FRIZERUL DIN CREIERII MUNȚILOR SAU OAMENII CARE ȚIN DE URÂT NATURII...

FRIZERUL DIN CREIERII MUNȚILOR SAU OAMENII CARE ȚIN DE URÂT NATURII...(2562)


La Lepșa, unde am petrecut câteva zile de vacanță, ca să te tunzi civilizat, adică la frizer, trebuie să îndeplinești câteva condiții de bază, chiar obligatorii.

În primul rând,e musai să ai în dotarea personală păr de tuns. Nu mult, dar cât să acopere obiectul de activitate al unui frizer obișnuit, fără fițe și fără zorzoane.

Să fii convins că vrei cu adevărat să încapi pe mâna unui frizer, fără opțiunea de a alege, pentru că este singurul în viață, ca meseriaș acreditat, pe o rază de mai mulți kilometri, însumând diverse forme de relief.

Pe drum, m-am gândit la o telecabină a frizerului, că tot e luată în calcul amenajarea unei pârtii de schi la Lepșa.

Să fii pregătit sufletește și fizicește pentru un drum anevoios și întortocheat, cu mașina sau catârii, precum Gigi Becali, până în creierii munților.

Să urci, la tuns, să cobori la întors. Cu alte cuvinte, să hotărăști de unul singur dacă se merită efortul. Dar, dacă, fiind la Lepșa, întrebi unde este frizeria, cu riscul de a fi luat peste picior, înseamnă că se merită...

Deși nu există o unitate specializată care să fi supraviețuit capitalismului, oamenii, în general, arată bine și sunt îngrijiți. Cu amendamentul că cei mai mulți dintre ei poartă barbă ca să scape de o grijă!

Cât privește tunsul, “ne-ar fi de folos o oglindă retrovizoare ca să ne aranjăm un pic la spate”, îmi spune un localnic, pentru care frizeria nu este atât de importantă...

Alte condiții. Să nu fii un tip prea sofisticat și excesiv de pretențios, pentru că, la destinație, nu te așteaptă o frizerie clasică, arătoasă și modernă gen “Ciufulici” sau ”Cicero”, cu reclame și modele portret de tunsori a la Alain Delon.

Să nu ai rău de înălțime și să nu ai pretenția să te tundă Figaro, în sus și în jos, pentru că ai de escaladat o pantă muntoasă, ca la cascadă, pentru cine cunoaște Lepșa.

Să ai destulă imaginație, încât, să crezi că aici s-a tuns până și faimosul Oprișan, “tatăl pesediștilor” din zonă.

Să ai bani potriviți în buzunar, pentru că prețul e modic și s-ar putea ca frizerul să nu aibe mărunțișul necesar ca să-ți dea restul.

Tot înaintând, dacă preferi mersul pe jos, păstrând cadența catârilor lui Gigi Becali, trăiești cu sentimentul că urci spre o mânăstire.

Nu. Mânăstirea Lepșa e jos și merită vizitată. Inclusiv pavilionul nou, o adevărată bijuterie bisericească!

Dacă se poate, mă refer la bărbați, tuns și frezat... Frizerul din creierii munților nu este călugăr, după cum ar fi tentați să creadă catârii lui Gigi Becali, învățați doar cu spații sfinte și locuri de rugăciune. Am întâlnit și catâri fericiți, care o duc mai bine decât oamenii!

Spuneam că frizerul din creierii munților nu este călugăr. Nu este, ca stare civilă, dar trăiește ca un călugăr...Deși nu poartă barbă!

Este un băiat tânăr, care, în ciuda unor probleme de sănătate, se descurcă singur în creierii munților!
Căsuța frizerului din creierii munților este înconjurată de flori, dar toată lumea se închină în fața lui Dumnezeu și a munților.

Chiar dacă nu vrei să te tunzi, pentru că nu este obligatoriu, merită să admiri peisajul unicat, într-un loc unde un om pare să se fi înfrățit cu cerul!

De peste 40 de ani, acasă, la Constanța, mă tund la același frizer. La domnul Gabi, căruia de peste 40 de ani, înainte de a mă așeza pe scaun, îi reamintesc de alunița mea de sub mustață! Replica domnului Gabi este mereu aceeași: “O visez și noaptea!”

O singură dată s-a întâmplat să mă tund în altă parte. De câte ori am apărut în public oarecum mai neglijent, acest lucru s-a datorat faptului că domnul Gabi, frizerul, era plecat din țară.

La Lepșa, am “trădat” a doua oară. Ajuns în curticica din creierii munților, am fost la un pas de a renunța.

Cu alte cuvinte, dacă sunteți legat sufletește de frizerul dumneavoastră personal, mai bine rămâneți netuns și cu sufletul împăcat.

Eu am păcătuit! M-am lăsat sedus în brațele altui frizer! Da' ce frizer!

Fără scule sofisticate, dar cu mare dragoste față de meseria pe care o practică...

E drept, nu se încumetă prea mulți să dea piept cu muntele doar pentru a se tunde sau bărbieri! Doar la ocazii, nunți, botezuri și diverse alte agape.

În clipele sale de visare, frizerul din creierii munților se uită în oglinjoara sa fermecată. Acolo se răsfrâng chipurile celor care s-au perindat pe scaunul său de frizerie, ceea ce face ca niciodată să nu se simtă singur...

Cât timp își face meseria, parcă după un anumit ritual, nu se aude decât țăcănitul plăcut al mașinii sale de tuns vechi de pe vremea lui Pazvante, care te adoarme lin, trimițându-te în lumea amintirilor din copilărie.

Din această perioadă mi-a rămas în minte pedeapsa supremă pentru reducerea notei la purtare - tunsoarea zero. Astăzi, o tunsoare modernă.

Frizerul din creierii muntelui face parte din categoria acelor oameni care au rămas să țină de urât naturii...
 
jooble.org