La inițiativa Camerei de Comerț (C.C.I.N.A.), la Constanța s-a deschis un BIROU UNIC, care reunește instituțiile administrative și deconcentratele, în slujba antreprenorilor

La inițiativa Camerei de Comerț (C.C.I.N.A.), la Constanța s-a deschis un BIROU UNIC, care reunește instituțiile administrative și deconcentratele, în slujba antreprenorilor(942)


De astăzi, joi - 30 martie 2017, la unul dintre sediile C.C.I.N.A. (Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură) din Constanța (cel de pe: strada Ioan Nenițescu, nr. 2, lângă Oficiul pentru Protecția Consumatorului / O.P.C. Constanța), județul nostru dispune de un BIROU UNIC, care reunește instituțiile administrative și "deconcentratele", în slujba antreprenorilor locali.

Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură (C.C.I.N.A.) Constanța a avut inițiativa, încă de anul trecut, de a înființa un "Birou Unic", care să asigure un cadru unitar de cooperare inter-instituțională și să ofere agenților economici consultanță privind obținerea avizelor și autorizațiilor necesare funcționării, în deplină legalitate.

Necesitatea înființării acestui Birou Unic a reieșit din consultările C.C.I.N.A. cu agenții economici, precum și din faptul că s-a înregistrat o scădere îngrijorătoare, cu 11,07%, a numărului de societăți înmatriculate în judeţul Constanţa, în anul 2016, comparativ cu anul precedent.

Acest fenomen se menține și chiar se agravează (!!!), în primele luni ale anului 2017 ! Spre exemplu, în luna ianuarie a.c.,au fost înmaticulate doar 165 de societăți, înregistrându-se astfel o scădere cu 40,43%, față de luna ianuarie a anului precedent, lucru care este alarmant.

Dorința comună este aceea de a fi susținut mediul de afaceri și de a fi încurajați întreprinzătorii să-și deschidă propria afacere.

Demersurile întreprinse de către C.C.I.N.A. au fost susținute atât de către Primăria Constanța, cât și de către Instituția Prefectului, astfel că această initiațivă a fost încununată de succes, protocolul de colaborare interinstituțională fiind semnat în data de 24.03.2017.

Reamintim faptul că Biroul Unic a funcționat legal în perioada iunie 2001 – noiembrie 2004, perioada în care, în cadrul Biroului Unic erau delegați reprezentanți ai autorităților, iar agenții economici puteau obține toate autorizațiile necesare. Începând cu noiembrie 2014, la Registrul Comerțului se depun de către agenții economici, doar declarațiile tip prevăzute de art. 15 din Legea nr. 359/2004, prin care aceștia declară că îndeplinesc condițiile de funcționare în domeniul PSI, sanitar, sanitar-veterinar, protecția muncii, etc., urmând ca aceștia să obțină ulterior autorizațiile de la autoritățile competente.

Astfel, s-a dorit reunirea reprezentanților acestor autorități, în același Birou Unic, pentru ca agenții economici să se poată informa cât mai corect cu privire la condițiile necesare obținerii autorizațiilor și avizelor de funcționare.
Biroul Unic va funcționa ca o entitate fără personalitate juridică, fiind o structură menită să asigure un cadru unitar de cooperare interinstituțională.

Metodologia de lucru a acestui Birou Unic va consta în delegarea, din partea autorităților abilitate, a unui reprezentant, o dată pe săptămână, care să asigure consultanța primară necesară agenților economici.
Pentru început, Biroul Unic va reuni, în fiecare zi de joi, în intervalul orar 14.00-16.00, câte un reprezentant al Primăriei Constanța, al Direcției de Sănătate Publică Județeană Constanța, al Direcției Sanitar - Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, al Inspectoratului Teritorial de Muncă Constanța și al Direcției Pentru Agricultură a Județului Constanța, precum și un reprezentant C.C.I.N.A., care va asigura consultanță privind scrierea de proiecte și surse de finanțare.
Se fac eforturi pentru a adauga și alte instituții "deconcentrate" (cum ar fi: Agenția de Mediu sau I.S.U. - Dobrogea), care, momentan, și-au motivat lipsa prin... deficitul de personal !

Acest Birou Unic este al treilea deschis în țară, după cele din județele Timiș și Neamț.

În cadrul aceluiași sediu, funcționează și Biroul de Informare și Asistență Societăți, al C.C.I.N.A. Constanța, unde agenții economici pot primi consultanța necesară înființării și înregistrării societăților, persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale și familiale, la registrul Comerțului, precum și pentru orice altă operațiune privind Registrul Comerțului, necesară funcționării societăților.
jooble.org