Sfântul Andrei, cel dintâi chemat la apostolie

Sfântul Andrei, cel dintâi chemat la apostolie(851)


Sfântul Andrei, cel întâi chemat la apostolie, prăznuit în fiecare an în 30 noiembrie, era fratele lui Simon Petru, care s-a numărat, de asemenea, printre cei 12 apostoli ai Domnului, amândoi fiind fiii pescarului Iona. Erau originari din Betsaida, localitate din provincia Galileea, in nordul Tarii Sfinte. Amandoi au fost pescari, alaturi de tatal lor, si amandoi s-au numarat printre ucenicii Sfantului Ioan Botezatorul, ascultand timp indelungat predicile acestuia din pustiul Iordanului.

Sfantul Andrei a fost martor, alaturi de alti ucenici, la botezul Domnului si la convorbirea dintre Iisus si Ioan Botezatorul, intarindu-se in convingerea ca Acesta era Mesia cel prezis de prooroci. A doua zi dupa botezul Domnului in Iordan, Ioan Botezatorul statea pe tarmul raului cu doi dintre ucenicii lui, Andrei si Ioan (viitorul Apostol si Evanghelist), carora le-a spus din nou: Iata Mielul lui Dumnezeu (Ioan 1,36). Auzind aceasta marturisire, cei doi ucenici au pornit dupa Iisus, din dorinta de a-L cunoaste. Iisus i-a observat si i-a intrebat: Ce cautati? La care ei au zis: Invatatorule, unde locuiesti? Iar El le-a raspuns: Veniti si veti vedea. L-au urmat si au vazut unde locuia si au ramas la El in ziua aceea (Ioan 1, 37-39). Andrei l-a anuntat apoi si pe fratele sau, Simon Petru, ca L-a gasit pe Mesia (Ioan 1,41). In urma poruncii Domnului de a vesti Evanghelia la toate neamurile, dupa Pogorarea Duhului Sfant si intemeierea Bisericii Crestine la Ierusalim, Sfintii Apostoli si apoi ucenicii lor au inceput sa predice noua invatatura adusa in lume de Mantuitorul Iisus Hristos.

Potrivit traditiei si scrierilor unor istorici si teologi din primele veacuri crestine, Sfantul Apostol Andrei a fost primul propovaduitor al Evangheliei la geto-daci, pe teritoriul dintre Dunare si Marea Neagra, cunoscut si sub numele de Scitia (Scythia), dar si in teritoriile de dincolo de Prut, in nordul Marii Negre. (In secolele VII-VI i.H., in aceste teritorii, locuite de geto-daci, se asezasera colonisti greci, care au intemeiat cunoscutele cetati de pe tarmul apusean al Marii Negre: Tyras (Cetatea Alba), Histria (Istria), Tomis (Constanta), Callatis (Mangalia) si altele. Spre sfarsitul secolului al IV-lea i. H., s-au asezat aici si triburi de sciti, populatie nomada de origine iraniana, asimilata treptat de autohtoni, triburi care au dat teritoriului respectiv numele de Scitia. In anul 46 d. H., intreg teritoriul dintre Dunare si Marea Neagra a fost cucerit de romani si anexat provinciei Moesia Inferioara - Bulgaria rasariteana de azi -, iar in anul 297, in timpul imparatului roman Diocletian, acest teritoriu a devenit provincie separata, sub numele de Scythia Minor.) Inainte, Sfantul Andrei predicase in Asia Mica, de unde s-a indreptat spre teritoriile de la Dunare si Marea Neagra. 

Traditia potrivit careia Sfantul Apostol Andrei a predicat in aceasta zona este sustinuta de o serie intreaga de scriitori bisericesti. In lucrarea sa, Viata si petrecerea sfintilor, Mitropolitul Dosoftei al Moldovei scria ca Apostolului Andrei i-a revenit (prin sorti) Bitinia si Marea Neagra si partile Propontului, Halcedonul si Vizantea, unde e acum Tarigradul (Constantinopolul), Tracia si Macedonia, Tesalia, si, sosind la Dunare, ce-i zic Dobrogea si altele ce sunt pe Dunare, si acestea toate le-a umblat. 

Pentru toți care poartă numele de ANDREI, ANDREEA, le urăm LA MULȚI ANI !
jooble.org