CONSTANȚA. Comandamentul pentru Situaţii de Urgenţă a stabilit măsurile de luat în fața noilor fenomene meteo EXTREME: toate drumurile județene închise, vacanță școlară până luni și intervenția Armatei

CONSTANȚA. Comandamentul pentru Situaţii de Urgenţă a stabilit măsurile de luat în fața noilor fenomene meteo EXTREME: toate drumurile județene închise, vacanță școlară până luni și intervenția Armatei(1721)


Astăzi, la sediul Prefecturii județului CONSTANȚA, reprezentanţii Comandamentului pentru Situaţii de Urgenţă au stabilit măsurile care sunt necesare, ca urmare a noilor fenomene meteo EXTREME, anunţate de către meteorologi, pentru această noapte și zilele care vor urma !

Astfel, potrivit Centrului Meteorologic Zonal - DOBROGEA, "Codul PORTOCALIU" - de VISCOL, POLEI, instituit începând din această noapte (de la ora 23.00), va fi însoţit, într-o primă etapă, de o încălzire temporară a vremii, în special în Sudul judeţului, fapt care va crea condiţii pentru... PLOAIE ÎNGHEȚATĂ !

De asemenea, tot în acestă seară, de la ora 21.00, va fi instituit și un "Cod GALBEN" - de NINSORI, astfel că, în această noapte, se va mai depune un strat de zăpadă, de 15-20 cm.

Mâine, miercuri, va urma o nouă răcire (va intra în vigoare și un "Cod PORTOCALIU" - de GER !) şi alte precipitaţii, sub formă de ninsori. Izolat, vântul puternic va viscoli zăpada.

Apoi, până joi dimineaţa, mai sunt aşteptate ninsori, însă: doar izolat, mai ales în Sud-Estul judeţului, dar nu se vor mai acumula/depune mai mult de 2 cm de zăpadă.

În cadrul şedinţei, reprezentanţii Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri (R.A.J.D.P.) Constanţa au solicitat ca TOATE (!...) drumurile comunale, judeţene şi naţionale să fie... ÎNCHISE (!!!) circulaţiei, în această noapte, iar şoferii să fie opriţi să plece la drum, de către echipajele de poliţie, astfel încât să nu mai existe situaţii de maşini şi oameni rămaşi în nămeţi.

Potrivit directorului R.A.J.D.P., Lucian Lungoci, trebuie limitată circulaţia, deoarece deja pe marginile drumurilor pe care s-a intervenit zăpada este mare, se va depune un alt strat de omăt, iar utilajele... nu vor mai avea unde să-l împingă !

În această seară, de la ora 20.00, va fi reactivat Centrul-pentru-Intervenţii, din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, din care fac parte instituţiile care acţionează în acest tip de situaţii critice.

Şi angajaţii Ministerului Apărării Naţionale (M.Ap.N.) vor fi pregătiţi să intervină, la cazurile urgente.
Astfel, Armata a organizat patru puncte de intervenţie, cu utilaje şi oameni, la: Mangalia, Topraisar, Medgidia şi Constanţa.

S-a mai decis și ca persoanele cu probleme medicale, din satele izolate, să fie duse în Centrele-de-Permanenţă, unde accesul este mai uşor.

Autorităţile constănţene sunt îngrijorate, în condiţiile în care atenţionarea de "Cod PORTOCALIU", de precipitaţii, polei, viscol și ger, ar putea crea multe probleme, pentru că se anunţă și... ploaie îngheţată, ceea ce poate provoca probleme grave la instalaţiile ELECTRICE, care nu se ştie dacă vor face faţă gheţii.

în timpul şedinţei de astăzi, reprezentanţii Consiliului Județean Constanța (C.J.C.) au criticat, cu asprime, modul în care s-au efectuat intervenţiile la avarii, de către "ENEL - Dobrogea", în timpul viscolului de la sfârșitul săptămânii trecute, arătând că s-a acţionat cu prea multă încetineală, pentru a se... limita cheltuielile firmei !

Reprezentanţii Comandamentului pentru Situaţii de Urgenţă au decis ca toate unităţile de învăţământ pre-universitar DE STAT (creşe, grădiniţe, şcoli,primare și gimnaziale, licee) să fie închise întreaga săptămâna, iar în ceea ce privește învățământul universitar, fiecare instituție va decide dacă ia măsura suspendării cursurilor.

Primarii localităţilor constănţene trebuie să raporteze periodic (la fiecare două ore !), care este situaţia alimentării cu apă, electricitate, dacă sunt drumuri înzăpezite şi despre cazurile persoanelor care necesită îngrijire medicală.

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri