Lecţie despre Dobrogea, predată într-un aprozar

Lecţie despre Dobrogea, predată într-un aprozar(10294)


Într-o completă contradicţie cu activităţile care îmi alcătuiesc programul uzual, la începtul acestei săptămâni am fost nevoit să depun câteva acte şi să plătesc o factură. Spre ruşinea mea, nu sunt cel mai gospodar şi atent cetăţean cu aceste îndatoriri, dar ţinusem minte că mama ceruse să cumpăr şi câteva fructe. Ştiind o sursă relativ sigură de produse româneşti, am ales aprozarul din cartier şi m-am aşezat din nou la coadă!

Aşteptând la rând, mă salută o fosta colegă de gimnaziu… mare bucurie pe amândoi că ne-am recunoscut după atâţia ani, dar domnul din faţa mea, pontos de fel, suspina că nu a primit şi dumnealui un zâmbet. Chicotea cu vânzătoarele şi cu restul clienţilor şi făcea haz de necaz pe seama tuturor replicilor. Vine rândul meu să întru în atenţia dumnealui:

- Eşti tătar? Mă întrebă domnul, probabil un vecin de 60, aproape 70 de ani.
- DA! Răspund eu hotărât…
- Bravo mă! Trebuie să răspunzi mândru când te întreabă cineva ce eşti… mă încurajă dânsul, dar pe un ton serios de data aceasta!

Poate pentru majoritatea dintre dumneavoastră o să pară o discuţie superficială şi anostă. Pentru mine şi cu siguranţă pentru o bună parte dintre tătari înseamnă enorm, ba mai mult, în această povaţă se pot regăsi orice indivizi ai unei comunităţi etnice din Dobrogea.

Comunitatea tătară a avut de suferit în ultima perioadă… Nu numai cea din Crimeea, ba chiar şi cea din România. Pe fondul unor orgolii, divergenţe şi stângăcii, am ajuns să pierdem reprezentarea în Parlament şi alte funcţii publice. Da, am fost capabili de aşa o ,,performanţă”, să dăm cu piciorul la ceea ce statul ne oferea din oficiu…

Dialogul cu acest domn îmi mai furnizează un motiv de bucurie. Comparând unele postări de pe reţelele de socializare, declaraţiile unor personalităţi sau unele poziţii agresive faţă de terorism, am observat un tipar pacifist, constănţeanul este lipsit de orice formă latentă de xenofobie. Sunt dobrogenii cei mai înţelepţi europeni? Poate că da, dar acest lucru nu ar fi fost posibil dacă minorităţile nu s-ar fi autointegrat şi dacă nu ar fi fost asimilate în peisajul multicultural.

Lecţiile de relaţii internaţionale, geopolitică şi ştiinţe politice nu se fac numai în universităţi, ele se urmăresc şi se învaţă în viaţa cotidiană, chiar şi dintr-un magazin de legume-fructe! Într-o lume în care musulmanii sunt etichetaţi eronat, un om simplu, ieşit la cumpărături, a oferit o încurajare sublimă care ridică Dobrogea la rang de exemplu internaţional de conduită şi convieţuire.
 
jooble.org