Suita de ordonanțe nocive promovate de către  Guvernul PSD-ALDE

Suita de ordonanțe nocive promovate de către Guvernul PSD-ALDE(1269)


 

DECLARAȚIE DE PRESĂ

După cum au mai semnalat recent și alți colegi parlamentari liberali, OUG 13/2017 nu reprezintă singura ordonanță nocivă elaborată de către Guvernul Grindeanu. De fapt, aceasta face parte dintr-o suită întreagă de ordonațe care au menirea de a da frâu liber aleșilor și acoliților PSD la cheltuirea după bunul plac a banilor publici, fără a mai fi stresați de vreo prevedere legislativă obstructivă în acest sens și fără a se mai teme de vreo răspundere cu posibile consecințe penale ulterioare.

Astfel, trebuie semnalat faptul că, doar cu 6 zile înainte de OUG 13/2017, Guvernul Grindeanu-Dragnea a dat o altă ordonanţă uluitoare, cu același tip de iz nociv, și anume OUG 9/2017. Aceasta prevede la art. 7 alin 3, că „aplicarea prevederilor art. 4, art. 26 lit. b, art. 285, art. 36 şi art. 57 lit. b referitoare la creditele de angajament din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, se suspendă până la data de 1 ianuarie 2018.”

Cu alte cuvinte, adio transparență și răspundere pentru cei care vor accesa anul acesta banii publici! De ce susțin acest lucru?! Simplu! Deoarece articolele din Legea 500/2002 ale căror prevederi au fost suspendate timp de un an permit în prezent și "suspendarea" răspunderii penale pentru ordonatorii de credite, dacă aceștia angajează cheltuieli peste limitele creditelor aprobate şi în alte scopuri decât cele pentru care au fost aprobate!

Mai mult decât atât, Guvernul nu mai este obligat să prezinte Parlamentului valorile estimative ale creditelor bugetare sau de angajament pentru următorii 3 ani şi nici să le publice în Monitorul Oficial! Adică acest Guvern PSD-ALDE și-a dat singur liber la distribuit și utilizat banii publici pentru clientela de partid, fără a mai fi nevoit să răspundă în fața nimănui, ocolind și controlul Parlamentului sau a altor instituții abilitate.

În același registru se înscrie și OUG 6/2017, care extinde Programul Național de Dezvoltare Locală, cu o nouă etapă în care se asigură finanțarea fără număr a unor obiective de investiții cu dedicație pentru preferații de partid, punând gestionarea unor sume uriașe pentru investiții locale în pixul unui singur ministru al Guvernului Grindeanu,cel mai fidel personaj aflat în siajul Șefului PSD, domnul Dragnea.

Deci, în numai o lună și jumătate de guvernare, PSD-ALDE, printr-un plan rapid bine gândit, a reușit "performanța" de a da țării un buget încropit pe minciuni,cu multe capcane ascunse, mai mult decât nesustenabil, dar cosmetizat bine cu ajutorul Comisiei Naționale de Prognoză, pentru a-și ușura munca ulterioară de cheltuire "cu succes" și fără griji a fondurilor bugetare.

Ca urmare a acestor aspecte semnalate, dar și a lipsei unei ajustări a deficitului bugetar comparativ cu anul trecut, consider justificată îngrijorarea Președintelui Klaus Iohannis în privința solicitării PSD de a promulga Legea Bugetului de stat pentru anul 2017 în această formă.


Bogdan Huțucă
Deputat PNL Constanţa
jooble.org