TULCEA: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de către cetăţeni și autorităţi

TULCEA: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de către cetăţeni și autorităţi(1287)


Instituţia Prefectului – Judeţul Tulcea şi Garnizoana Tulcea au organizat, marţi, 24 ianuarie, ora 10.00, în Piaţa Civică din municipiul Tulcea, un ceremonial militar şi religios, cu ocazia sărbătoririi a 158 de ani de la Unirea Principatelor Române, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza.

Au participat Prefectul Judeţului Tulcea- Alexandru Iordan, vicepreşedinţii Consiliului Judeţean - Dumitru Mergeani şi George Luchici, Primarul municipiului-reședință-de județ - Constantin Hogea, viceprimarii Andaluzia Luca şi Petre Marinescu, parlamentari ai judeţului Tulcea, reprezentanţi ai partidelor politice, precum şi foarte mulţi elevi.

După intonarea Imnului de Stat şi efectuarea unui serviciu religios, au urmat alocuţiunile oficialităţilor. 

Este o mândrie că și astăzi, la 158 de ani de la Unirea Principatelor Române, avem ocazia să ne strângem în centrul municipiului Tulcea, să fim împreună şi să ne amintim de cei care au pus umărul la una dintre cele mai mari realizări ale neamului românesc. Ne amintim, cu respect, de marele Alexandru Ioan Cuza, cel de numele căruia este strâns legat acest eveniment. La data de 5 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza era domnitor al Ţării Româneşti. La 24 ianuarie 1859, cu exact 158 de ani în urmă, Cuza devenea domnitor al Moldovei și Tării Românești şi reuşea, astfel, unirea celor două Principate Române. A fost un pas uriaş, pentru ceea ce avea să urmeze, mai exact Marea Unire de la 1 decembrie 1918, de la Alba Iulia, și implicit pentru ceea ce înseamnă, astăzi, statul unitar România”, a spus vicepreşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Dumitru Mergeani.

La final, cei prezenţi s-au prins într-o Horă a Unirii, aruncând o punte peste timp, până la 24 ianuarie 1859.

De la ora 11.00, la Centrul Cultural "Jean Bart", din Tulcea, Consiliul Judeţean Tulcea şi Primăria Municipiului Tulcea au organizat un spectacol folcloric, cu invitaţi de marcă.

Iubitorii de folclor, pentru care Sala de Spectacole a Teatrului "Jean Bart" a devenit neîncăpătoare, s-au delectat cu artiștii: Gelu Voicu, Aurel Tămaş şi Călin Brăteanu. 
jooble.org