STAȚIUNEA COSTINEȘTI, SEDUSĂ ȘI ABANDONATĂ

STAȚIUNEA COSTINEȘTI, SEDUSĂ ȘI ABANDONATĂ(4486)


Cât timp a fost o vacă bună de muls, cu mai multe ugere și cu aparat de cafea sub coadă, stațiunea Costinești a reprezentat un motiv de mândrie națională pentru primarul Traian Cristea.

Ca lider al primarilor din zonă, care schimbă și preschimbă prefecți, chiar și pe Claudiu Palaz, o gâdila tot timpul între coarne și se lăuda cu producțiile ei record!

Sigur, la capitolul dotări, direcții și protocoale, cel puțin, vara, Cristea era un primar invidiat de toată lumea...

Cum este oare să ai o adevărată împărăție la picioare!

Acum, subit, de când lucrurile merg din ce în ce mai prost, chiar și pentru domnia sa, a realizat că stațiunea Costinești nu are, cu excepția coincidenței de nume, nici o legătură cu Primăria!

Sedusă și abandonată!

De când stațiunea Costinești arată jalnic, au tulit-o cu toții! Când vine vorba de răspundere, nu mai găsești pe nimeni prin preajmă! Sunt toți la ora de alba-neagra.

Mă refer, desigur, la factorii de răspundere locali, cu primarul în frunte, care se comportă ca și cum zici că s-au născut ieri!

Cu siguranță, BTT se numără printre groparii stațiunii Costinești, dacă nu cumva, renunțând la politețurile ieftine, e chiar principalul distrugător!

Scenariul este cunoscut, fiind unul clasic și perfect adaptabil la profilul oricărei stațiuni de pe litoral.

Fără menajamente, se numește JAF și a dat rezultatele așteptate de inițiatori.

După înlăturarea lui Ion Nasta de la conducerea stațiunii, când Costineștiul, încă, mai reprezenta ceva pentru turismul de pe litoralul românesc, a urmat dezastrul! Așa cum se prezintă el în adevărata sa splendoare...

Într-un timp foarte scurt, pe aici s-au perindat tot felul de neaveniți și plimbăreți cu pluta, care nu aveau nici o tangență cu turismul, nici măcar la nivelul veșnicului utecist Petre Stancă, fost director general în anii comunismului.

Sau poate că aveau, dar nu aveau chef de muncă, energiile lor creatoare fiind canalizate în cu totul alte direcții.

Au pozat în salvatori ai Costineștiului diverși epigramiști, actori de duzină, foști activiști, “Cântarea României” și chiar un fost navigator fruntaș pe ramură, altul decât Traian Băsescu, rătăcit, în cele din urmă, în cartierul francez. Condiția de bază: ochii umezi.

În timp, unii s-au privatizat, nu mă întrebați cum, intrând în posesia unor active importante. Evident, după ce acestea au coborât la nivelul unor valori memorabil de mici!

Schema a mai fost aplicată și în cazul unor active din stațiunile Jupiter, Neptun și Olimp, așa că succesul, pentru cei implicați, a fost garantat sută la sută.

Într-un fel, experimentul fraților Micula, care au exploatat la sânge mai multe hoteluri din Neptun, cu investiții aproape de cota zero, a fost testat și la Costinești.

Și a prins, repet, după un scenariu cunoscut de toată lumea implicată în această poveste.

După aceea, lent, dar sigur, chiar profund, au început să-și facă efectul delăsarea și indiferența factorilor de răspundere locali, care spun acum că nu au nici o răspundere în ceea ce privește soarta stațiunii.

Cineva îi ia apărarea primarului Traian Cristea și spune că acesta, fiind mic și bea lăptic, nu are nici o legătură cu statutul de sat fără câini al stațiunii Costinești!

Chiar așa? Cu alte cuvinte, dacă ai un obiectiv în curte, stai și îl păzești ca pe drobul de sare, în loc să iei măsurile care se cuvin, mai ales că este vorba de o stare de urgență!

Când e cu vorba de alte obiective sau interese personale, Traian Cristea este în stare să ajungă pe jos până la Vatican.

Ca unul care cunosc foarte bine aceste locuri, chiar pe domnul primar în persoană, care a făcut și lucruri foarte bune, îi reproșez lui Traian Cristea pasivitatea manifestată pe întreaga perioadă în care stațiunea Costinești s-a scufundat lent la propria sa rădăcină...

La relațiile pe care le are domnia sa cu mai marii care s-au perindat pe la conducerea BTT, din câte știu, e prieten în continuare cu Borșan, erau suficiente câteva demersuri concrete și de bun simț pentru reabilitarea stațiunii Costinești.

Față de cele petrecute în teritoriu, nu cunosc ca domnul primar, în curtea căruia se găsește stațiunea, să fi inițiat vreo acțiune de reabilitare sau, repet, de susținere a Costineștiului turistic.

Bun, toată lumea s-a spălat pe mâini și, în acest context, am ajuns ca, anul acesta, turiștii să ocolească Costineștiul!

“Primarul nu este vinovat!” spun susținătorii săi de pretutindeni!

Păi, întreb, chestiunile elementare de curățenie și întreținere cad tot în sarcina celor de la BTT, căci, sincer vorbind, nici nu știu dacă ei mai funcționează sau nu...

Dughenizarea excesivă a stațiunii, de la Forum până la Radiovacanța, nu e opera Primăriei, precum și haosul din zonele publice?

Dacă stațiunea Costinești a rămas fără turiști, ăsta nu este un motiv de îngrijorare și pentru primarul Cristea?

Păi, atunci, să ne lăsăm de turism și să cultivăm pe plajă pepeni ca la Dăbuleni!

Vrem, nu vrem, intrăm și în politic cu această chestiune.

Stațiunea Costinești este un bun național, așa că nu văd de ce nu s-ar fi lansat un SOS și prin intermediul partidului din care face parte Traian Cristea!

Poate că prea multe mandate de primar în acelați loc strică.

Mă tem că într-o astfel de situație intervin plictiseala și rutina.

Mă gândesc și la faptul că altfel ar fi reacționat un primar tânăr.

Cu siguranță, ar fi făcut demersurile necesare pentru ca șlapii să nu reprezinte principala bogăție naturală a Costineștiului!
 
jooble.org