De astăzi, serbăm Ziua Naţională zi de zi, de zi , de zi …

De astăzi, serbăm Ziua Naţională zi de zi, de zi , de zi …(4010)


Crescut ponderat şi educat echilibrat datorită unor părinţi foarte inspiraţi si iubitori, dar care au pus preţ pe echitate şi nu pe simţurile parentale, iată-mă acum judecând, zic eu, cât se poate de obiectiv realitatea înconjurătoare.

Astăzi este ziua în care toţi românii sunt români, indiferent de ce le-a fost la gură tot anul. Eu zic însă că ar trebui ca ţara mamă să fie prima dragoste a oricărui pământean, iar noi, să ne cinstim şi să ne mândrim la fiecare răsărit de soare, cu România! 

Exclud extremismul, dar 1 gram de naţionalism indus precoce nu cred că ne-ar face rău, nouă, tinerilor români de azi şi de mâine. O atenţie sporită pentru curăţenia de pe stradă, pentru bunurile publice, pentru natura înconjurătoare, ne-ar îmbogăţi colectiv insesizabil, dar trăim într-o lume materialistă şi individualistă. 

Deltă, munţi, câmpii, podişuri, dealuri, râuri, ape, istorie, obiective, resurse de tot felul toate acestea le-am primit din oficiu şi totuşi vedem partea goală a paharului. Într-adevăr sunt multe de construit şi de reparat în România, dar o fărâmă de patriotism nu ar strica! Trebuie să conştientizăm că în ţara asta ne trăim prezentul, ne plănuim viitorul copiilor şi ar trebui să ne răsfăţăm senectutea seniorilor îndrăgiţi. 

Aud din ce în ce mai mulţi cunoscuţi dezamăgiţi, descumpăniţi, deranjaţi, deprimaţi şi tot mai supăraţi pe tot ce se întâmplă la noi… dar tare se mai ofuscă dacă îi întrebi ce au făcut să schimbe ceva! 

Când era mai linişte în Turcia, mergeam anual în cel puţin o excursie în Istanbul. Steagul lor nu lipsea din vitrina nimănui, de la localul cu kebab până la cel mai modern mall, de la casă la clădirea guvernului, drapelul flutura mândru peste tot ! Aceeaşi atitutine şi faţă de simbolurile naţionale, de la rasa canină autohtonă şi sportivii de performanţă până la M.K. Ataturk, toţi susţin hotărât că ai lor sunt cei mai buni! 

Revenind în ţară mă întristam când vedeam atitudinea compatrioţilor mei. Dacă Dinamo juca un meci în cupele europene, steliştii ţineau cu echipa adversă din rivalitate faţă de o echipă constituită tot din fraţii noştri! Determinarea italienilor resimţită în felul în care îşi cântă imnul la începutul meciului nu se regăseşte, din păcate, la fotbaliştii noştri, care după prima strofă se cam pierd în versuri. 

Suficient despre sport, că am exemple din toate domeniile. Ne-am preocupat în ultimele decenii să tărâm în mizerie toate personajele remarcabile din istoria noastră, transformându-i în beţivi, purtători de boli venerice, plagiatori sau turnători la securitate pe cei care au pus România pe harta scriitorilor, artiştilor, savanţilor sau oamenilor de politică.

Mă minunez când văd la televizor stima nemărginită a cetăţenilor din alte ţări faţă de familia regală, timp în care noi tratăm cu indiferenţă existenţa acestor oameni deosebiţi şi promovăm nulitatea în mass-media. 

Descurajăm acţiunile ambiţioase ale unor români şi ne preocupăm mai mult să încurajăm elita să părăsească ţara căci la noi se întunecă orizonturile…greşit! Este o tactică laşă care va conduce la pieirea lentă, dar sigură a unei ţări care vă asigur că are un potenţial imens, realizabil cu o singură condiţie, aceea ca fiecare dintre noi să devină picătura din ocean şi să promită că de mâine va deveni românul de la care pleacă schimbarea! 

Peste o zi, peste o lună, peste un veac, vom fi mai uniţi, mai mulţi, şi mai puternici dacă vom repeta mereu: te iubesc România!  
jooble.org