Turismul rural și tradițiile românești sunt promovate la Parlamentul European

Turismul rural și tradițiile românești sunt promovate la Parlamentul European(995)


Industria hotelieră și produsele tradiționale meșteșugărești ca mijloace de dezvoltare a turismului românesc au constituit tema unui eveniment care a fost la Bruxelles, în prezența comisarului european pentru politici regionale, Corina Crețu, ai reprezentanților Comisiei Europene și ai Parlamentului European.

Evenimentul, organizat de europarlamentarul S&D Maria Grapini, are loc la Parlamentul European și se bucură de o numeroasă participare internațională, în centrul acestuia fiind o expoziție cu același nume. Sunt prezenți invitați și din Republica Moldova.

Cu acest prilej, comisarul european Corina Crețu a subliniat că turismul este unul dintre principalii piloni ai economiei noastre, fiind nu doar un sector economic puternic, care oferă locuri de muncă, ci și unul dintre cei mai importanți factori ai integrării europene — pentru est-europeni. Oficialul le-a spus reprezentanților din turism, prezenți la Bruxelles, că pentru următorii patru ani sunt eligibile o serie de proiecte de cercetare legate de turism, de dezvoltare și inovare tehnologică, inclusiv servicii de inovare și clustere (incubatoare de servicii turistice, demonstrative). În opinia comisarului european, pentru Marea Neagră se pot face mult mai multe lucruri.

Am putea cred lucra mai mult cu Ministerul Fondurilor Europene pentru îmbunătățirea situației de la Marea Neagră. (…) Cred că trebuie să facem un pas înainte pentru a face Marea Neagră mult mai atractivă pentru turiști, pentru că în zona carpatică eu cred că s-au făcut pași importanți, vedem că această zonă atrage foarte mulți turiști. Putem finanța infrastructura pentru turismul cultural și durabil la scară mică. Avem acest proiect de succes de la Alba Iulia. (…) Noi nu putem realiza de la Bruxelles aceste proiecte și aceasta este o slăbiciune a statului român — faptul că nu avem proiecte viabile. Sigur, foarte mulți primari vin la mine cu proiecte, dar fără studii de fezabilitate, fără studii privind diferența între beneficii și costuri. Deci, dacă nu avem aceste documente și dacă sunt niște criterii foarte clare de eligibilitate, pentru perioada 2014 — 2020, sigur că noi putem avea toată bunăvoința, dar nu putem finanța vise. Noi avem toată bunăvoința, dar nu putem finanța decât proiecte concrete”, a explicat Corina Crețu. Potrivit europarlamentarului Maria Grapini, România se află printre țările din Uniunea Europeană care chiar dispune de cele două mecanisme — industria hotelieră și produsele tradiționale meșteșugărești. Europarlamentarul Victor Boștinaru, vicepreședinte al grupului S&D din Parlamentul European, a subliniat că o țară ca România ar trebui să utilizeze condiția de stat membru și toate avantajele asociate pentru a face câteva lucruri care toate ar trebui să transforme apartenența noastră la Uniune într-un factor de dinamizare și de creștere a rolului industriei turismului.

Președintele Autorității Naționale pentru Turism, Anca Pavel Nedea, a amintit că în acest an a fost elaborată o strategie de dezvoltare și marketing — document care va da direcția turismului pentru următorii ani și în care autenticitatea turismului rural, tradițiile, reprezintă un mod de repoziționare și “capitalizare” a României în acest domeniu. Evenimentul de la Bruxelles,conform AGERPRES, s-a încheiat cu o degustare de produse alimentare tradiționale românești. 
jooble.org