JOCURI PERICULOASE

JOCURI PERICULOASE(3169)


Aflat la înalta tribună a Parlamentului României, unde l-a luat amețeala ca pe schele, președintele Iohannis a ținut să mulțumească energic tuturor celor care au venit cu copiii din dotare, indiferent de vârstă, pentru a susține mitingurile de protest din Piața Victoriei!

Dincolo de scena recunoștinței veșnice, jucată magistral, în registrul lui Hamlet, domnul președinte a ținut să catalogheze gestul părinților ca fiind o lecție de educație, simț civic și patriotism!

Am mai auzit un astfel de discurs patetic cu miros de pene de șoimi ai patriei. Evident, în alt context și cu alte nuanțe, dar și cu alte efecte.

Dacă domnul președinte nu ar fi la bază cadru didactic, cu o vechime considerabilă la catedră și meditații, poate că expunerea sa nu m-ar fi pus pe gânduri...

Ce poate fi educativ într-o dispută români contra români, întărâtați chiar de președinte în persoană, pe tema unor revendicări diferite! Ca să nu mai vorbim de atitudinea războinică a celor care au declanșat actele de violență din Piața Victoriei.

Cât despre spiritul civic, relevante au fost secvențele în care indivizii mascați au dat foc la panourile publicitare și la alte obiective, valoarea pagubelor produse prin distrugeri fiind destul de mare...

Ce s-ar fi întâmplat dacă jandarmii pierdeau controlul în lupta directă, chiar corp la corp, cu ultrașii violenți? Mă refer, desigur, la soarta copiilor luați din fața televizoarelor și duși, pe o vreme câinească și la o oră târzie, la miting.

Nu am înțeles de ce, atunci când a coborât în mijlocul mulțimii pașnice, președintele Iohannis și-a pus vesta antiglonț pe sub geaca roșie! Fiind foarte frig, pesemne a confundat-o cu o bluză nemțească cu ștrudel pe dreapta.

Deoarece se afla în mijlocul românilor săi, după cum domnia sa a făcut diferența la Malta, nu ar fi trebuit să se teamă de nimeni și de nimic. Mai mult decât atât, dacă s-ar fi uitat în jurul său, ar fi observat că este înconjurat de foarte mulți copii! Chiar foarte mulți!

În fața unor astfel de baraje de puritate și gingășie, mă așteptam ca președintele Iohannis să-și arunce, așa cum a procedat cu paltonul, vesta antiglonț pe capota merțanului comandă specială. Și, după aceea, să-și fi trimis paza de corp după dulciuri, dacă tot nu a fost în stare, cu prilejul sărbătorilor de iarnă, să facă, evident, simbolic vorbind, un brad frumos împodobit pentru ei...

Nu comentez gestul celor care și-au scos copiii în stradă, amintindu-mi, cu o ușoară ironie, de un proverb clasic care sună cam așa: “Eu te-am făcut, eu te omor”. Mă tem că, în curând, oricum, nu peste mult timp, vor constata că, precum și alți politicieni, Iohannis nu a meritat un asemenea sacrificiu!

În anii copilăriei mele, eram angrenați în tot felul de jocuri nevinovate: 9 pietre, Hoții și vardiștii, Țară, țară, vrem ostași etc. Acum, în loc de jocuri, copiii, repet, cei mai mulți dintre ei aflați la o vârstă destul de fragedă, sunt duși de către părinții lor la acțiuni revendicative și de susținere a președintelui Iohannis! Care președinte, recunoscător din fire, a simțit nevoia să-și exprime recunoștiința față de părinții care au pus în mișcare astfel de inițiative.

Tonul l-a dat un șef de partid, care s-a aruncat în luptă, cu copilașul său și cu suzeta din dotare, strigând diverse lozinci. În cazul său, care merită a fi criticat din toate punctele de vedere, excesul de zel are o explicație firească. Intrat în anonimat, domnia sa a simțit nevoia să se remarce cumva. Și, venind la miting, cu copilul său, aflat în stadiul de sugar, a reușit să se afirme plenar în fața unui electorat care nici măcar nu are habar cum îl cheamă!

În schimb, și-a atras de partea lui recunoștința prezidențială. Dacă pică guvernul, pentru că asta se vrea acum, nu se știe de unde sare așchia!

Jocurile copiilor s-au schimbat fundamental. Au ținte precise și se desfășoară în grupuri organizate.

Țin să atrag atenția că sunt jocuri periculoase. Nu numai pentru cei mici, care îl confundă pe Molotov cu Moș Crăciun, ci și pentru tinerii care, din prea mult entuziasm, pot fi foarte ușor manipulați...
jooble.org