Sosirea unor trupe americane în România, Polonia şi ţările baltice va avea loc în luna ianuarie

Sosirea unor trupe americane în România, Polonia şi ţările baltice va avea loc în luna ianuarie(1036)


Statele Unite ale Americii desfăşoară trupe în România, Polonia şi ţările baltice în luna ianuarie în cadrul măsurilor de sporire a securităţii în regiune, au anunţat oficiali americani şi polonezi, potrivit postului de radio Vocea Americii, care citează Associated Press.

Anunţul a fost făcut de ministrul apărării polonez Antoni Macierewicz în urma unei întâlniri cu comandantul trupelor terestre americane în Europa, generalul Ben Hodges, desfăşurată în oraşul Zagan, din vestul Poloniei. La începutul lunii ianuarie la Zagan va fi desfăşurată o brigadă blindată de luptă de la Fort Carson (statul Colorado), în timp ce un batalion va fi desfăşurat începând cu data de 1 aprilie la Orzysz, în nord-estul Poloniei. Macierewicz a declarat că este foarte bucuros de decizia părţii americane de desfăşurare mai devreme a forţelor respective.

Potrivit The Guardian, oficialul polonez nu a precizat dacă această devansare a calendarului este urmarea faptului că pe 20 ianuarie Donald Trump va prelua mandatul de preşedinte al SUA. În campania electorală pentru prezidenţialele din 8 noiembrie, Trump a sugerat că ar dori ca Europa să se bazeze mai puţin pe SUA pentru apărarea sa. Totuşi, Pentagonul a precizat că desfăşurarea forţelor americane în România, Polonia şi ţările baltice nu a fost accelerată şi că ea are loc conform calendarului prevăzut. Hodges a explicat că pe 6 ianuarie 2017 vor sosi în portul german Bremerhaven trupe americane, care vor fi imediat desfăşurate în Polonia, ţările baltice şi România. Transferul lor va fi cronometrat şi considerat drept un test referitor la „cât de rapid se poate deplasa această forţă din port în teren'', a adăugat el.

"Am încredere în semnalul foarte puternic, în mesajul pe care el îl va transmite, acela că Statele Unite, împreună cu restul NATO, sunt angajate faţă de descurajare'', a subliniat generalul Ben Hodges.
jooble.org