COMĂNESCU, COLECȚIONARUL DE RUINE

COMĂNESCU, COLECȚIONARUL DE RUINE(3754)


Gabriel Comănescu, cunoscutul om de afaceri din fruntea GSP, pare a fi, la prima vedere, un colecționar de lucruri și obiecte ciudate, unele cu o semnificație deosebită în viața sa, altele cu caracter de strategie.

Domnia sa nu colecționează orice. De pildă, nu cred că o să-l vedeți vreodată adunând scoici de diferite dimensiuni precum cei care confecționează salbe cu astfel de podoabe. Nici piciorușe de pod, astea fiind specialitatea lui Claudiu Palaz.

Fiind un om al concretului și nu un poet rătăcit prin mulțime, adică fără nici un orizont, colecționează ceea ce se caută, ceea ce se cere, ceea ce poate fi rentabil pentru domnia sa.

La început, de pildă, a colecționat platforme de foraj marin și pungi cu petrol numa' bune de exploatat. Față de colecționarii de fluturi, de pildă, care trebuie să-i prindă cu plasa, domnul Comănescu are metodele sale prin care obține întotdeauna ceea ce vrea. Nu degeaba i se spune regele petrolului și, mai nou, după cum vom vedea și vom dezbate, regele ruinelor.

El este rege peste tot ceea ce colecționează cu sânge rece. Firesc, încă îi mai dă mâna să o facă, fără sentimentalisme și fără a da o altă interpretare moralei plasate la finalul unor fabule clasice.

A colecționat, de pildă, un prieten bun, căruia i-a întors spatele într-un moment cheie al existenței sale. Pe vremea când aveau un sediu comun în portul Constanța, aproape de Petromar, domnia sa dăduse în patima sârmei ghimpate.

Colecționa sârmă ghimpată cu care se separa de prietenul cu care plecase la drum în afaceri, împrejmuind zona unde acesta nu mai avea voie să calce! Era ca pe front, la trecerile de frontieră! Atât mai rămăsese din prietenia lor...Câțiva colaci de sârmă ghimpată și o plăcuță pe care scria: Pe aici nu se trece!

Mă rog, v-am spus, colecționarii au curiozitățile, metehnele și sensibilitățile lor De la sârmă ghimpată la ruine a fost doar în pas. Am auzit o glumă bună. Se zice că miliardarul Comănescu a fost amendat pentru că nu a asigurat protecția unor clădiri din proprietatea sa aflate în faza de ruine!

Cine să-l amendeze?

Primarul Făgădău?

Ministrul Turismului, care s-a rătăcit la Târgul de turism de la Paris, în timp ce gazdele îl așteptau să ia cuvântul la festivitățile de deschidere a manifestării cu pricina?

Shogunul? Păi, am înțeles că nu mai figurează pe lista prietenilor lui Băsescu!

Până acum, ciclopii” din curtea Primăriei nu au sesizat că tot mai multe ruine, printre care și “Casa cu lei”, pun în pericol trecătorii? După ani de zile, s-au gândit unii să-i aplice la mișto o amendă ca să se înfioare de groază opinia publică!

“Ai auzit, domnule, l-au amendat pe Comănescu! Teroareeee!

Să fim serioși, regele nu colecționează amenzi...

Se știe că domnul Comănescu colecționează ruine sau imobile care s-au demolat singure. Da, ați citit bine. În forma lor actuală, nu fac mare lucru. Miza o reprezintă terenul de dedesubt. În asta constă puterea colecționarului. Ca în filatelie. Timbrul ca timbrul, dar, uneori, colița face toți banii.

Cum gusturile nu se discută, nimeni nu știe ce intenționează să facă miliardarul de la GSP cu ruinele sale din Piața Ovidiu. Poate că și-a propus să finanțeze un film despre ororile celui de-al doilea război mondial...Nu cred că mai are cineva în Europa un cadru autentic, ca după bombardamente, inclusiv cu aurolaci pe post de ținte false.

Gabi Comănescu ține foarte mult la ruinele lui. Se spune că ar avea mult mai multe astfel de relicve decât cele pentru care a fost, chipurile, amendat. Asta este una dintre colecțiile sale cele mai mari și mai valoroase.

Îmi permit să avansez o sugestie. “Casa cu lei” ar trebui să aibă o cu totul altă destinație. Cum, aici, în anii când era ministrul Transporturilor, domnul Traian Băsescu mă învăța cum se bea regulamentar whisky cu gheață, clădirea ar trebui să-și recapete statutul de bibliotecă.

Îi este greu și domnului Comănescu să se decidă în privința soartei leilor de la casa respectivă. În loc să-i amenințe cu amenzi anemice, autoritățile în drept ar trebui să-i oblige pe colecționarii de ruine să restaureze respectivele clădiri după modelul arhitectonic original.

Ar putea lua, ca exemplu, modelul german. Asta, ca să nu ne mai trezim și cu alte kitsch-uri în Constanța!

Gabriel Comănescu adună tot ceea ce i se pare important pentru existența sa.

A fost o perioadă cazonă în viața lui când colecționa amirali. De fapt, ca să fim concreți, avea în clasorul său un singur exemplar. Pe Chițac. L-a dezbrăcat de uniformă și i-a schimbat identitatea din amiral în parlamentar.

Amiralul a crescut mare în curtea GSP și acum face politică! Este un exemplar unicat. Nu cred că mai are cineva în colecția sa un politician amiral...

Anul trecut, în timpul campaniei electorale la locale, lui Comănescu i se pusese pata pe partide! Când pe PSD, când pe PNL...

Puțin a lipsit să nu-și treacă în colecția personală Partidul Național Liberal. Deranjul produs de ambițiile sale personale a contribuit decisiv la transformarea negativă a PNL Constanța. Cred că vă mai amintiți de tot circul provocat de candidatura domnului Chițac la Primăria Constanța.

Acum, surprinzător, când partidul se dă la liber, Comănescu nu mai pare interesat de oferta liberală. Deocamdată, pare să-i fi trecut ambițiile politicianiste...

Ruinele rămân totuși colecțiile sale preferate...
jooble.org