Aeroportul Constanța - Mihail Kogălniceanu. De astăzi, cu noua cursă de Roma, a început programul zborurilor companiei Blue Air, spre opt noi destinații, din România și Europa

Aeroportul Constanța - Mihail Kogălniceanu. De astăzi, cu noua cursă de Roma, a început programul zborurilor companiei Blue Air, spre opt noi destinații, din România și Europa(8042)


Aeroportul Internațional CONSTANȚA (de la Mihail Kogălniceanu) a devenit, de ieri, o nouă bază operațională (o aeronavă, cu personal de bord și tehnic de întreținere) a companiei românești aeriene de pasageri, cu zboruri "low-cost", "BLUE AIR" !

Un avion "Boeing" - 737 (capacitate: 120 de pasager) va staționa, va decola si va ateriza aici, în permanență și în premieră pentru Mihail Kogălniceanu !

Vor exista opt (8) curse regulate noi: patru (4) curse aeriene interne (către: Cluj-Napoca, Iași, Oradea și Timișoara) și patru (4) externe (către: Milano, Paris, Roma, Bruxelles), cu o frecvență de 1-2 curse pe săptămână.

La evenimentul de deschidere de ieri, de la Aeroport, au oferit date despre aceste noutăți: Tudor Constantinescu - director comercial "Blue Air", Bogdan Ionuț Artagea - directorul general al Aeroportului Mihail Kogălniceanu, Horia Acatrinei - director comercial al A.I.C.M.K., Costin Răsăuțeanu - viceprimarul municipiului Constanța, Monica Matichescu - responsabilă cu turismul în structurile Consiliului Județean Constanța, Cristian Bărhălescu - noul președinte al Asociației de Dezvoltare și Promovare Turistică "Litoral-Delta Dunării" și, bineînțeles, Corina Martin, președintele Federației Asociațiilor de Promovare Turistică (F.A.P.T.), fost președinte și, acum, unul dintre vicepreședinții A.L.D.D. (reprezentând acolo C.J. C.), în fapt: unul dintre principalii inițiatori și realizatori ai acestui proiect, care leagă aerian Litoralul Românesc (și Delta Dunării !) de extremitățile Țării (Ardeal, Banat și Moldova) și de Centrul, Sudul și Vestul Europei.

Tudor Constantinescu, directorul comercial al companiei aeriene "Blue Air" a afirmat că în anul acesta, 2017, nu se așteaptă să facă profit, deși au fost investiți peste 500.000 de euro:

''Pentru a avea o dezvoltare la malul mării, este nevoie în primul rând de transport, atât pentru turiștii străini, cât și pentru cei români. Compania aeriană nu este un O.N.G. ! Vrem să eficientizăm cursele către Constanța. Dacă nu funcționează, nu vor fi suportate zborurile doar de dragul de a avea o legătură aeriană cu Constanța. Baza noastră din Constanţa capătă conotaţia de obiectiv strategic, din perspectiva completării ofertei turistice a litoralului românesc cu componenta de transport, adaptată aşteptărilor consumatorului. Astăzi, mai mult decât oricând, sunt create premizele pentru exploatarea potenţialului regiunii. "Blue Air" şi-a asumat primul pas, rămâne în sarcina operatorilor de turism şi a autorităţilor să îşi coordoneze activitatea de promovare şi vânzare a capacităţilor disponibile. Numai în acest mod destinaţiile deschise astăzi vor rămâne şi sezonul următor sau chiar altele noi li se vor alătura. Concomitent, litoralul românesc şi Delta Dunării sunt repuse pe harta destinaţiilor turistice la nivel internaţional, astăzi fiind uşor accesibile la preţuri competitive.”

La rândul său, viceprimarul Costin Răsăuțeanu a declarat că este un moment istoric benefic întregii regiuni:

''Acum se conectează județul Constanța cu orașe importante din România și Europa. Acest parteneriat este funcțional și începe să dea roade. Practic, Constanța, litoralul în general, în timpul verii, se transformă în... capitala României ! Trebuie să avem grijă ca aceste curse să nu se oprească niciodată''.

Cristian Bărhălescu, preşedintele Asociaţiei "Litoral – Delta Dunării" a precizat că: “Blue Air a transformat România într-un sat, prin cursele sale interne, astfel încât, în maxim șase ore eşti de acasă, pe plajă, din Timişoara, Iaşi, Cluj sau Oradea. Este datoria noastră, a dobrogenilor să promovăm aceste curse indiferent dacă suntem din Sulina, Vama Veche, Mahmudia sau Cernavodă, pentru a menţine tot timpul anului aceste curse interne, dar şi pe cele externe.”

Corina Martin, președinte F.A.P.T. și vicepreședinte A.L.D.D., după cea făcut un istoric al acestei inițiative (care a debutat cu... refuzul primit de la cel căruia i s-a adresat prima oară:... TAROM, compania națională / de stat !), a arătat, la rândul său, că și de aici încolo a rămas un drum lung, de parcurs, și că va susține tot timpul acest proiect, care, pentru domnia sa, a fost și va rămâne și unul... de suflet !

Reamintim că proiectul "Vacanţă în ţara mea !", al Federaţiei Asociaţiilor de Promovare Turistică din România şi al companiei aeriene "Blue Air", de a uni destinaţiile româneşti, este unul iniţiat şi condus de către Asociaţia "Litoral – Delta Dunării" şi Aeroporul Constanţa - Mihal Kogălniceanu, încă din anul... 2014 ! În toamna lui 2015, F.A.P.T. a reluat negocierile cu compania "TAROM" şi a atras şi asociaţiile de promovare şi dezvoltare a turismului Oradea-Băile Felix, Timiş şi Bucovina, împreună cu Consiliile Judeţene şi aeroporturile pe care le reprezintă, dar şi Asociaţia Aeroporturilor din România. Din păcate, negocierile cu compania "Tarom" au eşuat, în mod... repetat (!), dar proiectul s-a finalizat cu succes, tot cu o companie românească !!!

Iată ce a mai declarat Corina Martin:

Astăzi este O ZI ISTORICĂ, pentru care am luptat personal şi cu determinare, direct în linia întâi. Cel mai mare obiectiv din cele pe care mi le-am propus pentru Dobrogea a fost atins ! Privesc cu mândrie în urmă, şi cu încredere înainte ! De astăzi, visul meu şi al sute de mii de dobrogeni se împlineşte ! După ani de eforturi, am reuşit ca, împreună cu conducerea Aeroportului Constanţa şi celelalte Asociaţii din Federaţia de Promovare Turistică din România, să unim Dobrogea cu România şi să aducem ptru noi zboruri dinspre Europa spre Litoralul Românesc şi Delta Dunării ! Au trecut 27 de ani de cand îmbarcam, chiar eu, "charterul" Constanţa - Paris, pentru "Nouvelles Frontieres-Simpaturism", în primul meu an de muncă, vnit[ fiind de pe băncile A.S.E. Bucureşti (Facultatea de Economia Turismului). Parisul se apropie din nou de Constanţa, la fel Bruxelles, Roma şi Milano ! Dedic această zi sutelor de mii de oameni care au sperat şi au crezut până la capăt, alături de mine ! Colegi şi prieteni din toată ţara, constănţeni şi tulceni, parteneri şi autorităţi locale şi naţionale, în numele cărora am slujit cu credinţă, în total voluntariat, promovarea de turism românesc ! Federaţia de Promovare Turistică din România continuă astfel promovarea destinaţiilor româneşti de vacanţă, alături de un Partener Strategic: "Blue Air" ! "

Se are în vedere ca în viitor să se inaugureze și curse către alte destinații importante, cum ar fi: Grecia / Cipru, Germania, Rusia, Țările Baltice sau Elveția, cu "Blue Air" și alte companii aeriene !

Prețul unui bilet pentru o cursă internă pornește de la 89.99 de lei, iar pentru o cursă externă, de la 19.99 de euro (în aceste tarife sunt incluse un snack -- sandviş, băuturi răcoritoare -- şi un bagaj de până la 32 de kilograme).

Cursele sunt programate să funcționeze, deocamdată, până la sfârșitul lunii octombrie, dar, totuși, există convingerea că cel puțin cursele către Paris, Milano și Roma o să aibă succes și pe perioada sezonului rece !

Ieri, la aeroport, am asistat, cu toții, la sosirea avionului "Blue Air" care, astăzi, 27 aprilie 2017, efectuează... prima cursă din acest nou program, către Roma !
Pe 19 mai a.c., aeronava va zbura, în premieră, către Bruxelles, urmând ca după data de 15 iunie a.c. să fie pusă în funcțiune și cursele interne.

Seara, a avut loc, la Restaurantul "Dorna", în staţiunea Mamaia, o recepţie de inaugurare a bazei aeriene, eveniment la care au participat reprezentanţi ai Primăriei Municipiului Constanţa, Consiliului Judeţean Constanţa, "Blue Air", Asociaţiei "Litoral – Delta Dunării", agenţi de turism şi reprezentanţi ai presei locale.

Remintim că din luna iulie va fi dublat numărul curselor de la Mihail Kogălnicenu spre Londra (Aeroportul Lutton), asigurate de compania ungurească ("low-cost") "Wizz Air", care va ajunge, astfel, la ptru (4) curse pe săptămână.
Iar cursa spre Istanbul, operată de către "Turkish Airlines", își va păstra ritmul de anul trecut, tot de patru (4) ori pe săptămână. 
jooble.org