Festivalul de la Mamaia, în pericol să nu mai fie organizat ! Ce părere are primarul Radu Mazăre despre acest eveniment

Festivalul de la Mamaia, în pericol să nu mai fie organizat ! Ce părere are primarul Radu Mazăre despre acest eveniment(930)


Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a declarat, după ședința Consiliului Local Municipal că Festivalul naţional de muzică uşoară Mamaia este învechit, cu impact redus, și se alocă sume foarte mari şi nu ar mai trebui organizat dacă nu este modernizat.
Declaraţia a fost făcută în contextul în care respectivul festival riscă să nu mai fie organizat în acest an din cauza lipsei fondurilor necesare.

“La felul în care este, eu nu-i văd rostul. Părerea mea este că festivalul de la Mamaia, în formula în care este, este învechit, îmbătrânit. În festivalul de la Mamaia se bagă foarte mulţi bani, cu un impact extraordinar de mic. Adică, ca să cheltuieşti un milion sau un milion şi jumătate de euro ca să faci un festival unde să-ţi vină o mie şi ceva de oameni, faţă de a cheltui 200.000 de euro unde să-ţi vină 50.000 de oameni, cum facem noi la carnaval, este o diferenţă ca de la cer la pământ. Eu, acest festival l-aş fi adaptat şi modernizat”, a spus Mazăre.

Primarul a menţionat că Festivalul Mamaia este în “parohia” Consiliului Judeţean, unde există păreri că festivalul nu ar trebui modernizat.
“Acolo există o temere că, totuşi, el are tradiţie şi că nu poate fi modificat şi că trebuie păstrat ca atare”, a afirmat edilul, precizând totodată că Primăria Constanţa nu are bani “de băgat” în acest festival.

Potrivit primarului Constanţei, începând de anul viitor, municipalitatea va organiza un alt festival de muzică, modern şi “adaptat” anului 2014.
“Îl vom face într-o piaţă publică, cu acces liber pentru toată lumea, gratuit. Nu ştiu formula în care va fi, încă ne mai gândim la ea”, a declarat Radu Mazăre.


Festivalul naţional de muzică uşoară Mamaia riscă să nu mai poată fi organizat în acest sezon estival din cauza lipsei banilor, în condiţiile în care, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a anunţat, zilele trecute, că instituţia nu mai poate asigura fondurile necesare derulării evenimentului.
Preşedintele CJC a menţionat că vizat este şi Festivalul naţional de muzică populară Mamaia şi că a solicitat sprijin guvernamental pentru ca cele două festivaluri să poată fi organizate.

“Festivalul naţional de muzică uşoară Mamaia şi Festivalul naţional de muzică populară Mamaia sunt festivaluri pe care Consiliul Judeţean, de 8 ani de când sunt eu preşedinte, le susţine singur. Am cerut sprijin Guvernului României, pentru că nu este festivalul Consiliului Judeţean Constanţa, este festivalul României. Este festivalul unde toate talentele de muzică uşoară şi populară candidează, sunt selectaţi şi îi vede o ţară întreagă. Nu mai avem de unde să susţinem singuri aceste festivaluri, de aceea am solicitat sprijinul Guvernului şi aştept răspunsul”, a declarat Constantinescu.


Astfel de probleme au existat şi anul trecut, însă, în cele din urmă, Festivalul Mamaia a avut loc.
Una din persoanele care a susţinut evenimentul este deputatul PDL Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării şi Turismului.

Recent, Elena Udrea a luat atitudine faţă de situaţia creată. Ea consideră că organizarea Festivalului de la Mamaia trebuie finanţată în continuare, în condiţiile în care evenimentul de la malul mării este o oportunitate excelentă de promovare a brandului turistic naţional şi a produselor turistice asociate.
„Festivalul Mamaia, pe care eu l-am sprijinit în mandatul meu de ministru, este o oportunitate excelentă de promovare a turismului românesc. În condiţiile în care oricum nici măcar nu s-au contractat toate cele 75 de milioane de euro alocate promovării brandului turistic naţional, a nu ajuta Festivalul Mamaia reprezintă o decizie profund greşită. E o dovadă a dezinteresului care îi guvernează acum pe responsabilii instituţionali ai turismului nostru. E un amestec sulfuros de incompetenţă şi rea-voinţă”, a declarat Elena Udrea potrivit unui comunicat de presă remis de Biroul de presă al PDL, după ce în presă au apărut informaţii potrivit cărora Autoritatea Naţională pentru Turism nu ar da curs finanţării festivalului.
Ea a adăugat că nu există motive ca proiectul pentru care au cerut finanţare organizatorii festivalului să nu fie aprobat de responsabilii Programului Operaţional Regional, pentru că există precedente în acest sens şi a subliniat că, în timp, Consiliul Judeţean Constanţa a dovedit că ştie să scrie astfel de proiecte şi nu există motive pentru tergiversare.
„Din 23 mai şi până acum a fost suficient timp pentru a se analiza proiectul şi a se lua o decizie. Vorbim de un demers cultural-artistic extrem de important, cu potenţial mare. Eu am lucrat foarte bine cu CJ Constanţa şi sunt absolut convinsă că proiectul depus de aceştia este beton. Responsabilii de la ANT ar face bine să se mişte mai cu talent, pentru că Festivalul de muzică de la Mamaia este un bun naţional. Să nu-şi mai găsească scuze şi să-şi facă treaba pentru care au fost angajaţi, pentru că şi aşa nu au mişcat nimic de un an încoace. Ar fi foarte mare păcat ca, tocmai la 50 de ani de la prima ediţie, să existe un astfel de blocaj”, a susţinut fostul ministru al Dezvoltării şi Turismului.

Festivalul naţional de muzică uşoară Mamaia este unul dintre cele mai vechi festivaluri de acest gen din România, având până în prezent 42 de ediţii.

Taguri: radu, mazare, festival, mamaia,jooble.org