CONSTANȚA: Ce a constatat și amendat I.S.U. - Dobrogea, în urma controalelor din cluburi, efectuate în weekend ! Când se dispune măsura închiderii localurilor, conform Legii

CONSTANȚA: Ce a constatat și amendat I.S.U. - Dobrogea, în urma controalelor din cluburi, efectuate în weekend ! Când se dispune măsura închiderii localurilor, conform Legii(1083)


La fel ca și după tragedia (65 de decedați și sute de răniți) de la clubul bucureștean "Colectiv", din 30 octombrie 2015, și ca urmare a evenimentului din noaptea de vineri spre sâmbătă, când Clubul "de fitze" "Bamboo", din Capitală, a ars ca o iască, și pompierii, polițiștii și jandarmii din municipiul CONSTANȚA au demarat acțiuni de control, în localurile de noapte din oraș !

Astfel, după ce în noaptea de sâmbătă, "Luv", "Fratelli", "Breeze" și "Etiquette" verificate la sânge de organele autorizate și amendate pentru diverse nereguli, pompierii de la Inspectoatulpentru Situații de Urgență (I.S.U._ - Dobrogea au efectuat și duminică, după ora 23.00, acțiuni de verificare, în urma cărora au fost controlate alte patru restaurante și cluburi din municipiul reședință de județ: "Phoenix", "London Pub", "Goblin" și "Club 13" !
În urma acestor acțiuni, s-au constatat 24 de deficiențe, fiind aplicate 15 avertismente și șase amenzi, în cuantum de 13 500 de lei.

Potrivit reprezentanților I.S.U., principalele nereguli au constat în: instalaţii electrice defecte sau exploatate necorespunzător, deficienţe de ordin organizatoric, neîntreținerea instalaţiilor de stingere a incendiilor, neverificarea mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor, neorganizarea corespunzătoare a instructajului în domeniul situaţiilor de urgenţă, neafisarea/neactualizarea planurilor de evacuare în caz de incendiu și neorganizarea intervenţiei la locul de muncă !!!

De precizat că pentru niciunul cele patru obiective,controlate duminică,... NU s-a solicitat şi, implicit, nu s-a obţinut autorizaţia de securitate la incendiu !

Deficienţele constatate nu s-au încadrat în prevederile H.G. 915/2015 privind "Stabilirea Criteriilor pentru Oprirea Funcţionarii ori Utilizării Construcţiilor sau Amenajărilor Determinate de Încălcarea Gravă a Cerinţei de Securitate la Incendiu".

Reprezentanții I.S.U. ținut să informeze că, până acum, s-au desfăşurat sesiuni de informare a personalului cu atribuţii în domeniul situaţiilor de urgenţă, de la operatorii economici și acţiuni de diseminare a informaţiilor de natură preventivă cetăţenilor.
Concomitent cu activităţile de control asupra respectării normelor de apărare împotriva incendiilor, pompierii din cadrul subunităţilor operative de intervenţie au efectuat opt acţiuni de recunoaştere, la categoriile de obiective cuprinse în planurile de verificare.

“Având în vedere faptul că perioada următoare se caracterizează printr-un aflux mare de persoane care aleg să-şi petreacă timpul liber în astfel de locaţii, I.S.U. recomandă administratorilor / proprietarilor acestor categorii de obiective, următoarele: respectarea numărului maxim de utilizatori prevăzut de legislaţia în vigoare, pentru aceste categorii de construcţii; solicitarea sprijinului, pentru acordarea asistenţei tehnice de specialitate, în vederea întocmirii documentaţiei necesare obţinerii autorizaţiei de securitate de incendiu; preocupare sporită pentru solicitarea acestui act administrativ, care să asigure securitatea beneficiarilor.”, precizează cei de la I.S.U.

Aceștia menționează faptul că sunt reglementări în H.G. 915/2015 care specifică FOARTE CLAR când se... ÎNCHIDE un obiectiv ! Chiar dacă are autorizaţie de securitate la incendiu, obiectivul poate fi închis dacă se constată deficienţele menţionate la articolul 2:

" Măsurile complementare de oprire a funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor care nu au autorizaţie de securitate la incendiu, în condiţiile legii, şi care au aria desfăşurată mai mare de 200 mp, având destinaţia de comerţ, cultură sau turism, se realizează în oricare din următoarele situaţii:
a) Depăşirea numărului maxim de utilizatori pentru baruri, cluburi, discoteci şi restaurante cu mai mult de 10% din valoarea de referinţă;
b) Depăşirea numărului de niveluri supraterane faţă de valoarea de referinţă admisă pentru clădirile cu nivelul V de stabilitate la incendiu/gradul de rezistenţă la foc;
c) Neasigurarea numărului minim de căi pentru evacuare faţă de valoarea de referinţă;
d) Reducerea prin elemente de construcţie, cu mai mult de 25% din valoarea de referinţă a înălţimii/lăţimii căilor de evacuare, în condiţiile în care deficienţa nu poate fi înlăturată pe timpul controlului;
e) Neechiparea cu instalaţii de stingere a incendiilor ori de detectare, semnalizare şi avertizare a incendiului, în concordanţă cu valoarea de referinţă;
f) Neechiparea cu instalaţii / sisteme de desfumare ori instalaţii de iluminat de securitate pentru evacuare, în concordanţă cu valoarea de referinţă;
g) categorii de construcţii sau amenajări la care nu au fost identificate data realizării documentaţiei tehnice de autorizare a lucrărilor de construcţii sau momentul punerii în funcţiune ."
jooble.org