MINISTERUL DEZVOLTĂRII A LANSAT HARTA BUNELOR PRACTICI ANTICORUPȚIE

MINISTERUL DEZVOLTĂRII A LANSAT HARTA BUNELOR PRACTICI ANTICORUPȚIE(1420)


 „Transparența costă destul de puțin, mult mai mult ne costă lipsa ei și fenomenele pe care ea le previne” a fost unul dintre mesajele transmise de viceprim-ministrul Vasile Dincu, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, catre participantii la Platforma de cooperare a administratiei publice locale.

Platforma, reunita la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), este formata din reprezentanti din administratia publica locala si contribuie la implementarea si monitorizarea Strategiei Nationale Anticoruptie (SNA) 2016 – 2020.

Vasile Dincu a aratat ca cea mai mare pierdere cauzata de acest fenomen este, pentru statul roman, migratia populatiei in strainatate, ca urmare a scaderii increderii oamenilor in institutiile statului. Migratia este motivata adesea prin faptul ca statul, din cauza coruptiei si a disfunctionalitatilor pe care aceasta le genereaza, nu le ofera conditiile pentru ca ei sa-si poata exercita drepturile. Acordul mai prevede ca MDRAP va realiza, in parteneriat cu Ministerul Justitiei, o metodologie de monitorizare a modului in care este aplicata Strategia la nivel local. Strategia si metodologia vor fi promovate la nivel local. Cele doua ministere vor realiza misiuni tematice de evaluare si reuniuni ale Platformei de cooperare la nivelul administratiei publice locale. Totodata, in acest domeniu, in urma semnarii Acordului de colaborare, cele doua institutii pot deveni parteneri in proiecte cu finantare europeana. Acordul prevede si accesul la seturile de date raportate de autoritatile publice locale in tot acest proces.

Programul Operational Capacitate Administrativa 2016-2020, pentru care Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice este autoritate de management, va asigura o parte a finantarii masurilor cuprinse in Strategia Nationala Anticoruptie 2016 – 2020. Cu ocazia reuniunii Platformei a fost lansata si Harta interactiva a bunelor practici identificate in domeniul prevenirii coruptiei, conceputa in vederea realizarii schimbului de bune practici si pentru a crea o retea a integritatii la nivel national. Harta are la baza datele primite de la unitatile administrativ-teritoriale care au raportat pe parcursul perioadei de implementare a SNA 2012-2015.

MDRAP a efectuat o campanie de informare la nivel local cu privire la prevederile Strategiei si la masurile preventive, a sprijinit peste 700 de unitati administrativ-teritoriale in implementarea ei si 130 UAT in implementarea de instrumente de prevenire, a realizat 87 de sesiuni de instruire si informare pentru 3.600 de participanti din administratia publica locala in domenii precum: transparenta, comunicare si relatii publice, achizitii publice, management financiar, implementarea sistemului de control intern managerial etc.

Impreuna cu Ministerul Justitiei si reprezentanti ai unor ONG-uri, au fost efectuate misiuni de evaluare in vederea identificarii gradului de implementare a unor masuri preventive la nivelul a 66 de unitati administrativ-teritoriale. Evaluarea implementarii Strategiei Nationale Anticoruptie la nivelul administratiei publice locale in perioada 2012-2015 arata ca s-a inregistrat o crestere semnificativa a implicarii reprezentantilor administratiei locale in prevenirea coruptiei: de la 12 primarii de municipiu implicate in perioada 2008–2010, in perioada 2012–2015 numarul lor a crescut la peste 1600, adica de la 0,37% la 52% din totalul de 3228 de institutii publice de la nivel local.
jooble.org