Plafonarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului, o măsură cinică  a Guvernării PSD-ALDE

Plafonarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului, o măsură cinică a Guvernării PSD-ALDE(2139)


                                                               DECLARAȚIE POLITICĂ

 

În spațiul public există o dezbatere intensă pe tema plafonării indemnizațiilor pentru creșterea copilului, propunere făcută de la cel mai înalt nivel chiar de vicepremierul Sevil Shaiddeh și de ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu. Pe această cale, vreau să atrag atenția că implementarea unei astfel de măsuri nu ar face decât să lovească în mod direct în familiile tinere, din clasa de mijloc, și ar avea efecte negative asupra natalității în România.

O astfel de măsură nu denotă decât lipsa de viziune economică a actualului Guvern, care pus în fața propriilor promisiuni electorale încearcă acum cu disperare să găsească bani pentru a le onora. Acest tip de abordare este profund greșit și nu face decât să încurajeze în societate formele de nemuncă și nu pe cei care aduc plus valoare economiei în ansamblu.

În acest moment, acordarea indemnizațiilor pentru creșterea copilului se face cu respectarea principiului contributivității la bugetul de stat, aceasta nefiind o măsură de ajutor social. Din păcate, Guvernul PSD-ALDE demonstrează că nu este preocupat cu adevărat de încurajarea părinților care își doresc copii, părinți care au trudit, și-au făcut o carieră și nu au stat cu mâna întinsă pentru a benficia de ajutoarele sociale de la stat.

Fac un apel către reprezentanții majorității parlamentare să-și respecte votul pe care l-am dat anul trecut aici, în Parlament, în sensul eliminării plafonării indemnizațiilor pentru creșterea copilului și să se opună unor astfel de măsuri care nu dau dovadă decât de cinism din partea Executivului, cu scopul de a identifica doar ceva mărunțiș pentru a-și acoperi golurile din vistieria țării.

Stimați guvernanți, unul dintre argumentele Partidului Național Liberal în favoarea adoptării în 2016 a eliminării plafonării acestor indemnizații a fost acela de a face un prim-pas în vederea stopării declinului demografic, una dintre gravele probleme cu care se confruntă România în această perioadă. Nu putem să susținem munca și familia prin ajutoare sociale, ci doar prin măsuri care și-au dovedit eficiența și necesitatea. Efortul bugetar nu este unul foarte mare, având în vedere importanța unei astfel de reglementări pentru viitorul României.

Solicit guvernanților să facă lumină si să-și clarifice intențiile în ceea ce privește acordarea indemnizațiilor pentru creșterea copilului, pentru că tinerele familii au nevoie de predictibilitate pentru a-și putea face planuri de viitor. Ministrul Muncii și Guvernul PSD-ALDE, în ansamblul său, trebuie să conștientizeze că au o responsabilitate extrem de mare față de acești părinți și tot ei sunt cei care trebuie să găsească resursele financiare necesare acordării indemnizației pentru creșterea copiilor.

 

Vă mulțumesc!

 


Robert Boroianu
Deputat PNL Constanța
jooble.org