TULCEA. La Hotelul Delta, problema PROTECȚIEI PATRIMONIULUI CULTURAL a fost discutată într-o conferință internațională, de lansare a unui proiect european inter-regional

TULCEA. La Hotelul Delta, problema PROTECȚIEI PATRIMONIULUI CULTURAL a fost discutată într-o conferință internațională, de lansare a unui proiect european inter-regional(4687)


În această dimineață, de marți - 11 aprilie 2017, în sala de întruniri a Hotelului "Delta", din municipiul TULCEA, s-a desfășurat o conferință de lansare a proiectului „VIOLET - Conservarea clădirilor de patrimoniu, prin măsuri de reducere a energiei“, implementat de către Agenția pentru Dezvoltare Regionala Sud-Est (A.D.R. S.E).

Au participat: ministrul secretar de stat Mădălin Voicu, din cadrul Ministerului Culturii, președintele Agenției Naționale pentru Achiziții Publice, Bogdan Pușcaș, președintele Consiliului Județean Tulcea (C.J.T.), Horia Teodorescu. reprezentanți ai instituțiilor din domeniu, din județul Tulcea.

"Întreg județul nostru are o frumoasă și inedită amprentă culturală, ce se reflectă în clădiri de patrimoniu, monumente ce ne poartă prin cele mai interesante pagini ale istoriei locale. Elementul ce ne deosebește pe noi, dobrogenii, de restul țării, este diversitatea etnică: avem 16 etnii, care și-au pus amprenta pe ceea ce înseamnă patrimoniu cultural“, a arătat președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu.

De asemenea, șeful administrației județene a vorbit și despre oportunitățile de finanțare, prin programul european I.T.I. (Investiții Teritoriale Integrate), pentru clădirile de patrimoniu. În acest sens, domeniul „Cultură“ este beneficiarul sumei de 60 de milioane de euro, prealocare finanțară pentru această zonă, sume care pot merge și pentru consolidarea clădirilor - monumente istorice, cu respectarea, evident, a rigorilor impuse de către acest statut.

Consiliul Județean a făcut toate eforturile pentru a pune în valoare patrimoniul cultural și a fost întotdeauna receptiv la propunerile venite în acest sens“, a mai transmis președintele C.J.T.

La rândul său, ministrul secretar de stat Mădălin Voicu a vorbit despre cele mai importante detalii legate de „Cultură“, domeniu pe care îl definește drept „identitatea noastră națională“: „Domeniul cultural trebuie să țină cont de reguli, ordine și disciplină, cele trei elemente importante pentru succesul în orice activitate.“

Perioada de implementare a proiectului este de 60 de luni, intre 1.01.2017 - 31.12.2021.
Primele 36 de luni vor fi dedicate analizei bunelor practici identificate de către parteneri și, în baza acestora, elaborarii planului de acțiune, în vederea îmbunătățirii programelor operaționale, care finanțează Politica de Coeziune a Uniunii Europene, iar ultimele 24 de luni ale proiectului sunt dedicate inițierii și monitorizării unor acțiuni - pilot, cuprinse în Planul de acțiune elaborat de fiecare partener.
Obiectivul general al proiectului îl constituie îmbunătățirea politicilor publice, în domeniul eficienței energetice a clădirilor cu valoare de patrimoniu, în vederea conservării și adaptării acestora la standardele actuale de eficiență energetică.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt: promovarea schimbului de informații, între regiunile partenere, în domeniul aplicării măsurilor de eficiență energetică, pentru clădirile de patrimoniu, prin organizarea de "ateliere-de-lucru" participative și vizite de studiu; elaborarea și monitorizarea a cinci (5) planuri de acțiune, dezvoltate prin transfer de cunoștințe și "bune practici", la nivel inter-regional și includerea, în cadrul acestora, a unor linii directoare, pentru îmbunătățirea politicii regionale; încurajarea implicării "actorilor-cheie", printr-o abordare multisectorială și constituirea unui grup consultativ, al "actorilor-cheie" relevanți; diseminarea rezultatelor proiectului, la nivel regional, național și european, prin dezvoltarea unor instrumente de comunicare, specifice proiectului; formularea unei recomandări, de includere a standardelor pentru cladiri de patrimoniu, în regulamentele Uniunii Europene.

Printre principalele rezultate estimate ale proiectului, se numără: cinci (5) "grupuri-de-lucru", constituite de către regiunile partenere, formate din "actori-cheie" relevanti; șase (6) evenimente inter-regionale, organizate în scopul facilitării schimbului de experiență și de "bune practici", în cadrul parteneriatului; patru (4) analize S.W.O.T. elaborate, cu privire la situația clădirilor de patrimoniu, din perspectiva eficienței energetice; zece (10) "bune practici", identificate la nivelul parteneriatului; cinci (5) planuri-de-acțiune, dezvoltate, implementate si monitorizate, cu acțiuni concrete, de îmbunătățire a politicii pentru eficiența energetică, în clădirile de patrimoniu; 24 membri ai echipelor de implementare și 50 de "actori-cheie" instruiti, cu competențe și abilități îmbunătățite în implementarea măsurilor de eficiență energetică, în clădirile de patrimoniu; 12 evenimente, organizate pentru diseminarea rezultatelor proiectului, la nivelul regiunilor - partenere; un eveniment internațional, de promovare a proiectului.
 
jooble.org