OMLETA CORINEI MARTIN

OMLETA CORINEI MARTIN(6506)


Într-o dimineață, pe facebook, doamna Corina Martin ne-a invitat la o omletă făcută de domnia sa la limita de avarie.

După cum vom vedea, omleta doamnei Martin reprezintă un important mijloc de socializare, mult mai eficient decât cafeaua.

Omleta rimează bine cu Omerta, dar, deocamdată, nu e cazul.

Astăzi, cu tehnica asta atât de avansată, poți să inviți câți indivizi vrei în spațiul virtual la masă și să-i servești chiar și cu homari!

A devenit o modă obiceiul unora de a se fotografia și filma, mâncând în prostie, la orice oră din zi și din noapte! De fapt, sunt niște demonstrații gastronomice scăpate de sub control.  Cine poate...

Și chiar e o formă de cinism la adresa amărăștenilor din patria noastră cărora le plouă în gură.

Precipitațiile abundente din acest sector depind în mare măsură de nivelul de trai al fiecărui cetățean pentru care PIB-ul reprezintă un fel de mâncare necunoscut.

Indiferent în ce fază a vieții lor se află, gurmanzii de lux ai patriei mestecă tot timpul specialități diverse, delicatesuri și alte alea, căci nu le pot enumera pe toate...

La polul opus, populația oropsită mestecă în gol, după modelul morilor eoliene.

Cunosc personaje, evident, cu dare de mână, care altceva nu fac toată ziua! Intră într-un restaurant de clasă, se așează la masă, își trag vesela în față și încep să mestece, filmându-se în adevărata lor splendoare. În marea majoritate a timpului, cu gura plină. După care, ca să nu murim proști, ne prezintă întreaga bibliografie culinară desfășurată în fața lor!

Să fiu bine înțeles, nu am nimic împotriva demonstrațiilor gastronomice făcute de diverși maeștri bucătari, a schimbului de rețete etc. Până la urmă, îi înțeleg și pe cei care mănâncă în direct la televizor sau postează filmulețe în care apar hăpăind de zor. Trebuie și dumnealor să se laude cu ceva!

Cum zicea individul ăla care era să se înece în platoul cu saramură? “Am mâncat niște pești”.

Mă refer strict la cei care se pozează ostentativ în timp ce înfulecă, adâncind și mai mult diferența dintre clase.

Din păcate, lăcomia este, și în astfel de cazuri, barometrul principal. Lăcomia îngroapă omenia!

Pe acest criteriu, mi-a rămas în minte o imagine idilică.

Un lider pesedist, musai pesedist, pentru că așa se întâmplă în viața reală, plimbându-se, la un protocol, cu farfuria plină ochi cu de toate, pentru ca, după ce a dat roată meselor, să pună deasupra tuturor preparatelor și două savarine mustind de sirop! Lângă mine se afla Dan Matei Agathon, ministrul Turismului, pesedist și el, care a făcut un gest a lehamite!

Și când te gândești că individul se numără și astăzi printre bogătanii Constanței! Chiar ăsta nu avea ce să mănânce acasă!

Ca și în povestea cârnatului, cu Andreea Pora.

Alții se folosesc de virtuțile artei culinare în interes electoral și propagandistic. Pozează în pescari amatori, cu toate că au scule dintre cele mai sofisticate și acces la locații de lux.  În loc de povești pescărești, se laudă că au mâncat icre negre cu polonicul!

În pauza dintre aperitiv și borșul de pește postează monștrii pe care urmează să-i mănânce cu mujdei, singura lor legătură cu poporul.  Chiar dacă se jură cu burta plină că nu vor să candideze la nici o funcție de partid sau de stat... Nu vor, dar plusează cu acțiuni gen  “Din mila poporului”  transmise în direct. 

Unii se filmează mâncând, alții, mereu în prim plan, împărțind ajutoare... După care, într-o scurtă pauză pentru reflectoare, mai înghit câte o păstrugă!  Care-i diferența?

Cum spuneau cei de la DIVERTIS?    “Bre, mă leși!

Omleta este un preparat popular care poate fi adaptat din mers la condițiile de piață. Sigur, date fiind avantajele tehnice existente, poți să o lungești cât vrei, în împrejurările în care, asumându-ți riscul de a-i stârni pe gurmanzi, te poți trezi cu un număr foarte mare de pofticioși pe cap.

În cazul, unul social, al doamnei Martin, nu a fost nevoie de nici o intervenție sau suplimentare de ingrediente, pentru că mesajul era cu totul altul.

Schimbată dintr-o funcție importantă din turism, oarecum pe blat, pot spune, Corina a simțit nevoia să transmită, prin intermediul unei omlete, ca între prieteni, un mesaj susținătorilor săi.

Și la bine, și la rău, omleta joacă rolul telegramei din schița cu același nume, în care o centralistă le încurcă rău de tot!

Dar să revenim la omletă că se răcește...

În aparență, o mișcare pașnică, deși, ca să fiu sincer, bătutul zdravăn al ouălelor într-un castron m-a pus serios pe gânduri, în condițiile în care, la noi, violența a scăpat rău de tot de sub control.

Este telul un torționar al zilelor noastre? Nu s-au înregistrat victime, ci doar coji de ouă, dovadă că doamna Martin bate delicat …

Prigoană își bătea nevasta cu pliciul de muște! Era și ăsta un spectacol gratuit care ținea de foame populației necăjite de la orașe și sate... Aveam sau nu aveam ce mânca, Prigoană de foame ne ținea!

Ca să nu se piardă, economic vorbind, cojile respective au fost donate Primăriei Constanța, direct primarului Făgădău, care a deschis în intersecții, mai multe expoziții personale, având ca principal obiect de studiu lucrul manual, și un incubator electric.

Prin pasiunea sa liber exprimată față de cojile de ouă din turismul de pe litoral, Decebal Făgădău dovedește tuturor că este un artist desăvârșit, dar neînțeles în cubism și iluminatul public.

Corina și Decebal duc mai departe tradiția dansurilor braziliene strămoșești lăsate, drept moștenire, de Radu Mazăre. Și, totuși, unde sunt serbările de altădată!

Ce altceva ar mai putea simboliza omleta Corinei Martin?

Poate talmeș-balmeșul din turismul de pe litoral și slaba prezență a turiștilor în minivacanța de la începutul lunii mai, semne rele anul are!

Deși omleta a fost făcută zdrențe, Corina Martin s-a dovedit a fi mult mai tare decât ministrul constănțean al Turismului, luat la refec, serile trecute, de cei de la B1 TV.   Pentru că nu i-au plăcut întrebările care i-au fost puse, le-a trântit telefonul în nas celor din studio! Păi, băi, ăștia de la B1, nu ați găsit voi niște întrebări despre pământ, dacă e sau nu rotund?

Chestie de caracter. Chiar dacă rezultatele sale în ceea ce privește popularizarea turismului pe litoral nu au rupt gura târgului, Corina a dansat și a cântat de mama focului pe unde a fost și pe unde s-a strecurat.

Poate că, acum, sub sigla Consiliului Județean Constanța, organizează un ansamblu artistic.

Atenție! Lui Claudiu Palaz nu-i plac femeile fatale! Este singurul care a avut îndrăzneala să o apuce de o aripă pe Elena Udrea și, încă, există!

Sigur, cusurgiu cum mă știu, îi recomand, cu prietenie, doamnei Martin, un plus de decență, dacă o pot numi așa, dată fiind situația critică în care se află un personaj, cândva, special în viața sa.

Pe Băsescu îl avantajează repertoriul artistic al Corinei Martin...

Cu atât mai mult cu cât nu a obținut niște performanțe profesionale cu care să ne reducă la tăcere și care să justifice atâtea și atâtea laude de sine!

Altfel, întreb, ce promovează Corina Martin? Turismul de pe litoral sau propria sa imagine?

Aceleași lucruri învechite? Aceleași mesaje? Aceleași banalități?

Omleta sau borșul de pește, devenite simboluri?

Barometrul folosit în ultimii ani, turismul estival la bulgari, nu ne avantajează nici de data aceasta...

Deși hoții de mașini din Bulgaria și-au reluat activitatea, turiștii români continuă să-și petreacă vacanțele tot la ei!
Nu vă spune nimic chestia asta?

În loc să câștigăm noi spații, noi locații, printr-o promovare eficientă, cu ce ne lăudăm?

Cu pierderea unor stațiuni, vezi cazurile Costinești și Olimp, trecute ca simple figurante sau pe linie moartă! Locuri unde nu se mai întâmplă nimic!

Nu știu dacă oficial ministrul Dobre face sau nu parte din omleta turistică a Corinei Martin. Totuși, visul de aur al domniei sale s-a împlinit.

Avem un ministru al Turismului constănțean și pesedist. Adică nu-i pune nimeni gheata pe omuleț. Așteptăm să vedem că se mișcă ceva. Nu minuni, că jobenu-i mic, dar măcar câteva schimbări de bun simț...

Cert este că ministrul Turismului și-a început mandatul sub cele mai proaste auspicii.  A gafat la Paris, în loc să dea cu ei de pământ, s-a smiorcăit din cauza personalului aflat în subordine, le-a trântit telefonul în nas celor de la B1, deci, s-a pus din start rău cu presa etc.

Angajații din Ministerul Turismului au aflat abia după câteva zile de la numire că au un ministru nou!

Și asta, vorba aia, după ce domnul Dobre s-a plâns că subalternii săi nu vin la timp la program, joacă țintar pe programul estival, sar coarda, practică bâza americană fără translator și alte alea...

Nu spun că noul ministru nu vrea să facă treabă bună, dar mă tem că ori nu are pârghiile adecvate la îndemână, ori nu va fi lăsat în pace, fiind atras în cine știe ce omletă!

Așa arată turismul de pe litoral. Exact ca omleta doamnei Corina Martin.

Adică în stare de avarie, cu ouă puține, cu margarină în loc de unt, cu alți înlocuitori, cu gramajul diminuat și la celelalte ingrediente, chipurile, ca să nu ne îngrășăm!, cu altele lipsă, puțin umflată, dacă se poate chiar mai mult, sare, la gâtul bulgarilor, cât cuprinde, cu pâine multă, ca să ne săturăm.

Cu alte cuvinte, adepții omletei, în contul a trei mese pe zi, cred că pot face turism furându-și singuri căciula!

Cât despre calitatea serviciilor, îmi vine în minte replica unei ospătărițe grăbite, căreia i-am mai cerut o farfurie. “Încerc, nu promit, dar, dacă pot, poate vă aduc una spălată(!!!)”.  Astea da, servicii în turism!

În rest, poftă bună, dar eu prefer omleta cu sclipici a domnului primar Decebal Făgădău. Domnia sa respectă cu strictețe toate regulile de igienă, dovadă că nu-i lipsește niciodată de pe cap tichia de mărgăritar...

Celor antrenați în întuneric de viceprimarul Babu le recomand OMLETA ÎN BEZNĂ, specialitatea Primăriei Constanța.
 

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp
Mohammad Murad Candidat CJ Constanța



jooble.org ziare, stiri