MINISTRUL TURISMULUI A ÎNCEPUT SĂ SEMENE CU POMUL LĂUDAT...

MINISTRUL TURISMULUI A ÎNCEPUT SĂ SEMENE CU POMUL LĂUDAT...(3632)


Stațiunea Mamaia a fost afectată parțial de furtunile care s-au abătut asupra noastră. Vorba aia, parafrazând un vechi proverb, la omul sărac, nu-i așa?, doar boii trag! Natura, în răutatea ei, ar fi trebuit, prin deranjul făcut pe litoralul românesc, să scoată factorii de răspundere din vizuinile lor și să-i pună la treabă.

Dulce ca mierea este, însă, hibernarea prelungită! Până și urșii și-au scurtat șederea în bârlog, coborând frecvent după hrană în locurile populate. Adică, zic, cu scuzele de rigoare, și-au mișcat curul!

În definitiv, în turism, care mutare este decisivă? Mișcarea. Concret, bătălia cu timpul. Nici nu a început bine și, gata, s-a și încheiat sezonul estival! La sfârșit, când tragem linie și facem bilanțul,rămânem doar cu regretul că nu ne-am mișcat mai repede!

Și mai rămânem cu ceva. Cu vitejii care se arată după război! De ce s-au trezit urșii cu noaptea în cap? Au aflat că sezonul estival debutează mai devreme, așa cum se întâmpla în anii puterii populare. Când eram tânăr și lucram ca recepționer în stațiunea Jupiter, sezonul turistic pe litoral începea exact în luna aprilie, când veneau țăranii cooperatori din Cehoslovacia, cu care aveam contracte ferme. După aceea, cu cât înaintam spre lunile de vară autentică, începea să vină lumea bună din țările din vest.

Ce vreau să spun cu chestia asta? Că, în turismul de pe litoral, la această oră, se muncea pe brânci. Acum, ninge plouă, toți factorii responsabili, cu primarul Făgădău în frunte, și-au luat canadiană nouă! Și nu-i plouă! Asta ar fi prima măsură pe motiv că sezonul estival, la o scară redusă, se înțelege, începe la sfârșitul lunii aprilie...

În aceste condiții, constructorii ar fi trebuit să iasă primii pe plajă. Nu pentru a se întinde ca să-și dezmorțească oasele tasate din cauza șederilor lungi și dese, ci pentru a remedia ce se poate remedia până sosesc primii turiști. Știu, natura e de vină! Așa spun specialiștii de la ABC și de la alte firme de construcții ca să acopere incompetența celor care au lucrat de mântuială pe litoral.

Se plâng unii, după câte o furtună rebelă, ca și cum ne-ar fi înghițit o tornadă de pe pământ american! Ca și consecințe, așa arată Mamaia, bine tăvălită și cu dalele scoase din pământ! Au fost situații și mai critice în Piața Ovidiu, la Cazino, pe faleză, când s-au rupt barele de protecție. De fiecare dată, când pică ceva, autoritățile dau vina pe starea vremii, invocând celebra lozincă băsciană: “Iarna nu-i ca vara!

Nu vorbește nimeni despre calitatea sub orice critică a lucrărilor, despre lipsa lor de rezistență, motiv pentru care la prima furtună mai puternică mai pică ceva! Litoralul românesc își îmbogățește colecția de ruine, care arată precum cariile într-o gură stricată!

Printr-un gest de mare noblețe personală, frații Micula s-au gândit să returneze statului român 12 dintre hotelurile din Neptun preluate de dânșii imediat după revoluție! După ce le-au folosit până le-au tocit! Fără nici o reparație capitală! Uzură pe uzură și în paza lui Dumnezeu! Mă mir cum hotelurile respective, exploatate os pe os, se mai țin pe picioare! Lor li se adaugă Belvedere, Panoramic, Amfiteatru și alte câteva “relicve” care așteaptă de ani de zile așa zișii investitori! Poate pe domnul Sia, ziua la stat, noaptea la privat...

Din păcate, factorii de răspundere din turism, inclusiv Primăria Constanța, continuă să hiberneze, deși 1 Mai, primul test al deschiderii noului sezon estival, bate la ușă! Domnul vice Babu nu s-a învrednicit să refacă iluminatul stradal în Constanța! Să fim mai optimiști în privința stațiunii Mamaia? Mai sigur ar fi să ne cumpărăm lanterne...

Știu, toată lumea a fost ocupată cu târgurile de turism. Cum să arate personal mai bine, ce toalete fițoase să mai etaleze... Acum, miss Litoral a noastră se poate desfășura liniștită. Concurența, care îi dădea mari bătăi de cap, mă refer la Elena Udrea, cu pantofiorii ei de un lux greu de digerat, își așteaptă rândul la pușcărie! Așa că, la întrebarea cine-i mai frumoasă din țară, oglinjoara fermecată a avut o singură variantă de răspuns.

România are nevoie de un Minister al Turismului. Sper că pentru noul guvern, turismul va deveni o prioritate... Și că va avea un minister distinct. Ministrul propus este un constănțean. Acord incredere omului Mircea Titus Dobre și voi sprijini ceea ce va demara și construi Ministrul Turismului din România, alături de care trebuie să fie colegii din industrie și mai ales Președintele Federației de Promovare Turistică din Romania, oricare ar fi acela” a declarat Corina Martin.

Avem așadar ministru constănțean la turism? Avem. Avem un ministru al Turismului cu cravată. Da, bun, avem...

Și ce dacă? În afară de faptul că îl cheamă Dobre și că este fiul lui tata Dobre, care are monopol pe pâinea coaptă în cuptor, în curând, și pe conducerea PSD, ați mai auzit altceva despre domnia sa? Cu excepția cărții sale de identitate, ați simțit în alt fel că este constănțean?

Să fi venit incognito pe litoral, că doar cunoaște locurile,și să fi făcut o evaluare personală, ca să nu-l tragă nimeni în piept. Cu atât mai mult dacă prezumtivii săi colaboratori sunt plecați în străinătate! Nu sunt împotriva deplasărilor tematice, dar să vedem ce au implementat la noi cei trimiși, chipurile, la perfecționare!

Dacă e mai greu cu mersul la pas prin stațiuni, măcar să-l vedem că se bate pentru stațiunea Mamaia, criticată nedemn de șefa PNL, pe motiv că i s-ar acorda un sprijin material nemeritat!

Avem ministru constănțean la Turism ? Avem, dar mă tem că a început să semene cu pomul lăudat!

Părerea mea...
jooble.org