Corul sclavilor în regatul lui Mazăre(1835)


Primarul playboy Radu Mazăre și-a propus să "culturalizeze" turistul din Mamaia, iubitor de distracții frivole şi de bubuiturile muzicii house. S-a îmbrăcat în Nabucodonosor al II-lea, rege al Babilonului, cucceritor al Iudeei, contructor al grădinilor suspendate.

”Culturalizăm poporul și națiunea”, și-a justificat el alegerea, înconjurat de gagici mișto, de care alegorice de un kitsch monumental, de celebra muzică a lui Verdi MIXATĂ, care l-ar face pe orice iubitor de operă să se întoarcă în mormânt. Este o muzică ”extraordinară”, a încercat Mazăre să convingă publicul. Nu este prima încercare de culturalizare pe care primarul o face. E chiar la a treia tentativă: anul acesta s-a mai îmbrăcat în Ulise și în Ludovic al XIV-lea și a defilat așa în Mamaia. Evident, însoțit de gagici mișto.

Știți când s-a mai auzit Nabuco în Constanța, în aer liber? Fix acum trei ani, dar nu în Mamaia, ci în Constanța, în fața Consiliului Județean Constanța, care luase decizia să amputeze instituțiile de cultură din oraș, pentru că Guvernul Boc ceruse disponibilizări în rândul bugetarilor. Singurii vizați au fost angajații Operei. Au ieșit atunci în stradă și au cântat ”Va-pensiero” (”Corul sclavilor”), una dintre cele mai cunoscute și tulburătoare arii din muzica lumii, care a devenit simbolul luptei pentru libertatea Italiei, care la acea vreme era condusă de Imperiul Habsburgic.

La începutul anului, ce a rămas din Opera Constanța, după ce un ministru UNGUR al culturii a decis să o preia la minister, de la autoritățile județene, a pus în scenă o senzațională suită din cele mai celebre opere ale lui Verdi, cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la nașterea acestuia. Sălile au fost pline de fiecare dată. Dacă vă întrebați de câte ori au intrat în ele politicienii Constanței, răspunsul este simplu. Vă spun numai atât: la operă gagicile nu dansează și nu stau în costume de baie.

La asta se rezumă cultura în Constanța: insule de bun gust, create cu greu, cu eforturi, în ciuda tuturor piedicilor, insule pe care calcă însă o mică parte a locuitorilor, și un imens carnaval estival, cu muzică mixată, cu aplauze, cu circ, la care se calcă în picioare mii de turiști. În rest, pustiu. Constanța merită mai mult.

Cu toate acestea, Mazăre spune că ascultă muzică clasică. „Nu ştiai că eu ascult muzică simfonică? Eram la şcoală la Institutul de Marină şi săream gardul ca să merg la concerte simfonice. Îmi plac cel mai mult concertele de pian, Rachmaninov, Grieg, Ceaikovski, am acasă o staţie de amplificare pe lămpi, pe care am dat 8.000 de euro, pentru că s-a constatat că amplifică sunetul cel mai curat, ai senzaţia că eşti în sala de concerte”, a spus el, ieri.

Cum e la alţii


La 12 martie 2011, Silvio Berlusconi asista la opera Nabucco, în Roma. Riccardo Muti, dirijorul, spune că a fost o reacție de revoluţie: "La început, am fost ovaţionat de public. Apoi am inceput spectacolul de operă. Totul mergea foarte bine, dar când am ajuns la celebrul cântec Va Pensiero, am simtit imediat ca atmosfera a devenit tensionată în audienţă. Exista lucruri pe care nu le poţi descrie, dar le simti. Anterior, tăcerea publicului era preponderentă. Dar atunci când oamenii au realizat ca Va Pensiero va începe, tăcerea a fost înlocuită de o fervoare reala. Se putea simţi reacţia viscerală a publicului la lamento-ul sclavilor cântând "Oh ţară, atât de frumoasă şi de pierdută! ". În timp ce corul se apropia de sfârşit, audienţa deja striga "Bis! "Publicul a început să strige:" Trăiască Italia! " și " Vive Verdi! ". Dirijorul Riccardo Muti s-a întorsc către public și a spus: ”Da, sunt de acord cu "Trăiască Italia", dar ... [Aplauze] Am peste 30 de ani de cariera şi am trăit ca un italian care a călătorit în întreaga lume de multe ori, mi-e ruşine de ceea ce se întâmplă în ţara mea. Aşa că voi aproba cererea dvs. de bis "Va Pensiero". Aceasta nu este doar pentru bucuria mea, ci pentru că in seara asta, când am condus corul cântând "O, ţara mea, frumoasă şi pierdută," m-am gândit că dacă vom continua în acest fel, vom ucide cultura pe care Italia construit-o. În acest caz, noi, ţara noastră am devenii cu adevărat "O, ţara mea, frumoasă şi pierduta,"[Aplauze, inclusiv a artiştilor pe scena]
Muti: Din moment ce avem aici un "climat italian," eu, Muti, am tăcut pentru prea mulţi ani. Permiteţi-mi acum ... ar trebui să dăm un sens acestui cântec, aşa că fiind în casa noastră, pe scena capitalei, si cu un cor care a cântat frumos, dacă nu va suparati, va invit să vă alăturaţi pentru a cânta împreună”. A fost al doilea bis pe care l-a acordat dirijorul în carieră.

Vedeți AICI înregistrarea protestului actorilor constănţeni.
 

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri