Mişcări aşteptate pe piaţa românească de „retail”: „AUCHAN” preia, dintr-un foc, 20 de magazine „REAL”!

Mişcări aşteptate pe piaţa românească de „retail”: „AUCHAN” preia, dintr-un foc, 20 de magazine „REAL”!(1729)Se menţine tendinţa ultimilor ani, de retragere, pas cu pas, din Europa de Est, spre... Răsărit(ul euro-asiatic, acum: mult mai emergent!), inclusiv din anumite zone ale României, a primilor veniţi (care au fost şi... „primii serviţi”, cu profit, şi încă cu vârf şi îndesat!), la începutul anilor 2000, pe marele val al „retail” – ului, de la noi şi din restul ţărilor din fostul „lagăr” comunist, locul acestor „pionieri ai... Estului Sălbatic”, abia ieşit, buimac, din comunism, fiind luat, acum, de către „lupii tineri” (şi înfometaţi), veniţi recent pe această piaţă (deşi, în state vecine, precum Ungaria, în cazul „CORA” sau „AUCHAN”, ori Bulgaria, pentru „LIDL”, erau dominanţi încă de prin 2001-2002, pe respectivele pieţe!). Încet - încet, după ce şi-au făcut, slavă Domnului, „suma”, se cam „restrîng”, ca activitate şi investiţii (cel puţin în cazul celor majore, precum noi magazine, ori măcar extinderi spaţiale semnificative) foştii „monştri sacri” din lumea „Hiper- Market” – urilor româneşti: nemţii de la „METRO” – „REAL”, francezii de la „CARREFOUR” ş.a.
Vin din urmă, grăbiţi şi avizi de a-şi umple, şi ei, teşchereaua, în România, ciudata ţară, cu oameni săraci, dar... cu magazinele pline de clienţi!, firme precum „LIDL”, „AUCHAN” sau „CORA” (care a deschis un „H-M” chiar săptămâna trecută, la CONSTANŢA!), chiar şi „PENNY”, deşi trebuie, totuşi, păstrate proporţiile comparaţiilor...
Cu toate aceste mutaţii şi rocade de pe piaţa autohtonă, trebuie remarcat şi faptul că unii dintre cei „vechi”, la noi, rămân constanţi, „pe poziţie” (pentru cât timp, însă?...), aşa cum o fac (încă) austriecii de la “KAUFLAND” şi “BILLA”, de exemplu. Sau cei de la “SELGROS”, pentru sistemul “cash & carry”…

 

Negustorii (evrei) francezi de la „AUCHAN” au, acum, 31 de „hipermarket” – uri în România (nemţii de la REAL, doar... patru!)

 

Un exemplu de ultimă oră, în sensul observat şi descris (şi) de noi este facilitat de către Consiliul Concurenţei, care, ieri, 30 iulie, a anunţat , oficial, că a autorizat operaţiunea de „concentrare economică”, prin care „AUCHAN – România” preia 20 de magazine de la „REAL - România”, din cele 24 (au avut 25, dar unul a... dat / declarat faliment şi a fost pus sub sechestru asigurator!) pe care le aveau aceşti nemţi (divizie şi „brand”, de fapt, a (Mega)holdingului german „METRO”), în 18 oraşe de pe teritoriul ţării noastre (cele patru magazine păstrate, deocamdată..., fiind: Arad, Oradea-Episcopia Bihorului, Suceava şi... CONSTANŢA-Nord!), ca urmare a cumpărării acţiunilor „Real” dintr-o serie de ţări, printre care şi a noastră, la 30 noiembrie anul trecut (2012), de către familia de negustori evrei francezi Mulliez, cea care a fondat, în 1961, în orăşelul Roubaix (din conurbaţia Lille, în Nord - Estul Franţei), în cartierul periferic (de fapt: o mahala/suburbie imundă, colinară, de... islazuri comunale şi cocioabe ale ciobanilor oieri!), „Haut –Champs” (de aici şi numele, după forma fonetică!), prima dugheană-magazin-tavernă, ca şi firma devenită azi o caracatiţă comercială internaţională!

Autoritatea de concurenţă a evaluat operaţiunea de „concentrare economică”, din punctul de vedere al compatibilităţii acesteia cu un mediu concurenţial normal, în conformitate cu „Regulamentul privind autorizarea concentrarilor economice”.

Operaţiunea analizată conduce la suprapuneri, pe orizontală, în ceea ce priveşte activităţile de comerţ cu amănuntul, de produse de consum curent, ale celor doi operatori, pe mai multe pieţe relevante.

 

Autorizaţia este dată contra unor angajamente, pentru zone precum Craiova, Târgu-Mureş (Sibiu etc)!

 

În primul rând, tranzacţia a fost autorizată (doar) cu condiţia respectãrii unor angajamente, asumate voluntar de către părţile implicate, pe douã pieţe relevante, respectiv Craiova şi Târgu-Mureş. Astfel, „Auchan” şi-a luat angajamentul de a nu creşte preţurile de vânzare cu mai mult de 5%, faţă de media preţurilor altor magazine din reţea, pentru o perioadã de trei (3) ani. De asemenea, acesta şi-a asumat obligaţia de a nu deschide noi magazine, pe cele două pieţe relevante, pentru o perioadã de cinci (5) ani. În aceste condiţii, analiza Consiliului Concurenţei a determinat faptul cã operaţiunea de concentrare economicã nu ridicã obstacole semnificative, în calea concurenţei efective, în special ca urmare a creării sau consolidãrii unei poziţii dominante pe pieţele relevante identificate.

„Consumatorii au posibilitãţi reale de alegere, în majoritatea zonelor geografice analizate. În plus, angajamentele asumate de părţi asigură o funcţionare corectă a acestor pieţe, şi pe viitor. Pe majoritatea pieţelor analizate, au avut loc deschideri de noi magazine şi nu există bariere semnificative, care să influenţeze intrarea pe piaţa de „retail”, din România”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

 

Iniţial, tranzacţia a fost notificată la Comisia Europeană, dar... s-au răzgândit!

 

Tranzacţia a fost iniţial notificatã Comisiei Europene (CE), dar autoritatea de concurenţă din România a fost consideratã mai bine plasată, pentru o analiză mai detaliată asupra posibilităţii de restrângere a concurenţei, pe piaţa internă.

Decizia Consiliului Concurenţei va fi publicată pe „Web-Site” - ul instituţiei, bineînţeles: după ce vor fi eliminate informaţiile cu caracter confidenţial, protejate, conform legii!.
 

Taguri: AUCHAN, REAL, hipermarket, Mulliez, negustori, Consiliul, Concurenţei, RETAIL,jooble.org