “Dai într-unul, țipă doi!”, fiind, ca să spun așa, zona de sensibilitate maximă...

E suficient să deschizi gura pe acest subiect ca să fii luat imediat la șuturi, culmea, din toate părțile, nu numai dintr-un singur punct, și avertizat cu semnul convențional “Ciocul mic”!

Cât timp s-a vorbit despre produse alimentare expirate de foarte multă vreme, chiar și de un an de zile, reacțiile au fost moderate. Într-un fel, ne-am obișnuit cu astfel de anomalii! Că doar nu degeaba suntem țara în care se varsă, ca într-o ghenă uriașă, tot felul de deșeuri!

Pe de o parte, ne luptăm cu autohtonii specializați în mumificarea unor produse alimentare după rețeta lui Tutankamon iar, pe de altă parte, aducem din străinătate produse de cea mai proastă calitate, alimente de mâna a treia, cu care umplem rafturile marilor noastre magazine!

Corect ar fi să se pună la capătul fiecărui raft, ca semn distinctiv, câte un cap de mort!
Și chestia asta o face dezinvolt statul român, ca să se pună bine cu Occidentul, ca să dovedim la Înalta Poartă că suntem niște supuși disciplinați și înghițim orice din orice prezintă o etichetă sclipitoare.

Fără nici o jenă, ci, oficial și cu acte în regulă, îi sunt vârâte românului sub nas produse de o calitate îndoielnică... Și, vorba aia, nu comentează nimeni în front!

În acest context, ținând cont de avalanșa de controale organizate de Horia Constantinescu, trăim parcă într-o lume a paradoxurilor! Îi controlăm pe ai noștri la sânge, și bine facem, dar îi acceptăm, ca politică de stat, pe cei care ne livrează otravă frumos ambalată cu însemnele U.E...

Controalele din ultima vreme, a căror utilitate nu o contest, au trecut rapid de la unitățile de alimentație publică la locurile de joacă.
Miza este mult mai mare, fiind pusă în joc reputația unor primari. Care primari, nu se știe de cine sunt susținuți. Nu mă refer musai la un partid sau două, cum e cazul primarului Radu de la Mangalia, jumătate PSD și jumătate PNL, ci la anumite persoane importante.

Dacă sunt politicieni care au microbuze în dotare, de ce, mă rog, nu s-ar găsi și unii dornici să privatizeze parcurile și locurile de joacă!
Nu că aș fi contra privatizării, dar prea se înghesuie diverși politicieni la plăcinte înainte!

Ne aflăm în faza unor controale din ce în ce mai încrâncenate. Am asistat, e drept, și la unele secvențe demne de antologia umorului, cu câte un șef de unitate alergând de frica inspectorilor cu un sac de pește stricat în spate! Dar, chiar și în aceste situații, nu am văzut nimic ieșit din comun, poate doar cu excepția momentelor în care unii au ținut morțiș să facă din țânțar armăsar...

La un moment dat, s-a creat, de către diverși indivizi cu funcții, un curent ostil față de acțiunile întreprinse pe litoral, afirmându-se, într-o tonalitate plină de nervozitate, că acestea ar aduce mari deservicii turismului!

A fost tot vocea unor politicieni, care au și dumnealor prin stațiuni câte o terasă, câte o umbreluță...
Alții chiar mai mult, ditamai hotelul, cu piscină, un restaurant sau două, după posibilități...
Restul fiind pe numele unor rude bronzate temeinic.

Surprinzător, în fruntea celor mai vehemenți critici s-a plasat chiar primul ministru în persoană, despre care nu putem spune că e vreun tehnocrat rătăcit de coada lui Cioloș! Ba, dimpotrivă, este un politician bine instruit după chipul, asemănarea și limbajul lui Liviu Dragnea, care și-a exprimat și dumnealui indignarea în legătură cu controalele efectuate de OPC pe litoral!
Premierul a găsit de cuviință să plângă de mila controlaților, spunând că dumnealui nu-i place când se taie în carne vie!

Interesantă optica premierului de Brăila!
Și atunci ne mai mirăm de ce comercianții continuă să-și vadă liniștiți de treburile lor! Vorba aia, dacă sunt tratați cu duhul blândeții de șeful Guvernului, e firesc să le dea mâna să sfideze și chiar să amenințe un comisar!

Între timp, am descoperit că premierul are și alte apucături. După cum singur s-a lăudat, dă “M-ie” protestatarilor!

A urmat declarația de război a ministrului Turismului, care, de la numirea sa în această funcție, nu-și găsește deloc cadența și calcă din când în când în străchini!

La vremea respectivă, înainte ca Ludovic Orban să ne vorbească despre alergia “Mafiei PSD” la controale și verificări, am catalogat aceste intervenții ca fiind o tentativă de intimidare a lui Horia Constantinescu, “TIMPUL” fiind singurul ziar care a comentat pe larg acest aspect. Inclusiv declarația belicoasă a senatorului PSD Nicolae Moga, care a spus că s-ar putea ca acesta să aibe soarta lui Cattani!
De când a devenit chestor, domnul Moga, care este legat de litoral prin toate fibrele sale apoase, excelează în umorul negru, noaptea, și cel englezesc, ziua...

Desigur, în astfel de situații, sunt și nemulțumiți, care contestă stilul de lucru al OPC, dar oficial nimeni nu a crâcnit în front...

Nu am auzit de vreo contestație sau o chestiune de genul ăsta. Poate cu excepția patronului unui laborator de cofetărie care tot anunță mari dezvăluiri pe tema blaturilor. A blaturilor de tort?

Până aici, nimeni nu a invocat existența unor organizații sau rețele de tip mafiot specializate în valorificarea deșeurilor alimentare pe litoral, fiind prezentate diverse alte cauze, multe dintre ele lumești: lăcomia, nesimțirea, lipsa de profesionalism și de educație a unor lucrători din alimentația publică și ramura hotelieră.

Situația s-a tensionat, însă, în momentul în care a fost adusă în discuție starea tehnică precară a transportului în comun, cu toate neajunsurile care decurg de aici. În principal, pericolul la care se expun cetățenii care circulă cu microbuzele în condiții aproape primitive.

Controversele pe această temă au dat naștere la un conflict dur între Horia Constantinescu și Andrei Popescu, consilier independent. Sincer să fiu, nu am înțeles de ce comisarul șef s-a crispat din cauza unei banale propuneri de colaborare în ce privește controalele efectuate la firmele de transport!

Reacțiile din cele două tabere s-au întețit după ce, surprinzător, Ludovic Orban, liderul PNL, a declarat că Horia Constantinescu ar fi deranjat cu controalele sale mafia PSD!
Declarația lui Orban sparge norii, dacă ar fi susținută și de exemple concrete.

S-a făcut, astfel, trecerea spre senzațional, dar atât, pentru că nici Orban și nici alții de pe lângă Orban nu au fost în stare să dea detalii despre presupusa mafie, chiar dacă a fost evident că subiectul legat de transportul în comun a iritat mai multe persoane importante. De altfel, a fost vizibil pentru toată lumea angrenată în acest balamuc faptul că povestea microbuzelor a fost pusă sub o anumită restricție.

Suspiciunile celor mulți s-au îndreptat către anumiți politicieni bănuiți că se opun controalelor de orice fel! Există și varianta conform căreia anumite instituții, printre care și Poliția, amână la nesfârșit soluționarea unor reclamații...

Un tânăr liberal, Victor Constantin, consilier, critic vehement al stilului de lucru promovat de Horia Constantinescu, este mult mai tranșant: “Care mafie?”

Chiar așa. “Care mafie?”

Mafia lui Pițigoi? Totuși, după cum am sesizat, transportul în comun privat constituie un subiect de care foarte multe personaje fug precum dracul de tămâie!

Nici comisarului Constantinescu nu-i place la nebunie această temă, dovadă reacția sa excesiv de nervoasă generată de o “scrisoare deschisă” ce i-a fost adresată de consilierul independent Popescu!

Subiectul? Transportul în comun privat și soarta călătorilor din microbuze! Exact subiectul care a învrăjbit lumea!

După cum am mai comentat, “Acțiunea AUTOBUZUL” a ajuns pe cric, adică, simplu și concis, s-a oprit brusc și fără concluziile mult așteptate de către opinia publică.

În regim de urgență, s-a trecut la o altă temă: locurile de joacă pentru copii. Din punct de vedere al consecințelor nefaste, cele două spețe sunt la fel de importante. Nimeni nu vrea să devină victima unui accident rutier din cauze tehnice și nimeni nu dorește ca locurile de joacă să se transforme în capcane ale morții pentru cei mici.

Dar, dacă vorbim despre controale, nu există niște priorități și formalități?
Nu se pot efectua cu o anume discreție, fără anunțuri prin ziare, ca și cum ar fi vorba de un mare spectacol?!

De ce trebuie să știe toată lumea că vine Horia la Primăria Constanța ca să-l tragă de urechi pe Decebal Făgădău? Pentru unii, e clar că este rost de o caterincă...

Anunțată, cu surle și trâmbițe, într-o publicație, acțiunea de la Primăria Constanța a debutat cu un eșec, chiar dacă Horia Constantinescu a vrut să dea buzna printre primari ca prin vânzătorii de brânză!

Tam-tam-ul făcut pe acest subiect, cu mult înainte de demararea controalelor, a creat impresia că domnul Constantinescu merge să-l ia de guler pe primarul Făgădău și să dea cu el de balansoarele defecte și de topogan!

Ceea ce, în concepția unora, ar fi sunat cam așa: “Iar vine ăsta să-și arate mușchii!”

De ce trebuia să-și anunțe comisarul venirea prin presă la primăriile Constanța și Mangalia, locurile de joacă fiind, ca să spun așa, la vedere!

Chiar dacă Făgădău nu a răspuns la telefon, nu era cazul ca domnul comisar să-l convoace prin intermediul presei pe primarul Constanței, ca și cum acesta nu și-ar fi plătit o amendă mai veche sau ca și cum ar fi fost un infractor căruia i se dă un ultimatum!

Bun sau rău, e totuși primarul Constanței, la fel de orgolios ca și domnul comisar șef!

Sunt și alte pârghii civilizate, nu trebuie luat cu duba de acasă! Sau avem de a face și cu o mafie a balansoarelor care trebuie arestată pe loc!

Mă întorc la problema spinoasă a transportului în comun cu microbuze.

Liberalul Victor Constantin merge mai departe cu judecata sa logică și spune că în spatele firmelor de transport, veritabile surse de profit, care fac legea în teritoriu, s-ar afla câțiva politicieni importanți. Presupun că știe și nume, dar, evident, nu le poate face publice.

Sigur, declarația senatorului PSD Nicolae Moga, la începutul scandalului, când l-a atenționat pe Horia că s-ar putea să o pățească precum Cattani, a dat naștere la tot felul de comentarii, inclusiv în ce privește legătura dintre firmele menționate și unii politicieni.

Cât timp nu există dovezi, nu poți spune că Moga este unul dintre ei...

Cât privește declarația sa cu Cattani, trebuie să recunosc că, în materie de gazetărie, este monumentală...

Dincolo de ineditul acestor comentarii, un lucru este cert. Degeaba se fac controale, dacă ele nu sunt finalizate cu măsuri drastice care să interzică ieșirea în cursă a microbuzelor cu probleme tehnice, fără autorizație sau alte deficiențe. Degeaba sunt depuse hârtii și sesizări, care așteaptă 30 de zile ca să fie citite și abia după aceea, chipurile, soluționate...

La noi, ca să-mi spun și eu păsul, taxiurile sunt mizerabile, dar asta nu-i împiedică pe taximetriști să mărească tot timpul prețul unei curse...

Victor Constantin a așteptat 22 de zile soluționarea unei sesizări! Și, în continuare, foarte mulți cetățeni se plâng că sunt plimbați cu microbuzul prin labirintul birocrației.

“Nu trageți, domnule Semaca, suntem noi, ceata lui Pițigoi!”

Care este legătura dintre politicienii din ceata lui Pițigoi și unele firme de transport în comun?

Sunt convins că domnul comisar Cattani va dezlega acest mister înainte ca șefii săi să grăbească sfârșitul mandatului său din fruntea OPC Constanța!

Motivul? Taie în carne vie și chestia asta s-ar putea să-l enerveze din nou pe brăileanul din fruntea Guvernului României!

Dincolo de antipatii sau simpatii, trebuie să recunosc că Horia Constantinescu a creat un curent similar cu cel promovat, cândva, de comisarul Roman, spaima infractorilor din toată țara, care, printre altele, îi punea pe ospătarii ciubucari și obraznici cu fața la perete ca să predea câștigurile ilicite din ziua respectivă...

Curaj, domnule comisar! Mingea este în continuare în terenul dumneavoastră!
jooble.org