De vorbă cu Anton Antoniadis, despre ZIUA GRECIEI

De vorbă cu Anton Antoniadis, despre ZIUA GRECIEI (1869)


Timpul: Domnule Președinte Anton Antoniadis, ce reprezintă pentru dumneavoastră data de 25 Martie?

Anton Antoniadis: Reprezintă ziua în care poporul grec a început lupta pentru eliberare, reprezintă data în care în anul 1821, dupa secole de stăpânire a imperiului otoman, grecii au hotărât că AJUNGE și au decis să uite de frica și îndoiala, pornind o revoluție adevarată, știind și asumându-și riscurile, pierderile și sacrificiul de viața ce urma să vină.

Reprezintă ziua în care o țărișoară a hotărât să își ia destinul în mâini cu orice risc, și de aici celebrele vorbe "LIBERTATE SAU MOARTE," vorbe ce nu lasă sens unui alt înțeles decât al aceluia ce simbolizează o hotărâre aparte!

Timpul: Cum considerați că este văzută etnia Elenă în România?

Anton Antoniadis: Mă bucură că întrebați aceasta, pentru că în istoria grecilor pe aceste pământuri, de peste 2.500 de ani, și dacă, mai ales vorbim de Dobrogea, nu se poate vorbi decât de buna conviețuire de-a lungul timpului cu cei ce au locuit sau locuiesc aici.

Personal consider că indiferent că sunt greci sau tătari, turci, armeni și toate celelalte etnii prezente în acest teritoriu (cu scuzele de rigoare că nu le citez pe toate), ar trebui să spunem în primul rând Români, pentru că asta suntem toți cei ce trăim aici și iubim această țară.

Dacă poate strămoșii mei au venit din alte părți, este cert că s-au îndrăgostit de această țară, au rămas aici, sunt respectați și au fost respectați!

Mai ales în 2017 suntem parte a Comunității Europene, deci parte a unei și mai largi familii!

Și putem să o spunem cinstit, România este o țară unde drepturile comunităților, tradițiile sunt respectate față de foarte multe altele care la acest capitol au mari carențe.

Timpul: Care sunt marile realizări ale comunității ?

Anton Antoniadis: Dacă vorbim depre prezent, în afară de ceea ce deja știm, că suntem singurii care în România, în Constanța ,mai precis am reușit prin acel Sirtaki din Mai 28 anul trecut, facem ca peste 6400 de oameni, indiferent de neam, cultură, religie și alte diferențe, oameni veniți din toate colțurile acestei țări, oameni veniți din multe țări ale Europei și lumii, și-au strâns la unison mâinile, au cântat indiferent de neam, cu mândrie și din tot sufletul IMNUL ROMÂNIEI, lăsând la o parte orice alte diferende, chiar și politice.

Este o realizare cu care nu mulți se pot mandri și va ramâne în istoria acestui oraș și acestei țări!

De asemenea, să nu uităm că această Comunitate este parte a Uniunii Elene din România a cărei realizări, proiecte puse în practică au adus această țară în atenția lumii. Și ca să nu pomenesc de multe altele, dau doar exemplul Olimpiadei Internaționale de limba greacă, olimpiada ce are loc anual, și care vă rog sa fiți atenți, este SINGURA OLIMPIADĂ INTERNAȚIONALĂ DE LIMBA GREACĂ DIN LUME! Și are loc în această țară, în România. Deci , participanții sunt de pe tot globul pamântesc.

Timpul: Statul român este alături de etnia greacă? Vă sprijină?

Anton Antoniadis: Nu cred că multe din cele deja realizate s-ar fi putut face fără înțelegere, fără ajutorul statului. Și mai cred că se poate face mai mult pentru că, dacă este să gândim logic, pentru ce se fac toate acestea?

Pentru Români, de fapt. Și să spunem lucrurilor pe nume, sunt foarte multe similitudini între cele două popoare, pornind sau începând cu religia și terminând cu problemele, inclusiv cele financiare, zbaterile, trăirile și bucuriile trăite împreună.

Timpul: Despre proiecte viitoare, ce ne puteți spune?

Anton Antoniadis.: Aș fi început spunând “să vedem ce va aduce viitorul”, însă aș minți știind câte proiecte avem la care ne gandim, bineînțeles proiecte care țin de ceea ce am facut și vom mai face, cele legate de cultură, muzică, dans și tot ce înseamnă să ne putem aduce aportul la bucuria tuturor celor ce ne privesc și mai ales ni se alătură.

Este Anul Ovidius și cert vom pregăti ceva deosebit, vom continua de asemenea proiectele de învățare a limbii și dansului grecesc, vom “apăsa” în acest an poate puțin mai tare pe acțiuni umanitare, șI aici amintesc actualul proiect caritabil care deja a demarat prin strângere de îmbrăcăminte și alimente pentru a fi donate către familii nevoiașe din unele sate din Dobrogea, unde aștemptăm pe toți oamenii care simt că avem menirea atât cât putem ca din puținul nostru să donăm altora, să aducem un zâmbet pe fețele unor oameni ce poate nu au cunoscut bunăstarea, să le aducem măcar bucuria că nu sunt singuri și cineva se gândește la ei, campanie la care așteptăm să adere toți cei ce simt același lucru ca și noi!

Timpul: Cum caracterizați relația de apropiere sau depărtare dintre cele două țări, România și Grecia?

Anton Antoniadis: Nu se poate vorbi decât de apropiere, se poate vorbi la cele două popoare de ceva aparte, de o legătură mai mult decat strânsă. Spune multe faptul că Românii și-au dat tribut de sânge în Revoluția Greacă, în bătălia de la Drăgășani din 1821, vedem în fiecare zi cum grecii tratează românii și viceversa, vedem comentariile și bucuria celor ce și-au petrecut concediile în Grecia. Nu are cum să fie altceva între aceste două popoare, nu are cum să intervină ura sau altele de gen decât dacă va exista o rea-voință a cuiva anume. Putem râde și spune că există ceva rivalitate, însă doar în sport…fotbal de exemplu, însă și aceasta doar când sunt meciuri între cele două, însa și atunci durează maxim 90 de minute.

Timpul: Care este programul activităților Comunității pentru celebrarea zilei de 25 Martie ?

Anton Antoniadis:

Ziua de sâmbătă, 25 Martie, va avea următorul program :
- ora 11.30: Tedeum la Biserica Greacă Metamosfosis ;
- ora 18.30: la Casa de Cultură a Sindicatelor va avea loc spectacolul omagial, unde în afară de programul prezentat de Comunitatea Constanța, vor participa și membrii Comunității Galați și bineînțeles alte surprize, sperăm plăcute!
- ora 21.00: la restaurantul Ankora va avea loc o seară grecească de neuitat!

 

Timpul: Vă mulțumim pentru amabilitatea acestui interviu! Și, la final, ce urări aveți pentru ziua de 25 Martie?

Anton Antoniadis: Ziua de 25 Martie este pentru noi cei de aici la fel de importantă ca și 1 Decembrie poate, deci putem ura cu inima deschisă:  LA MULȚI ANI, GRECIA!

Cu speranța că între aceste două tări, prietenia și apropierea ce dăinuie peste secole, pentru că asemănările sunt enorme!
 
jooble.org