TULCEA: Sâmbătă, creștinii ortodocși de rit vechi ( rușii lipovenii) au sărbătorit Anul Nou si Sfântul Vasile-cel-Mare

TULCEA: Sâmbătă, creștinii ortodocși de rit vechi ( rușii lipovenii) au sărbătorit Anul Nou si Sfântul Vasile-cel-Mare(1581)


Sâmbătă - 14 ianuarie 2017, CREȘTINII ORTODOCȘI-DE-RIT-VECHI au sărbătorit Anul Nou si Sfântul Vasile-cel-Mare.

La eveniment, care a avut loc la sediul COMUNITĂȚII RUȘILOR LIPOVENI, din TULCEA, au participat vicepreşedintele Consiliului Județean Tulcea (C.J.T.) - Dumitru Mergeani, președintele Comunității Rușilor Lipoveni - Andrian Ampleev și vicepreședintele Comunității Rușilor Lipoveni - Natalia Neumann.

Astfel, sub coordonarea președintelui Comunității Rușilor Lipoveni din Tulcea, această sărbătoare a fost marcată prin organizarea unui program artistic, în care 70 de copii şi elevi, etnici ruși lipoveni au cântat colinde, au dansat şi au recitat poezii.

"Sunt bucuros că am putut să mă aflu în mijlocul comunității rușilor lipoveni cu prilejul acestor sărbători. Pe această cale vreau să îl felicit pe domnul Ampleev pentru organizare și pe domnul coregraf Roman Jora, care insuflă copiilor din comunitate dragostea pentru tradițiile și obiceiurile transmise din generație în generație” a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Dumitru Mergeani.

Copiii prezenți la eveniment l-au așteptat pe „Ded Moroz” ( Moș Crăciun), care, în acest an a venit cu daruri din partea Consiliului Județean Tulcea și din partea domnului Ignat Miron, deputat al comunității rușilor lipoveni.

În societatea românească, rușii lipoveni se remarcă prin păstrarea necondiționată a credinței, a tradițiilor și a obiceiurilor moștenite de la strămoși.
În noaptea de sâmbătă, pentru ortodocșii-de-rit-vechi s-a produs trecerea în Noul An, conform "Calendarului Iulian".

Cu ocazia acestei sărbători de iarnă, rușii lipoveni din Tulcea urează tuturor cetățenilor, indiferent de naționalitate, un sincer “La Mulți ani !” sau „S'novam god !"
jooble.org