Vă mai amintiţi de emisiunea “TEO”? Actriţa Nuami Dinescu şi-a scris propriul rol (de viaţă-de-zi-cu-zi): “Eu nu sunt TANŢA”

Vă mai amintiţi de emisiunea “TEO”? Actriţa Nuami Dinescu şi-a scris propriul rol (de viaţă-de-zi-cu-zi): “Eu nu sunt TANŢA”(1941)


Joi, 1 august, la ora 15.30, Editura “CARTEA DE SUFLET” şi Librăria “CĂRTUREŞTI”, din CONSTANŢA (“City Park Mall”), vă invită la o întâlnire cu cunoscuta şi îndrăgita actriţăs NUAMI DINESCU, autoare a volumului - jurnal „EU NU SUNT TANŢA”, pe care-l lansează cu această ocazie, fiind disponibilă şi pentru o sesiune de autografe.

 


De la personajul “Tanţa” (asistenta lui TEO Trandafir), la omul şi actorul Nuami (Dinescu)…

 

Această carte o prezintă pe Nuami Dinescu şi altfel decât o ştim, cu toţii, de la TV, de la celebra emisiune (a lui) TEO (Trandafir), dintre anii 2001 – 2007! Ne invită să tragem cu ochiul prin cortină şi să pătrundem în culisele frumoasei, dar şi complicatei vieţi de actor şi om de televiziune. Ne îmbie să aflăm întâmplări, şi vesele - şi amare, să citim poveşti cu miez, mărturisiri despre familie ş prieteni dragi, şi ne deschide sub priviri universul colorat al unei femei îndrăgostite, neobosit!, de oameni, de animale, de copii, de meseria sa, adică: de Lume şi de Viaţă!
NUAMI DINESCU a absolvit Facultatea de Teatru a Universităţii “Hyperion”. A jucat, mai întâi, ca actor… amator!, apoi ca profesionist, pe scenele teatrelor din: Craiova, Braşov, Reşiţa şi Ploieşti. A fost Ortansa, din „Proştii sub clar de lună”, de Theodor Mazilu; Katharina, din „Îmblînzirea scorpiei” de William Shakespeare; Veta, din „O noapte furtunoasă”, a lui I.L. Caragiale, dar şi protagonista unor alte numeroase spectacole de teatru.
În perioada 2001-2007, a întruchipat-o pe Tanţa, personaj îndrăgit al emisiunii „TEO” (a celebrei Teo Trandafir) , de la o televiziune naţională de mare “rating”, rol care i-a adus celebritatea (televizistică)!

 


Fragmente din volumul “Eu nu sunt Tanţa”:

 

„Tanţa s-a născut… aşa, de azi pe mâine, şi a crescut frumos, de la o zi la alta, fără nici o intervenţie, fără nimic forţat, fără constrângeri! A fost un personaj care, uneori, făcea ce… nu puteam eu!, care avea o sinceritate pe care eu nu-mi permiteam să o am, care avea liniştea să pună întrebări, interogaţii care, în gura altora, ar fi fost lipsite de tact. M-am străduit, ani de zile, să le explic, celor care mă confundau cu ce vedeau la televizor, că nu sunt ceea ce… vad ei!, CĂ EU NU SUNT TANŢA! Ea e mereu veselă şi e haioasă, râde tot timpul, eu nu sunt aşa...”

Câteva mărturisiri, ale unor personalităţi publice, despre omul şi actriţa Nuami Dinescu, ca şi despre personajul “Tanţa”, care a făcut-o celebră:

„Emisiunea lui Teo (Trandafir) a fost foarte reuşită, iar TANŢA, prin talentul ei, i-a «ţinut spatele» excelent, de aceea acest personaj a intrat în conştiinţa publică. Dar Nuami Dinescu e o actriţă de compoziţie, poate juca orice tip de femeie puternică.”
(Actriţa STELA POPESCU)

“TANŢA mi-a fost dragă, pentru că a ştiut să-şi joace rolul discret, fără ostentaţie. Când am fost invitat la emisiunile (lui) “Teo”, unde “Tanţa” juca rolul asistentei realizatoarei, am râs cu ea, m-a emoţionat, m-a încurajat, din priviri, cînd emoţiile mă copleşeau. Dar şli mai dragă îmi este… Nuami (Dinescu), cea cu suflet mare ca… marea!, care emană blândeţe, bunătate, bucurie pentru lucrurile simple ăi frumoase ale vieţii!”
(Canotorul IVAN PATZAICHIN)

“Nuami e un om… paradoxal! Unul dintre cele mai frumoase paradoxuri! Pe cat de vulcanică şi “bărbată” e, la o adică, pe-atât de fragil îi este sufletul… Sub aparenţa unei persoane relaxate, haioase şi neconvenţionale e, de fapt, foarte uşor de rănit. Dar ştie să-şi lingă rănile, singură, şi să se ridice, ca să continue să trăiască. La fel ca animăluţele pe care ţi eu, şi ea, le iubim atât de mult!”
(Realizatoarea TV CRISTINA ŢOPESCU)
jooble.org