EXPOZIȚIE DE FOTOGRAFIE  OANA BUNDĂ

EXPOZIȚIE DE FOTOGRAFIE OANA BUNDĂ(4991)


   Ieri, pe data de 07 Aprilie 2017, la Cofetăria Moesis by Angelo, a avut loc vernisajul expoziției ‘’Călătorie prin viață‘’ al artistei Oana Bundă.

Expoziția înglobează 22 de fotografii, fiecare purtând câte un mesaj.

Expoziția a fost vernisată de Prof.Univ.Dr. și Membru asociat al Academiei Oamenillor de Știință, Marian Cojoc, președinte al Asociației Culturale Astra Dobrgeană, Daria Nicolae, Asociația Culturală Wild Art reprezentată de Laura Stroe și Dan Ferariu, președinte al Inomar Cluster, Stanică Enache și gazda evenimentului Paula Vals.


Despre expoziție a scris cunoscutul scriitor și editorialist la Ziarul Național, Răzvan Ioan Boanchiș:

’În epoca grăbită și meschină în care orcine flașnetează imagini cu telefonul, fotografii s-au inălțat artistic, deși toată lumea le prevestea dispariția.
Oana Bundă este un portretist și un peisagist care pictează cu ochiul, atunci când degetul de pe aparatul foto declanșează viața și filigran cinematografic.
Fetițele și micuții bărbați joacă în filme de scurt metraj, surprinse într-un ciob de secundă metamorfozat în admirație și tandrețe durabile.
Pe panourile Oanei nu sunt doar copii și priveliști. E Dobrogea care se infumusețează cu efuziunile metalurgice ale Mării. Foto-obiectivul Oanei e o dantelă pe care s-a iscălit vântul.’’


Tot cu privire la expoziție și-a exprimat părerea avizată și doamna Iulia Pană, poet si artist plastic:

‘’ O dulce candoare marca Oana Bundă! Dacă termenul fotografie înseamnă a desena cu lumină, dacă rolul fotografiei în cei peste 150 de ani de la brevetarea ei a fost, de a capta imagini ale vieți noastre, astăzi cele două idei se intersectează în ceea numim arta fotografică. A fotografia acum, pare o îndeletnicire ușoară pentru începătorii entuziaști, cîteva noțiuni tehnice și gata ești artist ! Pare o acțiune instantă și accesibilă, dar e o aparență căci în spate stau eforturi mari, dedicație, repetiție, studiu asiduu și muncă efectivă ! Am scris aceste rânduri explicative și scolastice poate, cu gândul la acestă expoziție și mai mult, cu gândul la anii pregătitori, anii de studiu și de exercițiu pentru formarea unui stil și a unei tehnici pe care să ai curajul să o expui privitorului, așa cum face astăzi cu curaj și bucurie Oana Bundă. Călătoria ei fotografică e o dulce candoare. Și spațiul ales cum nu se poate mai potrivit, căci ce este mai dulce în viață decât copilăria? Și amintirea copilăriei? o dulce prajitură ! Demersul artistic al Oanei Bundă o expoziție personală ce se încadrează în categoria eseu fotografic, m-a surpins foarte plăcut . Pe Oana o cunosc din studio-ul foto al cursului de artă fotografică al Școlii populare de artă, dar și din bogata și aleasa ei preocupare în mânuirea cameriei foto. Cu cele 22 de fotografii de pe simeze, Oana Bundă ne introduce într-un imaginar itinerariu de poveste cu doi protagoniști angelici, călători prin viața învăluită într-o caldă lumină. Căci lumina este călăuza unei vieți bune și a unei fotografii reușite. Din fotografia Oanei Bundă transpare, pe lângă cunoşterea legilor compoziţiei, surprinderea luminii şi a umbrei și studiului formelor; o mare de suflet, emoţie şi trăire. Fiecare fotografie, a necesitat o preparare atentă, de la locație, decor și mai ales comunicarea cu personajele. Rabdarea și concizia au fost necesare în elaborarea unor setări tehnice pe măsură. Fiecare fotografie în parte transmite o ideie, o emoție, un sentiment , fară de care peisajul complet al imaginilor nu ar îmbrăca forma finală a călătoriei imaginare. Acest eseu fotografic cu traseu cronologic bine definit, această expoziție unitară prin tehnică, cromatică și mai ales un simț profund al captării dincolo de lentilă și a unei fineți estetice, poziționează și mai bine stilul Oanei Bundă în peisajul fotografilor profesioniști.  Îi urez cu sinceritate, o călătorie lungă și plină de succes în lumea și lumina fotografiei ! ‘’

 

Expoziția este găzduită de Cofetăria Moesis by Angelo din Strada Mircea cel Bătrân nr. 148 si are loc în perioada 07-17 Aprilie. 
jooble.org