A TREIA ROMÂNIE

A TREIA ROMÂNIE(2587)


Cu ochii pe proteste, am neglijat oarecum natura moartă din teritoriu, cum numesc eu problemele de zi cu zi cu care se confruntă cei care, sătui de atâta politică, așteaptă o schimbare fundamentală în viața lor.

PSD a promis tot felul de avantaje, măriri de salarii și pensii consistente, nivel de trai ridicat până te ia amețeala, dar se plânge că guvernul său nu este lăsat să lucreze!

Fiecare cu guvernul mă-sii! E la modă. 

Cât timp politicienii noștri se pierd în dispute sterile gen “Cine spune ăla este”, țara se duce de râpă printre sloiurile de gheață fără stăpân. 

Interesează pe cineva dintre cei sus-puși soarta celor izolați în Delta Dunării? Podurile de gheață, altădată, simple curiozități ale naturii, s-au transformat în podurile suspinelor. Rupți de lumea așa zis civilizată, cei mai mulți dintre locuitorii Deltei Dunării habar nu au de mișcările de stradă din București! 

Alții au auzit câte ceva, dar nu au priceput mare lucru! Nu pentru că nu-i duce mintea, ci pentru simplul motiv că nu-i interesează prea mult subiectul. Ei știu că au mai fost și altădată demonstrații de tot felul, dar viața lor nu s-a schimbat deloc în bine. 

În timp ce politicienii se bat pe guvernul lor, locuitorii de la marginea lumii, de pildă, Sulina, fac tot posibilul să supraviețuiască în condițiile unei ierni nemiloase. Navele cu alimente au rămas prinse în mijlocul Dunării înghețate, cu șanse minime de a ieși de acolo.

Fiecare cu guvernul mă-sii!

În schimb, nu avem spărgătoare de gheață ca să perforăm Dunărea măcar între Tulcea și Sulina. Elicopterele sunt pregătite doar pentru paradă. De când mă știu, cei care țin Delta Dunării în picioare sunt abandonați în fiecare iarnă!

Ei reprezintă a treia Românie! Deși au ce să reproșeze aleșilor, nu protestează!

Oricum, la vreme de iarnă grea, nu are cine să-i audă. Șefii mari nu vin iarna în Delta Dunării ca să nu-și strice bombeurile pe gheață. 

Și, pe urmă, de ce să-și strice dumnealor dispoziția! Iarna-i grea, omătul gros. De regulă, a treia Românie este ocolită sistematic de cei care sunt preocupați doar de soarta propriului lor guvern! 

Avem nu știu câte guverne pe cap de locuitor, dar asta nu-i încălzește cu nimic pe cei care, fiind gheața mult prea groasă, nu mai pot pescui nici măcar la copcă...

Avem deja trei Românii. A lui Iohannis, cu ușoare influențe tiroleze, a lui Dragnea, cu ușoare influențe teleormănene, și Delta Dunării, cu pronunțate influențe de nepăsare... 

Când Dragnea se ceartă cu Iohannis, adică doi, uneori, ca la ușa cortului, pentru că asta contează la impresia artistică, câștigă al treilea, adică, inamicul nevăzut, gata să hașureze cu o biată unealtă de scris noile frontiere din capul său.

Cu sau fără guvernul său, președintele Iohannis, în calitatea sa de mediator, trebuie să ne redea tuturor starea de bine și de pace generată de o singură Românie, puternică, stabilă și bogată.
 
jooble.org