Gripa AVIARĂ: Epidemie în Bulgaria, cazuri depistate în județele Bacău și Iasi

Gripa AVIARĂ: Epidemie în Bulgaria, cazuri depistate în județele Bacău și Iasi(1820)


Virusul gripei aviare H5N8 a fost identificat la 55 de ferme de păsări, ceea ce a determinat autorităţile veterinare din Republica BULGARIA să sacrifice aproximativ 430.000 de păsări, de la descoperirea primului caz, la mijlocul lunii trecute, a declarat sâmbătă, ministrul bulgar al Agriculturii, Dessislava Taneva, citat de agențiile "Reuters" și "Agerpres".

Autoritățile de la Sofia au introdus o interdicţie la nivel naţional, privind pieţele de păsări precum şi vânătoarea de păsări sălbatice, şi de asemenea au cheltuit, deja, peste un milion de leva (543.000 de dolari U.S.A.) pentru a sacrifica păsările infectate şi a ţine sub control epidemia.

În Bulgaria, în ultimii ani am înregistrat cazuri de gripă aviară, la păsări sălbatice. Este prima dată când am descoperit atât de multe cazuri la fermele de păsări", a declarat ministrul Dessislava Taneva. Aceasta a subliniat că regiunea Plovdiv, din Sudul Bulgariei, a fost cea mai afectată de virusul 5N8, adăugând că aproximativ 300.000 de păsări, în principal raţe, au fost sacrificate, iar alte 130.000 de păsări urmează a fi sacrificate în aceste zile, notează "Agerpres".

Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor (O.I.E.) a solicitat celor 180 de state membre, printre care se numără şi ROMÂNIA, să sporească măsurile de biosecuritate la ferme, pieţe şi în comerţul cu păsări, pentru a limita răspândirea gripei aviare.

În România, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (A.N.S.V.S.A.) a anunţat că monitorizează sever comerţul intracomunitar şi verifică toate transporturile de păsări, care vin din ţările unde, în ultima perioadă, au fost diagnosticate focare de gripă aviară, pentru a preveni pătrunderea bolii pe teritoriul României, informează "Agerpres".

Potrivit TVR - 1, au fost depistate,foarte recent (!!!!!), cazuri de gripă aviară și în România, în Moldova, în judeţele Bacău şi Iaşi.

Boala a fost depistată la cinci lebede de pe Barajul "Lilieci" din comuna Hemeiuş, județul Bacău, dar şi la Iaşi, pe Prut. Imediat, în zona a fost instituită carantină.

Gripa aviară a fost confirmată oficial, joi, astfel că autorităţile au luat imediat măsuri. Pe o rază de 10 kilometri de baraj a fost instituită carantină. Păsările din gospodăriile oamenilor nu mai pot fi vândute în târguri, iar sătenii trebuie să anunţe imediat, dacă vreo pasăre din curte moare. Şi la Iaşi a fost găsită o lebadă moartă, pe râul Prut în localitatea Trifeşti. Un comitet de urgenţă, întrunit la Prefectura Iași, discută acum măsurile de urgenţă.
jooble.org