TULCEA: Spectacol  In Memoriam  MIHAI EMINESCU, la Teatrul  Jean Bart

TULCEA: Spectacol In Memoriam MIHAI EMINESCU, la Teatrul Jean Bart(2135)
Cu prilejul împlinirii a 167 de ani de la nașterea lui POETULUI NAȚIONAL, Mihai Eminescu, marți - 17 ianuarie 2017, Teatrul (de fapt: "Centrul Cultural" !) „Jean Bart”, din municipiul TULCEA, a fost gazda spectacolului "EMINESCU, LA CEAS ANIVERSAR".

Manifestarea a fost organizată de către Palatul Copiilor - Tulcea, sub coordonarea prof. Aneta Micu, și a adus pe scena de la „Jean Bart” elevi ai Cercului de Teatru și nu numai, care au interpretat, cu talent, momente poetice și muzicale, pe versurile marelui nostru poet.
Mai mult decât atât, grație micilor actori, au prins viață... fragmente din corespondența lui Eminescu și a Veronicăi Micle, toate acestea sub imperiul emoției prilejuite de omagierea "celui mai mare poet pe care l-a ivit și-l va ivi , vreodată, poate, pământul românesc", așa cum cu admirație și respect l-a caracterizat, pe Mihai Eminescu, marele critic și istoric literar George Călinescu.

Evenimentul creat, unul foarte reușit, de altfel, i-a oferit prilejul lui Dumitru Mergeani, vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, reprezentant al oficialităților locale, prilejul să rostească un discurs sensibil, emoționant, prin care și-a exprimat profunda admirație față de personalitatea complexă a marelui poet al românilor:

Mă simt deosebit de onorat să particip astăzi la un eveniment atât de important atât pentru cultura noastră, cât și pentru ceea ce ne definește pe noi ca popor. Pentru că Mihai Eminescu este nu numai cel mai mare poet al românilor, un prozator și un om emblematic al vremurilor sale, ci este însăși definiția culturii poporului român, este conștiința noastră și spiritul nostru curat. Este „Omul deplin al culturii Române… o conştiinţă de cultură deschisă către tot”, potrivit portretizării făcute de marele Constantin Noica. Este o seară încărcată de emoție, în care ne-am bucurat de moștenirea lăsată de "Luceafărul Poeziei Românești, Mihai Eminescu.

De asemenea, dat fiind acest prilej, nu pot să nu fac amintire de cel care privea la Eminescu ca la o icoană, de profesorul meu din liceu, domnul Cezar Calenic, unul dintre cei mai minunați dascăli de la care am avut prilejul sa învăț multe și fascinate lucruri despre Eminescu și frumoasa noastră literatură”.
jooble.org